İşte Kripto Para Birimlerinin Ekonomik Etkileri!

İşte Kripto Para Birimlerinin Ekonomik Etkileri! Listede Türkiye’de Var!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para piyasalarının önde gelen uzmanları, kripto para birimlerinin ekonomik etkilerini açıkladılar! İşte detaylar…

Kripto para birimlerinin ekonomiye etkisi nedir?

Kripto para, finansal bir inovasyondan çok daha fazlasıdır – sosyal, kültürel ve teknolojik bir ilerleme biçimidir. Erişilebilir karakteri sayesinde, kripto para birimleri ekonomiyi son derece teşvik etme potansiyeline sahiptir. Kripto para birimleri, kriptografik algoritmalarla yönetilen dijital varlıklardır. Farklı kripto para türleri vardır. Daha önce kriptoarena.com olarak belirttiğimiz üzere Bitcoin (BTC) muhtemelen en iyi bilinen kripto para birimidir, ancak zamanla binlercesi ortaya çıktı. Doğal olarak, bunlar aynı zamanda sabit paraları, değeri örneğin itibari para birimine, hisse senetlerine veya altın gibi emtialara sabitlenmiş dijital varlıkları da içerir.

Uzman Görüşü: BTC Düşüşü Devam Ederse Bu Altcoin'ler Çökecek!

Kripto para fiyatları düzelirken, korku ve açgözlülük endeksi sıçradığında, bir nefes almak ve dijital varlık birimlerinin daha geniş etkisinin günlük fiyat dalgalanmalarının ötesine geçtiğini kavramak önemlidir. Kripto kullanım durumları ve bunların altında yatan blok zincir teknolojileri, katlanarak artan bir hızla geliştirilmektedir. Kripto para birimlerinin küresel ekonomi üzerindeki muazzam ekonomik etkisi, sektörleri ulusal sınırları aşar ve çok uzun zaman önce imkansız olanın ötesine geçer. Kripto birimlerinin, herhangi bir araç veya teknoloji gibi artıları ve eksileri vardır. Kripto para biriminin olumlu etkileri derindir. En büyük avantajlarından biri, tartışmasız erişilebilirliktir. Kripto birimleri ile, bankalar gibi üçüncü şahısların müdahalesi olmadan ödeme yapılabilir veya ödeme alınabilir. Mevcut finansal sistemin statükosu, birçok kişiyi tartışmalı bir şekilde başarısızlığa uğrattı. Gerçekten de, 1,7 milyardan fazla insanın banka hesabı yok.

Kripto enflasyondan nasıl korur?

Kripto para birimlerinin ve özellikle BTC’nin enflasyondan korunup korunmadığının cevabı, duruşunuza bağlı olabilir. Bazıları kendilerini yalnızca iyi desteklenen stablecoin’lere dahil etmeyi seçebilir. BTC gibi kriptobirimleri geleneksel olarak enflasyona karşı korunma olarak kabul edilir. Sınırlandırılmış BTC arzının ve merkezi olmayan yapısının, halihazırda mevcut olan ve zaman içinde henüz çıkarılmamış BTC’nin artan değerine katkıda bulunduğuna inanılmaktadır.

Açıklandı: İşte BTC, DOGE ve 8 Altcoin İçin Kritik Seviyeler!

Bugün düşen kripto para fiyatları ve yüksek enflasyon oranları, BTC’nin yüksek finansal katılım ve enflasyona karşı korunma beklentilerini karşılayıp karşılamadığını merak edebilir. BTC’ye “sahip olmak” ile “kullanmak” arasında ayrım yapmak isteyebilirsiniz. BTC’yi potansiyel olarak gerçek bir ekonominin ihtiyaçlarını karşılayan bir ödeme aracı olarak mı görüyor yoksa enflasyona karşı bir sığınak olarak bir yatırım aracı olarak mı görüyor? Bu cevaba bağlı olarak, kripto para birimlerinin hedge olarak çalışıp çalışmadığı analiz edilebilir.

Alternatifler de önemli. Bazıları kendilerini yalnızca iyi desteklenen stablecoin’lere dahil etmeyi seçebilir. Ve kripto para birimlerinin yükselen enflasyondan kaçmanın geçerli yolları olup olmadığı, bunların (başarısız olan) para politikasına gerçek alternatifler olarak değerlendirilmesine bağlıdır. Bir BTC maksimalist, 1971 sonrası ve kesinlikle 2008 sonrası sabit olmayan bir para arzına izin verilmesinin gerçek bir ekonominin ihtiyaçlarını karşılamadığını kanıtlayabilir. Küresel çapta sarsıcı enflasyon oranları, kripto para birimlerine duyulan merakı ve bunlara duyulan ihtiyacı artırıyor.

Dijital varlıklar itibari paraya göre faydaları ve faydaları, ABD doları karşısında (son on yılda) %50 veya daha fazla devalüasyon yaşayan ülkelerde özellikle önemlidir. Venezuela, Lübnan, Türkiye, Surinam veya Arjantin’i düşünün. Bu ülkelerde yaşayan bireylerin, aynı dönemde yüzde 50’den daha az enflasyon yaşayanlara kıyasla kripto kullanmayı planladıklarını söyleme olasılığı beş kat daha fazlaydı.

Kripto para birimlerinin problemleri!

