featured

Bitcoin in Mucidi Satoshi Nakamoto dan Daha Önce Duymadığınız 10 Felsefi Söylem

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1. Ve tanrı: Her yere ışıklar saçılsın dedi…

Satoshi Bitcoini 2008deki bankacılık krizinden sonra gücü halkın eline teslim etmek amacıyla icat etti. Sonunda şişirilmiş ABD dolarını geçebilecek sınırlı bir deflasyonist para birimi ortaya çıkardı.

Bankalar için olası bir kurtarma planı hakkında Times gazetesinde yayınlanan makale ile dalga geçmeyi amaçlayan şifreli bir mesajla Bitcoinin blok zincirinin ilk bloğunu yarattı.

2. Satoshi’nin fiat para birimleriyle ilgili sorunu

Satoshi itibari para birimleriyle ilgili göze çarpan sorunun merkezileşme olduğuna inanıyordu ve şunları dedi:  “Güç yozlaştırır ve mutlak güç daha da yozlaştırır. İktidar küçük bir grup insanın (yani bankaların) eline geçtiğinde yolsuzluk ortaya çıkar ve biz insanlar için büyük bedeller ödememize neden olur.

 .“1990lardan beri başarısız olan tüm şirketler nedeniyle birçok insan e-para birimini kayıp bir neden olarak otomatik olarak reddediyor. Umarım onları mahkum eden bu sistemlerin yalnızca merkezi olarak kontrol edilen doğası olduğu açıktır. Sanırım ilk kez merkezi olmayan bir sistemi deniyoruz.”

3. Aracıyı ortadan kaldır

Bitcoinin blockchain sistemi aslında tek bir merkezi güce ihtiyaç duymayan bir otoritedir. Bir bakıma sistem kendi kendine çalışıyor. Satoshi bu konu hakkında şöyle demişti: 

“Kriptografik kanıta dayalı e-para birimi ile üçüncü taraf bir aracıya güvenmeye gerek kalmadan para güvende olabilir ve işlemler zahmetsiz olabilir.”

4. Bitcoinin doğası

Kod kripto para biriminde kanundur. Koddaki değişiklikler birden fazla yan e-para birimiyle sonuçlandı.

Bitcoin Cash Ethereum Classic ve Bitcoin Unlimited kriptodaki ilk hard forklardı yani bu insanlar ilk olarak Bitcoin ile önerilen bazı orijinal fikirlere katılmadılar. Satoshi formül değişmeye devam ederse gerçekten merkezi olmayacağını biliyordu.

 “Bitcoinin doğası öyledir ki 0.1 sürümü piyasaya sürüldüğünde çekirdek tasarım ömrünün geri kalanında değişmeden kalmıştır.”

“Bitcoinin ikinci uyumlu bir şekilde uygulanmasının hiçbir zaman iyi bir fikir olacağına inanmıyorum. Tasarımın çoğu tüm düğümlerin kilit adımında tam olarak aynı sonuçları almasına bağlı olduğundan ikinci bir uygulama ağ için bir tehdit oluşturacaktır. “

 5. Tüm kötülüklerin anası

Satoshi bir filozoftur. Burada para hakkındaki en büyük modern fikirlerden birini ifade ediyor.

“Geleneksel para biriminin temel sorunu onun çalışması için gereken tam güvendir. Merkez bankasına para biriminin değerini düşürmemesi için güvenilmelidir ancak fiat para birimlerinin tarihi bu güvenin ihlali ile doludur. Bankalara paramızı ellerinde tutmaları ve elektronik olarak transfer etmeleri için güvenilmelidir ancak onlar parayı çok az yedek parayla kredi balonları dalgaları halinde ödünç veriyorlar. Gizliliğimiz konusunda onlara güvenmeliyiz kimlik hırsızlarının hesaplarımızı tüketmesine izin vermemelerine güvenmeliyiz. “

6. Bitcoin 400 bin dolara ulaşacak mı?

Satoshi Bitcoinin fiat para birimlerini geride bırakacağını herkesten önce gördü; gerçek anlamda iljinanan oydu. Ne de olsa onu o icat etti.

Son miktar 2140 civarında madencilere verilmek üzere sadece 21 milyon Bitcoin üretilecek. Ancak o zamandan önce Bitcoin gezegendeki en nadir emtialardan biri olacak.

“Bu anlamda daha tipik bir değerli metal. Değeri aynı tutmak için arzın değişmesi yerine arz önceden belirlenir ve değer değişir. Kullanıcı sayısı arttıkça token başına değer artar. Olumlu bir geri bildirim döngüsü potansiyeline sahiptir; Kullanıcılar arttıkça değer artar ve bu da artan değerden yararlanmak için daha fazla kullanıcıyı çekebilir. ” 

 7- Hükümet kripto paraya karşı

Satoshi yozlaşmış kurumlardan nefret ediyordu. Bitcoinin sonunda düzenleme sorunlarıyla karşılaşacağını ve bir “saadet zinciri” olarak adlandırılacağını biliyordu.  

İronik olarak ilk Bitcoin sahibi senatör bu yıl ABD Senatosuna seçildi. Wyoming Senatörü Cynthia Lummis kıtlığın ekonomik gücüne ve Bitcoinin finansal sistemdeki bazı manipülasyonları ele alma potansiyeline inandığı için 2013te ilk kez Bitcoini satın aldı.

Satoshinin ne düşüneceğini merak ediyorum.

“Evet (kriptografide siyasi sorunlara bir çözüm bulamayacaksınız) ancak silahlanma yarışında büyük bir savaşı kazanabilir ve birkaç yıl boyunca yeni bir özgürlük alanı kazanabiliriz.”

“Hükümetler Napster gibi merkezi olarak kontrol edilen ağların kafasını kesmekte başarılılar ancak Gnutella ve Tor gibi saf P2P ağları kendilerine ait gibi görünüyor.”

 9. Ya hepsi ya hiç

Bitcoin ebediyet için oynuyor. Son birkaç yıldır altının olduğu gibi orta halli bir para birimi olmayacak. Bitcoin başarılı olursa yeni bir para çağı başlatacak. Yoksa başarısız olur.

“Doğru. Aksi takdirde 21 milyon sınırımız olamazdı çünkü üretmek için her zaman minimum bir ödül olması gerekirdi. Ödül çok küçük olduğunda on veya yirmi yıl içinde işlem ücreti [madencilik] düğümleri için ana tazminat haline gelecektir. Eminim 20 yıl içinde ya çok büyük işlem hacmi olacak ya da hiç hacim olmayacak. “

10. Gelecek burada

 Satoshinin belki de en anlamlı sözü: 

“İnanmıyorsan ya da anlamıyorsan seni ikna etmeye zamanım yok üzgünüm.”

Bitcoin in Mucidi Satoshi Nakamoto dan Daha Önce Duymadığınız 10 Felsefi Söylem