featured

Telegram CEO sundan iddialı açıklama:  Küresel direniş yeni başlıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Telegram CEOsu Pavel Durov Rusyadaki dijital direnişinin Çin ve İran gibi ülkelerde sansürle mücadele çabalarına katkıda bulunacağını söyledi.

Mesajlaşma uygulamasına Telegramın kurucusu ve CEOsu Durov Rusya’nın iki yıllık Telegram yasağını kaldırma kararının Telegram gibi gizlilik odaklı uygulamaları korumak için daha geniş bir hareketin başlangıcı olabileceğini belirtti.
Rus yetkililer geçen hafta Telegram’a yönelik yasağı resmen kaldırmıştı.
Durov; yasağın kalkmasından sonra yaptığı değerlendirmede; “Sansür karşıtı kaynaklarımızı Telegramın hala hükümetler tarafından yasaklandığı İran ve Çin gibi yerlere yönlendirmeye karar verdik. Proxy sunucuları yöneticilerinden bu ülkelere odaklamalarını istiyoruz ” ifadelerini kullandı.

“BASİTÇE SÖYLEMEK GEREKİRSE YASAK İŞE YARAMADI”

Rusyanın telekom otoritesi Roskomnadzor Nisan 2018de ülkede Telegramı engellemeye başladı. Ancak Telegram ekibi proxy sunucuları ve diğer sansürle mücadele araçlarını kullanarak yasağa aktif olarak direnmesi nedeniyle uygulama Rusyadaki kullanıcılar için erişilebilir kaldı.
“Basitçe söylemek gerekirse yasak işe yaramadı” diyen Telegram CEOsu Telegramın Rusyadaki kullanıcı sayısının 2018den bu yana iki katına çıktığını vurguladı.

Telegram’ın uygulamayı Rusyada erişilebilir tutma çabaları “Dijital Direniş” adı verilen merkezi olmayan bir hareketin kurulmasını sağladı. Durov; “Dijital Direniş hareketi geçen hafta Rusyadaki ateşkesle sona ermedi. Daha yeni başlıyor ve küreselleşiyor ” dedi.

ÇİN TELEGRAMI 2015’TE YASAKLADI

Durov’un Çin ve İran gibi ülkelerdeki dijital direniş planları Rusya’dakilerden daha zor olabilir. ri olan Çin Telegramı ülkenin “büyük güvenlik duvarı” politikasının bir parçası olarak 2015 yılında yasakladı. Telegram uygulamasının Çinde VPN araçlarıyla hala erişilebilir olduğu bildiriliyor.
İran ise Telegram’ı Mayıs 2018de ülke çapındaki sokak protestoları sırasında yasakladı. O dönemde ülkede Telegramın yaklaşık 40 milyon kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor. Bu da İran nüfusunun yaklaşık yarısına denk geliyor.

Telegram CEO sundan iddialı açıklama:  Küresel direniş yeni başlıyor