featured

Uygur Türkleri Meselesi Kripto Para Dünyasına Sıçradı! İşte Şok İddia!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Shark Tank’ın  sunucusu Kevin O’Leary, kurumların Çin’de üretilen Bitcoin’i (BTC) satın almak istemediklerini çünkü Çin’de üretilen Bitcoin’in ‘kanlı-para” olduğunu iddia etti.

Bitcoin’den nefret eden fakat şu anda tam bir Bitcoin tutkunu olan yatırımcı, Chicago Opsiyon Borsası Kurulu tarafından düzenlenen bir online yayında, şirketlerin,  Bitcoin’e daha fazla yatırım yaptıkça, Çin’in anti-demokratik ve insan hakları ihlallerine katkıda bulunduklarını söyledi.

Özellikle, kripto para biriminin insan hakları sorunları olan ülkelerde çıkarılmasının dikkate alınması gerektiğini söyledi.

“Batılı şirketlerin satın alığı bu kripto paralar insan haklarını kötüye kullanan ülkelerde mi üretiliyor? Peki, bu ülkelere karşı yaptırımlar var mı? Ve gerçekten Çin konusunda somut adımlar atmamız gerekiyor. Çünkü Uygur Türkleri meselesi hepimizin sorumluluğu ”

“Pek çok kurum bana Bitcoin Çin tarafından üretildiği için yatırım yapmadıklarını söylediler. Bu etik olarak ele alınmalı”

Çin Karşıtlığı Artıyor

Bir yazılım şirketi kuran O’Leary, şu anda aktif olarak Çin dışındaki madencileri aradığını söyledi ama bu zor, çünkü çoğu Bitcoin madenciliği Çin’de yapılıyor.

Yatırımcı şunları ekledi: “Afrika’da üretilen elmasların üzerinde yerel halkın kanı olduğu gibi, Çin’de üretilen Bitcoin’lerin üzerinde de Çin hükümeti tarafından zulme uğrayan azınlıkların kanı var.

“Stratejim basit. Bana gelen kurumlarla ortak olacağım, madenlerde pozisyon satın alacağım, üretimlerinin telif hakkını alacağım ve ortaklık yaptığım madencilerin coin’lerinin nereden geelceğini tam olarak bileceğim . ”

O’Leary ayrıca etik olarak çıkarılmış Bitcoin için “prim alacağını”, ancak satmayacağını söyledi. Bitcoin’in “etik hale geldiğinde” bir varlık sınıfı olarak büyüyeceğini de sözlerine ekledi.

Daha fazla para karşılığında satılan “etik kripto paralar” fikrine daha önce endüstri uzmanları tarafından değinilmişti, ancak kurumların etik olarak çıkarılan madeni paralar için daha fazla ödeyecek mi yoksa daha fazla mı ödeyeceği net değil.

İş dünyası kralı O’Leary, Bitcoin’de 180 derece dönüş yaptı: 2019’da para birimini “çöp” olarak adlandırdı, ancak bu yıl para birimine yatırım yaptığını söyledi.

Yatırımcı, Çin’den Bitcoin satın alma etiği konusunda da haklı. Ülke, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve insan hakları grupları tarafından Uygurlara ve diğer Türk Müslümanlara yönelik muamelesi nedeniyle eleştirildi.

Ülkedeki yetkililer, rejimi eleştirdikleri için vatandaşlarını gözaltına almak ve yargılamakla da suçlanıyor.

Ancak ülke şu anda Bitcoin madenciliği için en aktif ülke ve Bitcoin’in hashrate’inin yüzde 65’ini kontrol ediyor.

Uygur Türkleri Meselesi Kripto Para Dünyasına Sıçradı! İşte Şok İddia!