featured

Dünyaya özgürlük ve demokrasiyi yaymak Libra’ya mı kalmış?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Facebook büyük bir marka büyük bir güç. Zuckerberg bu gücü diğer platformları da kendi çatısı altına alarak rakipsiz kalmaya çalışırken işin içine kendi parasını ödeme sistemini katıp bir üst faza geçmeyi planlıyor.

Libra 2020 yılında Facebook kullanıcılarının hayatına girecek. Böylece şimdiye kadar kripto para dünyasına uzak kalmış alternatif ödeme sistemleri denememiş insanlar bu dünyaya giriş yapacaklar. Bazı “bilenler”  Facebook’un sahaya gelmesini piyasayı büyütecek hamle olarak değerlendirirken bazıları da bu hamleye şüpheyle yaklaşıyorlar. Çünkü için içinde Facebook varsa şüphelenmek için hayli sebep var.

Şimdi Libra ile Facebook kullanıcıları ürünün kendisi mi olacak yoksa yeni hizmeti/ürünü mü kullanacak tartışıladursun finans dünyasının tahtı sallanan geleneksel isimleri Libra’yı küresel finansal sistemi sarsacak kontrol edilmesi güç bir rakip olarak gördüklerini çoktan ifade ettiler.

Libra fırsat olacak… Nerelerde?

Temel finansal hizmetlere erişimi kıt fakir ama potansiyeli olan ülkelerde. Sonuçta dünyada 17 milyar kişinin banka hesabı yok ama ülke olsa Çin’den sonra dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkesi olabilecek Facebook krallığı bu insanları finans dünyasının içine çekerken krallığının sınırlarını da genişletmiş olacak.
Dediğimiz gibi küresel sistemin şimdiki güçlü aktörleri Libra’ya mesafeli hatta bazen düşmanca yaklaşıyorlar. En son 23 Ekim’de Zuckerberg’i Washington’da Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komitesi’nde Amerikalı politikacıların katı tutumlarını yumuşatmaya çalışırken izledik.

Libra’ya şüpheyle yaklaşanlar var çünkü Facebook’un kendisi şüpheli. Devam eden antitröst davaları seçimleri manipüle etme hamleleri vs.. Yani Facebook’a güvenmek için bir sebep yok. Kişisel bilgilerin seve seve paylaşıldığı bedava hizmetin sunulduğu yerde “ürün” kullanıcının kendisi oluyor. Siz buna bir de whatsup’ı ekleyin. Zuckerberg veri topluyor ve paraya dönüştürüyor. Kullanmadığımız ya da kullanırsak bile güvenmediğimiz bir markanın parasına niye güveneceğiz? 

Zuckerberg algının ne olduğunun farkında bu endişeleri bertaraf etmek için Libra’nın Facebook tarafından değil İsviçrede yerleşik olan bağımsız bir kurum olan Libra Derneği tarafından yönetileceğini açıkladı. Evet şimdi içimiz rahatladı. 

Zuckerberg dolara rakip olma alternatif olma gibi bir amaçlarının olmadığını tam tersine Libra ile doların küresel ağırlığına katkı yapacağını ifade edip Beyaz Saray ve Wall Street’e selam çakıyor. G7 ülkeleri ise Libra’nın geniş çapta kabul görmesi halinde küresel finansal sistem için bir risk oluşturabileceğini bir raporla açıkladı. 

Ben de diyorum ki dolara kağıt paraya alternatif olamayacaksa adı Libra olmuş başka birşey olmuş özde değişen ne olacak? Sadece değişime uyum sağlayan bu uyumu da ulus üstü markalarıyla yapacak olan geleneksel hegomonik güç tavrı karşımızda demektir.

Çok daha komiği Zuckerbeg Libra’nın dünyaya özgürlük ve demokrasiyi yayma potansiyelinden bahsediyor. Hangi kripto paranın böyle bir misyonu var varsa bu misyonu kim verdi? İnovasyondan anlaşılan bu mu? ABD’nin parasıyla nereye demokrasi/özgürlük gelmiş ki Libra’sıyla gelsin?

İzlenen oyun çok net birşeyler değişiyor bu değişim kontrol çıkmadan yine eski güç merkezlerine fayda sağlayacak şekilde evrilsin isteniyor. Garajda icad edilen Facebook da kendi üzerine düşeni kendisine verilen görevi yerine getiriyor. Benim gördüğüm bu.

Dünyaya özgürlük ve demokrasiyi yaymak Libra’ya mı kalmış?