Çin'den 100 Yasak: Kripto Para, Faşizm, Tarih, Taklit ve İsyan!
Çin'den 100 Yasak: Kripto Para, Faşizm, Tarih, Taklit ve İsyan!

Çin’den 100 Yasak: Kripto Para, Faşizm, Tarih, Taklit ve İsyan!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Kripto para yasakları ile gündemden düşmeyen Çin, sert tavrını sürdürüyor. Ülke, kripto temalı kısa videoları yasakladığını duyurdu.

 

Kripto para karşıtlığında yeni adım

Çin, haber ajansı Netcasting Services Association (CNSA), hükümetin Bitcoin gibi dijital varlıkları tanıtan videoların paylaşılmasını yasakladığını bildirdi. Yayınlanan rapora göre, “Çevrimiçi Kısa Video İçeriği İnceleme Standart Kuralları (2021)” kapsamındaki yönergeler, kullanıcıların kripto para birimlerine, madencilik, ticaret ve spekülasyonlara katılımı teşvik eden görsel içeriği paylaşmaması gerektiğini belirtiyor. Yeni yasa kapsamında, söz konusu içeriği barındıran videolar sansürlenecek. Yasak, Douyin, TikTok, Kuaishou, mesajlaşma uygulamaları ve WeChat gibi platformlar için geçerli olacak. Kripto paralar ile  ilgili videoların yasaklanmasının yanı sıra, kurum ayrıca, yaklaşık 100 konuda yasak getirdi. Ülkenin resmi tarihini sorgulamak, siyasi liderleri taklit etmek, Çin’in egemen ideolojisine meydan okumak ve faşizmi tartışmak gibi konular da yasaklar arasında.

Kısa videoların yasaklanması, Çin’in kripto para birimlerini tamamen ortadan kaldırmak için devam eden girişimlerinin bir parçası. Başlangıçta hükümet, dijital para birimlerinin ülkenin finansal istikrarını tehdit ettiğini öne sürerek kripto ticaretini ve madenciliğini yasakladı. Eylül ayında, merkez bankası, finans, menkul kıymetler ve borsa düzenleyicileri de dahil olmak üzere önde gelen devlet kurumları, kripto faaliyetlerini sona erdirmek için işbirliği yapacaklarını belirtti. Yasaklar, çoğu operatörün ülkedeki faaliyetlerini sona erdirmesi ile sonuçlandı. Madenciler ise diğer ülkelere göç etti. Kriptoarena.com  tarafından kısa süre önce bildirildiği üzere, kripto para borsası Huobi Global, düzenleyicilerin artan baskısı nedeniyle ülkeyi terk etti. Sonuç olarak, baskı, Bitcoin gibi varlıkların değerinde önemli bir düşüş kaydetmesiyle kripto pazarını etkiledi. İlginç bir şekilde, piyasa her zaman toparlandığı için Çin’den gelen baskılar giderek önemsiz hale geldi. ‘Bitcoin Standardı’  yazarı Saifedean Ammous, Çin’in Bitcoin üzerindeki artan baskısının varlık üzerinde uzun vadeli bir etkisi olmayabileceğini öne sürmüştü.

 

 Çin’in bir sonraki hedefi metaverse olabilir

Kripto para ticareti ve madenciliği tamamen yasaklandıktan sonra, Çin hükümeti, şimdi de metaverse sektörünü hedef alabilir. Yerel basından elde edilen bilgilere göre, Çinli yetkililer metaverse ve bulut madenciliği dolandırıcılığına karşı bir uyarı yayınladı. Rapor, dolandırıcıların daha fazla insanı cezbetmek için Metaverse terimlerini sık sık kullandıklarını vurguladı.

Pekin’in katı kripto para politikalarına rağmen, metaverse Çin’de büyük ilgi gördü. Tencent, NetEase ve Tiktok gibi şirketler ve en büyük teknoloji devlerinden bazıları bu yeni sektörde büyük yatırımlar yaptı. Metaverse’i, temel seviyede birçok bilim kurgu filminde gördüğümüz gerçeklikten kaçış sağlayan ‘sanal bir dünya’ olarak nitelendirilebiliriz

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın

 

Çin’den 100 Yasak: Kripto Para, Faşizm, Tarih, Taklit ve İsyan!