Dünya Altın Konseyi'nden Kritik Rapor: Yatırımcı Kaçıyor!
Dünya Altın Konseyi'nden Kritik Rapor: Yatırımcı Kaçıyor!

Dünya Altın Konseyi: Önümüzdeki 3 Boyunca Kurumsal Yatırım Tavan Yapacak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Altın Konseyi’nin yayınladığı bir rapora göre, altına olan kurumsal yatırım giderek artıyor. Kurumsal yatırımın altın fiyatını olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.

Kurumsal yatırım artmaya devam edecek

Temmuz ayında konsey üç ilginç rapor yayınladı. Raporlar, kurumsal yatırımcılar yapılan çeşitli anketlere dayanıyor. Greenwich Associates tarafından Ekim 2020 ile Ocak 2021 arasında dünya çapında 500 kurumsal yatırımcının katıldığı ilginç anket, altına olan telebin somut bir kanıtı olarak nitelendirilebilir. Anketin ana sonucu, kurumsal altın tahsislerinin önümüzdeki üç yıl içinde artmasının beklenmesi yönünde. Daha spesifik olmak gerekirse, çalışma şu anda kurumların sadece yüzde 20’sinin portföylerinde, portföylerinin ortalama yüzde 4’üne tekabül eden altın tahsisine sahip olduğunu tespit etti.

CNBC Analistinden Ağustos İçin Heyecanlandıran Altın Tahmini!
 

Mevcut altın yatırımcılarının yaklaşık yüzde 40’ı önümüzdeki üç yıl içinde yatırımlarını artırmayı beklerken, altına yatırım yapmayı düşünen kurumsal yatırımcıların yaklaşık yüzde 40’ı bu zaman diliminde yatırım yapmayı planlıyor. Altına artan tahsis, kısmen enflasyonla ilgili artan endişeyi ve enflasyondan korunma eğilimini arayışını yansıtıyor. Konseyi’e  göre değerli metal, yüksek enflasyon dönemlerinde iyi performans gösteriyor. ABD TÜFE yıllık oranlarının yüzde 3’ün üzerinde olduğu yıllarda sarı metalin fiyatları ortalama yüzde 15 arttı. Araştırmaların altının enflasyona  karşı koruma sağlamadığını gösteriyor; sadece yüksek ve hızlanan enflasyona karşı koruma sağlar.

Altın enflasyondan koruma görevi görüyor

Bununla birlikte, çalışma, kurumsal yatırımcıların altına sadece bir enflasyon riskinden korunma aracı olmaktan çok daha geniş bir bakış açısına sahip olduklarını öne sürüyor. Aslında, portföy çeşitlendirmesi, altının portföylerde oynadığı ana rol olarak enflasyondan korunmanın başında geliyor. Ne de olsa, sarı metalin riskli varlıklarla negatif bir korelasyonu olduğu için, piyasadaki düşüşler genellikle altın talebini artırır ve bu varlıklar satıldığında genellikle artar. Ayrıca kurumlar, özellikle negatif faiz oranları ortamında, uzun vadeli risk ayarlı getiri artırımı için değerli metali kullanırlar.

Altın Temmuz Ayında Gözde Yatırım Aracı Olur mu?
 

Altın, dolar zayıfladıkça güçlendiğinden, enflayona ve dolara karşı önemli bir koruma rolü oynayabilir. Bu nedenle, bir merkez bankasının altın portföyündeki yeniden değerleme kazançları, ABD doları portföyündeki kayıpları dengelemeli ve öz sermayenin korunmasına yardımcı olmalıdır. Dünya Altın Konseyi’nin tezi, altının daha sert bir Fed ve daha yüksek enflasyonun bir kavşağında olduğu işleviyle örtüşüyor. Ancak konsey, Fed’in sıkılaştırma döngüsü konusunda temkinli olacağına inanıyor. Bu doğru olsa da, para politikası ve yükselen faiz oranlarına ilişkin beklentilerin güçlendiği dönemde altının zorlanması muhtemel.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Dünya Altın Konseyi: Önümüzdeki 3 Boyunca Kurumsal Yatırım Tavan Yapacak