featured

Çin ve ABD den Sonra Üçüncü Bitcoin Madenciliği Devi Olan Bu Ülke Sakinlerinin Sektörle Başı Dertte

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin fiyatının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 40 bin doları aşan rallisi dünyanın bazı bölgelerinde istenmeyen sonuçlara yol açtı. Wu Blockchain tarafından hazırlanan bir rapor Bitcoinin İrandaki madencilik operasyonlarının ülkede elektrik kesintilerine neden olduğunu ve ülke sakinlerini kızdırdığını iddia etti.

Sonuç olarak İran bu yılın 14 Ocak tarihinden itibaren lisanslı BTC madencilik şirketlerinin faaliyetlerinin durdurulmasını emretti. Rapor şirketlerin çoğunun Çinli olduğunu gösteriyor. Bitcoin fiyatındaki artış Çinli yatırımcıları madencilik faaliyetlerine çeken güçlü teşvikler yarattı.

İranın 31 vilayetinin 11inde elektrik kesintileri rapor edildi. Kesintilerin ardından İranlılar hoşnutsuzluğunu ifade etmeye başladı ve medya devasa elektrik kesintilerini Bitcoin madenciliğine bağladı. Hükümet bu konuya ilişkin ayrıntılı bir açıklama yapmadı ancak Bitcoin madencilik havuzlarına baskı yapmaya karar verdi.

BTCnin fiyatındaki artış İranda düşük bir noktada bulunan bir Bitcoinin üretim maliyetindeki düşüşle aynı zamana denk geliyor. Bu ülkede 1 BTC üretmek için bir havuzun kWh başına ortalama 0020 ABD doları fiyatla yalnızca 1300 ABD dolarına ihtiyacı vardır. İran resmi verileri başkent Tahranda 1 BTC üretmenin yaklaşık 72 bin kWh veya 28 evin yıllık elektrik üretiminin eşdeğerini tükettiğini gösteriyor.

Rapor İran Bölgesel Blok Örgütü tüm Bitcoin madencilik faaliyetlerinin o ülkede üretilen 38 bin MW elektriğin sadece 300 MWını işgal ettiğini iddia ettiğini söyledi ve şunları ekledi:  Madencilik faaliyetlerinin askıya alınması daha çok Bitcoin madencilik şirketlerinden yararlanmak” için bir hükümet stratejisidir. 

Amerika Birleşik Devletleri Bitcoin Madenciliği İçin Küresel Bir Merkez Olacak mı?

Wu Blockchainden gelen veriler İranın toplam Bitcoin arzının yaklaşık yüzde 8ine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu ülkenin BTCdeki fonları Çin ve Amerika Birleşik Devletlerinden sonra üçüncü sırada. Bununla birlikte yakın gelecekte madencilik endüstrisinde ABD şirketlerinin lehine bir değişiklik olabilir.

Wunun bir önceki raporu Çinde BTC madencilik şirketlerinin hesap kapatma ve blokajlarla ilgili faaliyet sorunları yaşadığını belirtti. Çindeki yetkililer BTCyi yuan ile takas etme ve elektrik faturası ödeme gibi işlemler gerçekleştirme yeteneğini engelleyen “kara para aklamayı önleme tedbirleri” aldı.

Bu bağlamda Grayscalein ana şirketi olan Digital Currency Groupun (DCG) Kurucusu ve CEOsu Barry Silbert Foundry ile bir madencilik grubunun kurulduğunu duyurdu. Silbert bunun Bitcoinin Amerika Birleşik Devletlerindeki en büyük madencilik operasyonlarından biri olacağını söyledi ve şunları ekledi:

Bitcoin hashin Amerikaya gelme zamanı! Şubat ayından itibaren dünyanın dört bir yanındaki Bitcoin madencileri Foundry USA grubuna katılabilecekler.

Çin ve ABD den Sonra Üçüncü Bitcoin Madenciliği Devi Olan Bu Ülke Sakinlerinin Sektörle Başı Dertte