featured

Bitcoin İçin Kritik Gün: FED Faiz Kararıyla BTC Ne Olacak?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Federal Reserve (FED), geçtiğimiz hafta global çapta şok eden enflasyon verilerini açıklamasının ardından, bu hafta bir toplantı gerçekleştireceğini açıkladı. FED faiz oranlarında bir artış yapılıp yapılmayacağına dair senaryoların ardından, kripto para piyasalarını neler bekliyor?

Piyasalarda FED tarafından 75 baz puan faiz artışı bekleniyor

Wall Street Journal yetkililerin daha önce belirtilenden daha büyük bir artış olmasının düşündüklerini belirtmesinden sonra 75 baz puanlık (yüzde 0.75)bir artışın aniden kesin gibi kabul edilmeye başlandığı belirtiliyor. Federal Reserve’in Salı günü başlattığı ve Çarşamba gününe kadar sürecek, iki günlük kapalı kapılar ardındaki toplantının, FED’in bu yıl içerisinde gerçekleştirdiği üçüncü toplantısı olacak. ABD merkez bankası, hızla yükselen enflasyonu ve buna bağlı olarak tüketici fiyatlarını düşürme amacı ile gösterge faiz oranını bir süredir yükseltmeye devam ediyor.

Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; Geçtiğimiz haftaya kadar ekonomistler Mayıs ayında olduğu gibi 50 baz puanlık bir faiz artışı öngörüyorlardı. Ancak geçtiğimiz Cuma günü hükümet tarafından yayınlanan bir raporda, enflasyon ölçümünde kullanılan Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki artış oranının yavaşlamak yerine yüzde 8.6 oranında bir artış ile yeni bir zirveye çıkış yaptı. Wall Street Journal tarafından belirtilenlere göre şu anda, merkez bankası faiz artışlarını hızlandırma olasılığı durumunun değerlendirildiği bildiriliyor.

Goldman Sachs FED faiz tahminini değiştirdi

Goldman Sachs (GS) sonraki bildirilecek faiz artışı adına tahminini yeniden değerlendirerek 75 baz puan olarak değiştirdiği belirtiliyor. Baş Ekonomist Jan Hatzius, “WSJ makalesinin FED yönetimi tarafından gelebilecek 75 baz puanlık bir faiz artışının gerçekleşeceğine dair küçük bir ipucu olduğunu tahmin ediyoruz” açıklamasında bulundu. Benzer şekilde, 30 günlük Federal Fon Efektif Oranı’na ait vadeli işlem verilerini bulunduran CME FedWatch ekonomi aracı, 75 baz puan artışının yüzde 94’lük bir ihtimal dahilinde olduğunu belirtiyor. Sadece bir gün öncesine kadar bu tahmindeki oranının yüzde 35 olduğu bildiriliyor.

Daha büyük FED faiz artışı beklentisi, mevcutta büyük bir düşüş yaşaması ile 22 bin dolar seviyesinin altına gerileyen BTC ve kripto para piyasası adına fiyat baskılarını da artırdığı görülüyor. Lider kripto para biriminin son 24 saat içerisinde yüzde 8.39’lük düşüşle birlikte 20.410 dolar fiyat seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.

Bitcoin daha ne kadar düşüş yaşayabilir?

Odak noktası ise şu anda, günün ilerleyen saatlerinde gerçekleşebileceği beklenen Fed faiz artırımına nasıl tepki verebileceği düşünülüyor. Fed’in Mayıs ayı başlarında oranları yükselttiğinde BTC düşüş gerçekleştirdi ve muhtemelen bu seferde benzer bir durumla karşı karşıya kaldığı bildiriliyor. Teknik göstergelere göre, bu düşüş eğiliminin devam etmesi durumunda BTC’nin 13 bin dolar seviyesine kadar düşmeye devam edeceği belirtiliyor. Kripto para endüstrisi üzerindeki daha geniş çapta ki belirsizliklerin ise lider kripto para birimi üzerinde zayıflığa neden olduğu bildiriliyor.

Bitcoin İçin Kritik Gün: FED Faiz Kararıyla BTC Ne Olacak?

Hareketin, kripto para piyasalarını rekor seviyelere çıkaran iki yıllık gevşek para politikası üzerinde etkisi olacağı aktarılıyor. Ayrıca, merkez bankası kararının yükselen enflasyonun ardından olası bir durgunluktan endişe duyulduğuna dair işaretler bulunduğu bildiriliyor. Bir durgunluk yaşanması halinde, BTC ve kripto para piyasaları adına daha da fazla sorun yaratacağı düşünülüyor. Kıdemli yatırımcı Peter Brandt kısa süre önce BTC’nin İkili Tepe Formasyonunda hareket ettiği için 13 bin dolar seviyesine kadar gerileyebileceğini tahmin ediyor. Fed faiz açıklaması sonucu gelecek olumsuz bir sinyalin muhtemel senaryoda bu tahmine ilerleyebileceği belirtiliyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Bitcoin İçin Kritik Gün: FED Faiz Kararıyla BTC Ne Olacak?