Bazı suçluların kripto para kullanması şaşırtıcı değil. İlginçtir ki, yasal kripto para kullanımının artması, suç kullanımının büyümesini çok geride bırakırken, yasa dışı faaliyetlerin kripto işlem hacmindeki payı çok düşüktür, çünkü yasa dışı adresleri içeren işlemler 2021’de kripto birimi işlem hacminin sadece yüzde 0,15’ini temsil etmektedir.Ardından, kripto birimlerinin çevre için kötü olduğu söyleniyor. Spesifik olarak, BTC’nin çalışma kanıtı (PoW) konsensüs mekanizmasının olumsuz (çevresel ve ekonomik) etkilere neden olduğu söyleniyor. Ancak, tahmin çalışmaları BTC’nin küresel CO2 emisyonlarına yüzde 0,08 ton katkıda bulunduğunu göstermektedir. Buna karşılık BTC, tüm bir sektörü ve dünya çapında milyonlarca insanın finansal olarak dahil edilmesini teşvik ediyor.

Kripto Para Piyasaları Kırmızıda! Daha Düşük Seviyeler mi Geliyor?

Diğer bir dezavantaj, çoğu kripto para biriminin başa çıkmasıdır: oynaklık. Sonuç olarak, bazı para birimleri hızla değerlerini kaybedebilir. “Paraya” geleneksel bir mercekle bakma eğiliminde olan ekonomistler, kripto para birimlerinin bu nedenle bir ödeme aracı olarak uygun olmadığını ve kullanıcıların daha büyük riskler taşıdığını iddia edebilirler.

İşte Kripto Para Birimlerinin Ekonomik Etkileri!

Piyasalar durgunluktan kurtulabilecek mi?

Kripto fiyatları, sektördeki gelişmeler ve inovasyon, geçici kripto kışına rağmen, olumlu bir geri bildirim döngüsü aracılığıyla tartışmalı bir şekilde birbirini güçlendiriyor. Kripto piyasalarındaki aşağı yönlü baskı, geleneksel piyasaların ve jeopolitik faktörlerin kaymasıyla ilişkili olabilir. Kripto yatırımcıları zor zamanlardan geçiyor. Finansal iklim önemli ölçüde değişti.  Borsalar bir düzeltme yaşadığında, riskten kaçınma stratejileri de kripto yatırımlarını aşağı çekiyor. Kripto kışının yaklaşmakta olduğu, borsadaki bir ayı piyasası döngüsüne benzer bir şey olarak anlaşıldığı, ancak daha sonra kripto piyasalarındaki dijital varlıkların fiyatları ile ilgili olarak sıklıkla dile getiriliyor. Kış, bazı acı verici (bireysel) etkilerle birlikte gider. Örneğin, kriptoyla ilgili bazı şirketler işten çıkarmalar yoluyla maliyetlerini düşürüyor.

İşte Kripto Para Birimlerinin Ekonomik Etkileri!

Geleneksel piyasalarla ilişkilendirilen kripto piyasası değeri, kurumsallaşmaya işaret ediyor, ancak bu mutlaka kötü değil. Kripto birimlerinin daha geniş kabulüne ve bunların altında yatan teknolojik temele yönelik ilk adımlar olarak benimseme ve kabulü gösterir. Gerçekten de önde gelen düşünce liderleri, kripto piyasasının döngüler halinde geliştiğini ve bu döngülerin dışarıdan bakıldığında kaotik görünebileceğini savunuyor. Ancak gerçekte fiyatların, sektördeki gelişmelerin ve inovasyonun olumlu bir geri bildirim döngüsüyle birbirine bağlandığı temel bir mantık vardır.

Mevcut yatırımlar geniş kripto ekonomisini nasıl etkiler?

Kripto piyasası olumlu bir geri bildirim döngüsü içinde büyüyor gibi görünse de bu, (beklenmeyen) olayların bir bütün olarak ekosistemin gidişatını etkilemeyebileceği anlamına gelmiyor. Blok zinciri ve dijital varlıklarda temelde ‘güvenilmez’ teknolojiler anlamına gelse de, insanların birbirleriyle etkileşime girdiği yerlerde güven anahtar olmaya devam ediyor. Kripto piyasası yalnızca daha geniş ekonomiden etkilenmekle kalmaz, aynı zamanda kendi başına da derin etkiler yaratabilir. Gerçekten de Terra vakası, herhangi bir varlığın – ister tek bir şirket, bir risk sermayesi şirketi, isterse algoritmik bir stablecoin çıkaran bir proje olsun – potansiyel olarak harekete geçebileceğini veya kripto piyasalarının “patlamasına” veya “çökmesine” katkıda bulunabileceğini gösteriyor.

İşte Kripto Para Birimlerinin Ekonomik Etkileri!

Geçmişe bakmak her zaman kolaydır, ancak Terra projesi temelde kusurluydu ve zaman içinde sürdürülemezdi. Bununla birlikte, pek çok proje, risk sermayesi ve ayakta duran şirket maruz kaldığı ve ağır bir şekilde etkilendiği için çöküşü sistemik bir etkiye sahipti. Kripto birimlerine yatırım yapmanın tamamen riskler ve potansiyel ödüller hakkında düşünmek olduğunu gösterir. Genel olarak düşüş ve domino etkisi, sektörün kendisinin olgun olmadığını gösteriyor.

İnovasyon ve fiyatlar doğal olarak bağlantılı olduğundan ve kripto ekonomisinin erken aşamadaki gelişimi çok sayıda kullanılmayan potansiyel sunduğundan, söz konusu ekonomi büyümeyi geçici olarak baltalayan olaylar görmeye devam edebilir. Yine de, sektörde çalışan birçok kişi, geçici düzeltmeler sırasında güçlü projelerin devam edeceğine ve kripto para birimi kışının, sınırsız, yeni yıkıcı inovasyon döngüsünün yolunu temizleyeceğine dair “güvenilmez” bir kanaate sahip.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

İşte Kripto Para Birimlerinin Ekonomik Etkileri! Listede Türkiye’de Var!