featured

Birleşmiş Milletler den Kuzey Kore ye Şok Suçlama

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gizli bir Birleşmiş Milletler raporu Kuzey Korenin yasaklı nükleer ve balistik füze programlarını desteklemek için son aylarda siber saldırılar yoluyla 300 milyon dolardan fazla kripto para çaldığını ortaya koydu.

Pyongyanga yönelik yaptırımları izleyen uzmanlar tarafından derlenen rapor Birleşmiş Milletler üye devletine atıfta bulunarak 2019dan Kasım 2020ye kadar çalınan sanal varlıkların toplam değerinin yaklaşık 316.4 milyon dolar olduğunu söyledi.

BMnin tarafından hazırlanan rapora göre Pyongyang’ın nükleer ve füze geliştirmesine gelir elde etmek için finans kurumları ve borsalar hacklendi.

Gelirlerin büyük çoğunluğu geçen yılın sonundaki iki hırsızlık olayından geldi.

Kuzeyin Kore^nin Güney Kore ve diğer ülkelerdeki firmalara kurumlara ve araştırmacılara saldıran binlerce iyi eğitimli hacker ordusunu yönettiği biliniyor.

Ülke ayrıca finansal kazanç için siber yeteneklerini kullanmakla da suçlanıyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong yönetiminde hızlı ilerleme kaydeden yasaklanmış nükleer silahlar ve balistik füze programları nedeniyle çok sayıda uluslararası yaptırım altında.

Kim ile o zamanki ABD başkanı Donald Trump arasında Şubat 2019da Hanoide yapılan zirve düzenlenmişti. Yaptırımların hafifletilmesini ve  karşılığında Kuzey Korenin nükleer programından vazgeçmesi bekleniyordu. Ancak bu gerçekleşmedi. 

Kim halkına nükleer cephaneliğini güçlendirme sözü verdi. 2020 Ekim ayı içerisinde askeri geçit törenlerinde Kuzey Kore birkaç yeni füzeyi sergilerken o zamandan beri nükleer görüşmeler tamamen durdu.

Bitcoinin Değeri Arttıkça Saldırılar Artıyor 

BM Eylül 2020de bir kripto para borsasına yapılan saldırı sonrası 281 milyon dolar değerinde kripto para biriminin çalınmasıyla sonuçlanan olayı araştırdığını söyledi.

İkinci bir siber saldırı ise bir ay sonra 23 milyon doları çaldı.

Raporda “Saldırı vektörlerine ve daha sonraki yasadışı gelirleri aklama çabalarına dayanan ön analiz güçlü bir şekilde bu olaylarla Kuzey Korenin bağlantılı olduğunu gösteriyor” dedi.

Kuzey Korenin siber savaş yetenekleri ilk kez 2014 yılında lider Kim ile alay eden komedi filmi The Interview için intikam olarak Sony Pictures Entertainment’ı hackledikten sonra dünya çapında üne kavuştu.

Saldırı çok sayıda yayınlanmamış filmin yanı sıra çok sayıda gizli belgenin çevrimiçi olarak yayınlanmasına neden oldu.

Kuzey Kore Kuzey Bangladeş Merkez Bankasından 81 milyon dolarlık büyük bir siber soygunun yanı sıra Tayvanın Uzak Doğu Uluslararası Bankasından 60 milyon dolarlık hırsızlıktan da sorumlu tutuluyor.

Ülkedeki bilgisayar korsanlarının Bitcoin ve diğer siber para birimlerinin değeri yükseldikçe kripto para borsalarına saldırarak para elde etmek için aldırılarını hızlandırdığı iddia ediliyor.

Ülkenin bilgisayar korsanları150 ülkede yaklaşık 300 bin bilgisayara kullanıcı dosyalarını şifreleyen ve anahtarları geri almak için sahiplerinden yüzlerce dolar talep eden 2017 WannaCry küresel fidye yazılımı siber saldırısından sorumlu tutuldular.

Kuzey Kore siber saldırılarla hiçbir ilgisi olmadığını söyleyerek suçlamaları reddetti

Birleşmiş Milletler den Kuzey Kore ye Şok Suçlama