featured

Reuters: JPMorgan Uzayda Blockchain Ödemelerini Test Etti

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ödeyecek faturalarla uzayda mı kaldınız? Endişelenmeyin uydular sorununuzı halleder!

Yatırım bankası JPMorgan yakın zamanda dünyanın etrafında dönen uydular arasındaki blockchain ödemelerini test etti bankanın yöneticileri Reuterse dijital cihazların işlemler için sanal para birimlerinin arkasındaki teknolojiyi kullanabileceğini gösterdiğini söylediler.

Cihazların birbirine bağlandığı sözde Nesnelerin İnterneti (IoT) Amazon Echo ve Google Home gibi akıllı hoparlörler de dahil olmak üzere en çok tüketici elektroniği ile ilişkilidir. Bu akıllı cihazlar bağımsız olarak işlem yapmaya başladığında bankalar ödemeleri işlemeye hazır olmak isteyeceklerdir. JPMorganın blockchain şirketi Onyxin CEOsu Ömer Farooq uzayın bunu  denemek için harika bir yer olduğunu düşünüyordu.

Nesnelerin İnterneti “benzersiz bir şekilde adreslenebilir nesnelerin kendi aralarında oluşturduğu dünya çapında yaygın bir ağ ve bu ağdaki nesnelerin belirli bir protokol ile birbirleriyle iletişim içinde olmaları” olarak tanımlanır. Ayrıca bu kavramı kabaca; çeşitli haberleşme protokolleri sayesinde birbirleri ile haberleşen ve birbirine bağlanarak bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturmuş cihazlar sistemi olarak da tanımlamak mümkündür.

Farooq “Fikir IoT ödemelerini tamamen merkeziyetsiz bir şekilde keşfetmekti Uzay kadar merkeziyetsiz ve dünyadan bağımsız hiçbir yer yok.” dedi.

“İkincisi herkesten farklı bir şey yapmak istedik ve IoTyi test etmenin en eğlencel yolu buydu” dedi.

Uzay deneyini yürütmek için bankanın blockchain ekibi kendi uydularını uzaya göndermedi ancak üçüncü tarafların uydularında yazılım çalıştırmasına izin veren Danimarka şirketi GOMspace ile çalıştı.

Farooq uydu testinin blockchain ağlarının günlük nesneler arasındaki işlemleri güçlendirebileceğini gösterdiğini söyledi.

Onyxteki blockchain lansmanı başkanı Tyrone Lobban test aynı zamanda daha fazla özel şirketin kendi cihazlarını uzaya fırlatmasıyla uyduların ödeme karşılığında birbirlerine veri gönderdiği bir pazar oluşturmanın mümkün olabileceğini gösterdi.

Farooq dünyaya geri döndüğünde daha erken gerçekleşebilecek IoT ödemelerinin örnekleri arasında süt siparişi verip bir e-ticaret sitesinde süt için ödeme yapan akıllı bir buz dolabı ve yakıt için ödeme yapan kendi kendine giden bir arabayı içeriyor.

JPMorgan Blockchain Alanında Emin Adımlarla İlerliyor

 İlk olarak kripto para birimlerini destekleyen yazılım olarak ortaya çıkan blockchain işlemlerin paylaşılan bir dijital defteridir. Finans şirketleri maliyetleri azaltabileceğini ve menkul kıymetler mutabakatı veya uluslararası ödemeler gibi daha karmaşık BT süreçlerini basitleştirebileceğini umarak teknolojinin kullanımlarını bulmak için milyonlarca dolar yatırım yaptı.

Ancak şu ana kadar blockchainin finansal hizmetlerde henüz yaygın bir etkisi yok.

JPMorgan blockchaindeki en aktif bankalardan biri oldu ve geçen yıl blockchain şirketi Consensyse satılan Quorum adlı kendi dağıtılmış defterini 2016da oluşturduğunu duyurdu. Banka ayrıca JPM Coin adında bir dijital para geliştirdi ve 2020de Onyxi yarattı.

Onyxin 100den fazla çalışanı olduğunu ve blockchain uygulamalarının banka için gelir getirmeye yakın olduğunu söyledi.

Farooq bölümün uygulamaları arasında kağıt çeklerin ve IoT deneylerinin yerini alacak bir proje olan 400den fazla bankayı içeren bir ödeme bilgi ağı olan Liink olduğunu söyledi.

Reuters: JPMorgan Uzayda Blockchain Ödemelerini Test Etti