Kripto Para Piyasaları Sanıldığından Daha Zor Durumda! İşte 3 Neden
Kripto Para Piyasaları Sanıldığından Daha Zor Durumda! İşte 3 Neden

Kripto Para Piyasaları Sanıldığından Daha Zor Durumda! İşte 3 Neden

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

19 Ağustos Cuma günü, toplam kripto para piyasası kapitalizasyonu yüzde 9,1 düşüş gerçekleştirdi. Ancak daha da önemlisi, çok önemli 1 trilyon dolarlık psikolojik desteğe ulaşıldığı aktarıldı. Piyasanın yalnızca üç hafta önce bunun altındaki en son girişimi, yani yatırımcılar, 18 Haziran’daki 780 milyar dolarlık toplam piyasa değerinin uzakta kalmış olduğundan oldukça eminlerdi.

Kripto para piyasalarındaki düşüşler nasıl pozitife dönecek?

17 Ağustos tarihinde Birleşik Devletler Enerji ve Ticaret Temsilciler Meclisi’nin Proof of Work konsensüs madenciliğinin fosil yakıtlara olan talebi artırabileceğinden “derin endişe duyduklarını” açıklamasının ardından düzenleyici konusunda belirsizliklerin arttığı belirtildi. Sonuç olarak, ABD milletvekilleri kripto para madenciliği şirketlerinden enerji tüketimi ve ortalama maliyetler hakkında bilgi vermeleri talebinde bulundular. Tipik olarak, satışlar, piyasa değerine göre ilk 5 kripto para biriminin dışında yer alan diğer kripto para birimleri üzerinde daha büyük bir etkiye sahiptir. Ancak yapılacak düzeltme ile birlikte, yönetim kurulu genelinde yüzde 7 ila yüzde 14 arasında değişen kayıplar sundu.

kripto para

Bazı analistler, lider kripto Bitcoin’in yıllık yüzde 67 volatilitesini göz önünde bulundurarak, bugün görülene benzer sert günlük düzeltmelerin bir istisnadan ziyade bir norm olduğunu öne sürüyorlar. Örnek olarak, bugünün toplam piyasa değerindeki gün içi düşüş, son 1 yıllık sürece bakıldığında 19 gün içerisinde yüzde 9’u aştığı görülüyor. Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; Ancak bazı ağırlaştırıcı faktörlerin bu mevcut düzeltmenin öne çıkmasına neden olduğu aktarılıyor.

BTC Vadeli İşlemleri primi kayboldu

Sabit aylık vadeli işlem sözleşmeleri, satıcılar ödemeyi daha uzun süre ertelemek için daha fazla para talep ettiğinden, normal spot piyasalarda genellikle hafif bir primle işlem görmektedir. Teknik olarak “contango” olarak bilinen bu durum, kripto para birimlerine özel değildir. Olumlu piyasalarda vadeli işlemler, riskleri ve sermaye maliyetini telafi etmek adına yeterli olan yüzde 4 ila yüzde 8 yıllık primle işlem görmeleri gerektiği belirtiliyor.

OKX ve Deribit Bitcoin vadeli işlem primine göre, BTC’deki yüzde 9.7’lik olumsuz fiyat hareketliliğinin, yatırımcıların türev kripto para birimlerini kullanarak herhangi bir iyimserliği ortadan kaldırmasına neden olduğunu bildiriyor. Göstergenin negatif alana döndüğünde, “geriye doğru” alım satım işlemlerinin, genellikle daha aşağı yönde işlemler gerçekleştiren kaldıraçlı shortlardan çok daha yüksek talep olduğu anlamına geldiği aktarılıyor.

Kaldıraçlı alıcıların tasfiyeleri 470 milyon doları aştı

Vadeli işlem sözleşmeleri, kaldıraç kullanımına izin veren nispeten düşük maliyetli ve kolay bir araçtır. Bunları kullanmanın tehlikeli yanı olarak ise tasfiyelerin olduğu, yani yatırımcının marj mevduatı pozisyonlarını karşılamak adına yetersiz kalmakta oldukları belirtilmektedir. Bir yatırımcının kaldıraç kullanarak kazançlarını 10 kat artırabileceği, ancak varlık giriş noktasından yüzde 9 düşüş yaşanması durumunda pozisyon sonlandırılır. Türev borsaların ise bu teminatı satmaya devam etmeleri ile kademeli tasfiye olarak bilinen negatif bir döngü yaratacağı bildiriliyor. Yukarıda gösterildiği gibi, 19 Ağustos tarihinde yaşanan satışlar, 12 Haziran’dan bu zamana satış yapmaya zorlanan en yüksek sayıda alıcıyı temsil etti.

Kripto para piyasalarındaki marj yatırımcılarının aşırı derecede yükselişe geçtiği bildirildi

Marj ticareti, yatırımcıların ticaret pozisyonlarından yararlanmak ve potansiyel olarak getirilerini artırmak adına kripto para birimi ödünç almalarına olanak tanır. Örnek olarak, bir yatırımcı Tether (USDT) alımı gerçekleştirdikten sonra Bitcoin satın alabilir. Böylece kripto piyasasındaki risklerini artırabileceği belirtiliyor. Vadeli işlem sözleşmelerinden farklı olarak, teminatlı uzun ve kısa vadeli işlemler arasındaki denge mutlaka eşleşmez. Marj oranı yüksek olduğunda, piyasanın yükselişte olduğunu göstermektedir. Tam tersine düşük bir oran ise, piyasanın düşüş eğiliminde olduğunu gösterir.

Kripto para yatırımcıları, DeFi gibi benimseme potansiyeli ve hızla büyüyen kullanım durumları ve belirli kripto para birimlerinin USD enflasyonuna karşı koruma sağladığı algısı göz önüne alındığında bu durumun anlaşılabilir olduğu biliniyor. 17 kat daha yüksek bir marj oranı, stabilcoin’leri desteklemektedir. Bu durumun normal olmadığı ve kaldıraç alıcılarından gelen aşırı güveni gösterdiği belirtilmektedir. Bu üç türev metriği, piyasalarda işlem yapan yatırımcıların kesinlikle tüm kripto piyasasının bugünkü kadar keskin bir şekilde düzeltilmesini veya toplam piyasa değerinin 1 trilyon dolarlık desteği yeniden test etmesini beklemediklerini gösterdiği aktarılıyor. Bu yenilenen güven kaybı, boğaların kaldıraç pozisyonlarını daha da düşürmesine ve muhtemelen önümüzdeki haftalarda yeni düşüşlerin yaşanmasını tetikleyecek bir duruma neden olabileceği bildirilmekte.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Kripto Para Piyasaları Sanıldığından Daha Zor Durumda! İşte 3 Neden