Termik Santralinden Bitcoin(BTC) Madenciliğine Uzanan Başarı Hikayesi!
Termik Santralinden Bitcoin(BTC) Madenciliğine Uzanan Başarı Hikayesi!

Termik Santralinden Bitcoin (BTC) Madenciliğine Uzanan Başarı Hikayesi!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Atlas Holding adlı şirket New York’un kuzeyindeki terk edilmiş bir elektrik santralini oldukça karlı bir Bitcoin (BTC) madenciliği tesisine dönüştürdü. Şirket, terk edilmiş elektrik santralini Bitcoin madenciliği çiftliğine dönüştürerek, ABD’deki tartışmasız en iddialı ve kendi kendine yeten bir madencilik tesisini yarattı.

Başarı hikayesi

Ars Technica’nın bu hafta başlarında yayınlanan raporuna göre Atlas, New York’un kuzeyindeki Greenidge elektrik santralini 2014 yılında satın aldı. O zamana kadar, kömürlü termik santral, sahibinin iflasının ardından çoktan hizmet dışı bırakılmıştı.

 2014 ve 2017 yılalrı arasında, Atlas Holding, Greenridge termik santralinin yeniden inşası için 65 milyon dolar harcadı ve aynı zamanda onu doğal gazla çalışan bir tesise çevirdi. Tesis, 2017’de yeniden açıldıktan ve işlevsel hale geldikten sonra, firma iki yılını tesisi Bitcoin madencilik çiftliğine dönüştürmek için harcadı ve sonunda başarılı oldu. Firma konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Şu anda hiçbir rakibimiz, Bitcoin madenciliği amacıyla kendi elektrik santraline sahip değil ve böyle bir tesisi işletmiyor. Şirket, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) yaptığı başvuruda, Amerika Birleşik Devletleri’nde bu ölçekte başka hiçbir Bitcoin madenciliği çiftliği, şu anda kendi elektrik santralinden üretilen gücü kullanmıyor!

Milyonlarca dolar kar

Sonuç olarak, bu yeni tesis, Atlas’ın milyonlarca dolar değerinde kar elde etmesine olanak sağladı. Yani, Şubat 2020 ile Şubat 2021 arasında, firmanın kripto para başına ortalama 2.869 dolar maliyetle 1.186 BTC civarında madencilik yaptığı bildirildi.

Bu, Atlas’ın, geçtiğimiz birkaç hafta içinde Bitcoin’in (oldukça değişken) fiyatına bağlı olarak, bugün yaklaşık 3.4 milyon dolar değerinde yaptığı masrafı, 60 milyon ile 67 milyon dolar arasında bir kara dönüştürdüğü anlamına geliyor. Elbette, firmanın bu süre zarfında Bitcoin (BTC)’lerini elinde tuttuğunu ima ediyor.

Bitcoin ve Ekolojik endişeler

Ancak, herkes bu başarı hikayesinden memnun değil. Bitcoin madencilik çiftliği kasaba halkı için iş imkanları sağlamasına rağmen, birçoğu havayı kirleten ve Seneca Gölü’nü kirleten tesisi konusunda endişeli. Ayrıca bölge sakinleri, tesisin New York yasalarını ihlal ederek göle yüksek sıcaklıkta su attığını ve bunun da zararlı bakterilerin büyümesine neden olduğunu iddia ederek, tesisin geliştiricilerine karşı dava açtı.

Bu arada, Atlas Holding’in şimdiden gelecek için büyük planları var. 2021’in sonunda firma, Bitcoin madencilik makinelerinin toplam sayısını 18 bin’e çıkarmayı planlıyor ve 10.500 tane makina daha kısa süre önce SEC tarafından onaylandı. Tamamlandığında, proje 85 MW’lık enerji veya santralin toplam kapasitesinin yüzde 79’unu kullanacak. Uzun vadede ise firma 2025 yılına kadar en az 500 MW madencilik kapasitesi üretmeyi hedefliyor.

Termik Santralinden Bitcoin (BTC) Madenciliğine Uzanan Başarı Hikayesi!