Greenpeace'ten Çarpıcı Rapor: İngiliz Bankalarını Hedef Aldı!
Greenpeace'ten Çarpıcı Rapor: İngiliz Bankalarını Hedef Aldı!

Greenpeace’ten Çarpıcı Rapor: Bu Sefer İngiliz Bankalarını Hedef Aldı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Greenpeace ve Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından yayınlanan bir rapora göre, İngiliz bankaları, yılda 805 milyon ton CO2 (Karbondioksit) üreten projeleri finanse etti. Rapor ayrıca, Londra bir ülke olsaydı, CO2 emisyonlarına göre tüm ülkeler arasında dokuzuncu sırada yer alacağını da ortaya koyuyor.

İngiliz bankaları hangi kurumları finanse ediyor?

Rapor, Londra’daki bankaların 2019’da yüksek oranda CO2 yayan projeler için krediler ve yatırımlar sağladığını iddia ediyor. Bu rakam, Birleşik Krallık’ın yıllık net emisyonunun 1,8 katı. Bu veriler, banka endüstrisinin küresel karbon emisyonlarına önemli bir katkı sağladığını ortaya çıkaran ilk çalışma değil.

Bu yılın Mart ayında, dünyanın en büyük bankalarından bazılarının, 2015’te Paris Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana, fosil yakıt endüstrisini yaklaşık 4 trilyon ABD doları tutarında finanse ettiği görüldü. Rapor şunları söyledi:

Paris Anlaşması’ndan bu yana geçen beş yıl içinde, dünyanın en büyük 60 bankası 3,8 trilyon dolarlık fosil yakıtları finanse etti. Fosil yakıt çıkarma ve altyapı için kontrolden çıkan fon, iklim kaosunu körüklüyor ve milyonlarca insanın hayatını ve geçimini tehdit ediyor.

Rapor ayrıca, bu bankalar arasında, tek başına fosil yakıt endüstrisine 100 milyar doların üzerinde para akıtan dev İngiliz bankası HSBC’nin olduğunu vurguladı.

Rapor önemli verileri gün yüzüne çıkarıyor

Tıpkı dünya bankalarına yöneltilen suçlamalar gibi, Bitcoin son zamanlarda karbon salınımı nedeniyle ateş altında kaldı. Greenpeace ve Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından yayınlanan rapor, Londra’yı CO2 emisyonları açısından dünyanın ilk on ülkesi arasına yerleştirdi.

 

Bitcoin (BTC)'i Görmezden Gelenler "Başka Bir Risk" Alıyor!

Greenpeace tarafından yayınlanan rapor ile karşılaştırıldığında Bitcoin, daha önce aynı ölçü ile ilk 30 ülke arasına yerleştirilmişti. Cambridge Üniversitesi’ne göre, Bitcoin ağının yalnızca yüzde 39’u yenilenebilir enerji ile besleniyor.

Bitcoin ve ekolojik endişeler tartışması, son zamanalrda Elon Musk tarafından körüklendi. Bitcoin tutkunları ağı geleneksel finans endüstrisi ile karşılaştırarak, Bitcoin’in petrodolar ve dünyanın tüm petrol endüstrisinden daha yeşil olduğuna işaret ettiler. Bu rapordaki bulgular bu görüşü destekleyebilir, ancak gerçek şu ki, ne geleneksel bankalar ne de Bitcoin tam anlamıyla masum değil. Greenpeace geçen hafta Bitcoin ile bağışları askıya alacağını duyurmuştu ve başka bir rapor yayınlamıştı.

Greenpeace’ten Çarpıcı Rapor: Bu Sefer İngiliz Bankalarını Hedef Aldı!