FTX Hackerı ile İlgili 3 Büyük İddia ve Gerçekler!

FTX Hackerı ile İlgili 3 Büyük İddia ve Gerçekler!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blockchain dedektifi olarak tanınan ZachXBT, FTX hacker’ının kimliği ve sözde meme coin faaliyetleri hakkındaki son hareketlerini çürüten kanıtlar sağladı. Birçok yatırımcının güveninin sarsılmasının ardından ise hacker’la ilgili söylentiler devam ediyor. Peki, FTX hacker’ı kim yada olayın ardından kimler yer alıyor? Kriptoarena.com olarak ZachXBT’in konu ile ilgili son paylaşımlarını sizlere aktarıyoruz.

FTX hacker’ı aslında kim?

Zincir üstü dedektif ZachXBT, FTX hack’iyle ilgili en yaygın üç yanlış kanıya düşüldüğünü belirtti. Ayrıca konuyla ilişkin bulgularını paylaştı. Olay ve olası suçlular hakkında “birçok yanlış bilgiyi” doğru şekilde paylaşmak adına Twitter hesabından paylaşımda bulundu. 20 Kasım günü Twitter hesabından gerçekleştirdiği bir dizi gönderide, FTX hack’inin arkasında Bahamalı yetkililerin olduğu yönündeki söylentileri ele aldı. Öncelikle, borsaların hacker’ın gerçek kimliğini bildiği ve suçlunun memecoin ticareti yaptığı ile ilgili söylentileri çürüttü.

11 Kasım’da FTX’in iflas başvurusunda bulunmasının ardından, kripto topluluğu bir dizi işlemi takip etmeye başladı. Özellikle cüzdandan 650 milyon dolardan fazla aktarım yapıldığı belirtildi. Sonrasında ise topluluk üyeleri FTX ile ilişkili cüzdanlardaki şüpheli işlemleri bildirmeye başladı. Resmi olarak suçlunun kim olduğu henüz bilinmese de, Bahamalar Menkul Kıymetler Komisyonu’ndan (SCB) 17 Kasım’da FTX’in tüm kripto varlıklarının o sıralarda komisyona ait bir soğuk cüzdana aktarılması talimatını verdiğini belirten bir açıklama talep edildi. Bazı topluluk üyeleri ve yatırımcılar yaşanan “hack”in ardından SCB’nin olduğuna inanıyor.

Cüzdan adresi blackhat adresi mi?

Tüm bunlar haricinde ZachXBT, hacker ile ilişkilendirilen “0x59” cüzdan adresinin bir blackhat adresi olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, “ETH, DAI ve BNB için token satmaya ve çeşitli köprüler kullanmaya başlaması nedeniyle” FTX ekibi veya SCB ile bağlantılı olmadığını söylemektedir. ZachXBT paylaşımında şunlara yer verdi:

Kripto 11/12’de dondurulamadı. 0x59’un coin’leri boşaltması ve ara sıra köprü kurması, FTX’ten geri çekilen ve bunun yerine ETH veya TRON gibi chain’lerdeki bir multisig’e gönderilen diğer adreslerden çok farklı bir davranış.

FTX

Zach ayrıca, blackhat adresinin başka bir cüzdanla, 0x24 ile de temas kurduğunu belirtiyor. Bunun “zincir üzerinde sadece görünürde hizmetler kullanarak şüpheli davranışlar sergilediğini” iddia ediyor. Zach şu sözlere yer veriyor:

Bu davranış, Borçluların kripto para birimlerini soğuk cüzdana taşıması veya Bahama hükümetinin varlıklarını Fireblocks’a taşıması hakkında söylenenlerden tamamen farklı.

Blockchain dedektifine göre bu işaret oldukça önemli

ZachXBT, son ipucunun, renBTC için Ethereum satan ve ardından RenBridge’i kullanan bir cüzdan adresi olduğunu söylüyor. Bunun büyük olasılıkla fonların “gelecekte bir noktada bir karıştırıcıya” gönderilmesiyle sona ereceğini aktarıyor. Blockchain analitik firması Chainalysis, 20 Kasım tarihine ait bir gönderiminde ise benzer sonuçları paylaştı:

FTX’ten çalınan fonların aslında Bahamalar Menkul Kıymetler Komisyonu’na gönderildiğine dair raporlar yanlıştır. Bazı fonlar çalındı ​​ve diğer fonlar düzenleyicilere gönderildi.

Ayrıca FTX’in son fon faaliyetleri hakkında da açıklamalarda bulundu ve kripto para borsalarına şunları söyledi ve uyardı:

FTX Global ve ilgili borçlulardan 11 Kasım 2022 tarihinde yetkisiz olarak aktarılan belirli fonların ara cüzdanlar aracılığıyla kendilerine aktarıldı.

Kraken FTX hacker’ının kimliğini bildiklerini iddia etmişti

Son olarak ise ZachXBT, hacker’ın olası kimliğinin “Kraken veya diğer borsalar” tarafından keşfedildiği iddiası hakkında konuştu. Konuyla ilgili potansiyel yanlış bilgilere değindi. Söylentilere göre, Kraken’in baş güvenlik görevlisi tarafından 12 Kasım’da yapılan bir gönderide “Kullanıcının kimliğini biliyoruz” denildi. İddialar ise o zamandan bu yana ortalıkta dolaşıyor. Zach ise, “Gerçekte” hacker olarak tanımlanan kullanıcının, FTX sıcak cüzdanındaki işlemleri için Kraken’i kullanarak varlıkları Tron’daki çoklu imzaların olduğu bir cüzdanda güvence altına alan FTX grubu olduğunu söylüyor:

Bu çoklu imzalardan para çekme işlemleri, Ryne Miller’ın (FTX GC) o sırada söyledikleriyle de eşleşiyor. Bu, ilk 0x59 para çekme işlemlerinden saatler sonra gerçekleşti.

ZachXBT, FTX hacker’ının memecoin ticareti yaptığına dair söylentiyi hedef aldı. Söylentiler ilk olarak blockchain analitik firması CertiK tarafından aktarıldı. Blockchain dedektifi, Etherscan topluluğu üyesi Harith Kamarul’un Mart ayında gerçekleştirdiği ve işlemlerin nasıl sahte olabileceğini açıklayan bir bloguna atıfta bulundu. Sonrasında ise, tüm bu  transferlerin Ethereum ağında “sahte” yapıldığını iddia ediyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

FTX Hackerı ile İlgili 3 Büyük İddia ve Gerçekler!