Band Protocol Nedir? BAND Ne İşe Yarar?
Band Protocol Nedir? BAND Ne İşe Yarar?

Band Protocol Nedir? BAND Ne İşe Yarar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Band Protocol (BAND), akıllı sözleşmeler oluşturmak için gerçek dünya verilerine API’lerle birleştiren bir protokoldür. API (Application Programming Interface), Türkçe’de “Uygulama Programlama Arayüzü” anlamına gelmektedir. Kriptoarena.com olarak bu makalede Band Protocol (BAND) Nedir sorusuna yanıt vereceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

Band Protocol (BAND) Nedir?

Gerçek dünya verilerini toplayıp bunları API’lere ve akıllı sözleşmelere bağlayan zincirler arası oracle projesidir. Protokol, tüm akıllı sözleşme ve blok zinciri geliştirme platformlarında kullanılabilen Cosmos SDK tabanlı bir blok zinciri olan BandChain üzerine kurulmuştur. Öte yandan protokol, veri bütünlüğünü sağlamak için delegated proof-of-stake konsensüs mekanizmasını da kullanmaktadır.

Bu ağ; harici kaynaklardan veri almak gibi yoğun kaynak gerektiren ağır görevlerin yükünü hafifletmek için tasarlanmıştır. Ağ sayesinde ağ tıkanıklığı ve yüksek işlem ücretleri önlenebilmektedir. Ayrıca aynı veri noktaları birden fazla blok zincirinde de kullanılabilmektedir.

Band Protocol’ün (BAND) Kurucusu Kimdir?

Protokol, 2017 yılında Soravis Srinawakoon, Paul Chonpimai ve Sorawit Suriyakarn tarafından kurulmuştur. Protokolün halihazırdaki CEO’su kuruculardan biri olan Soravis Sriwanakoon’dur. Sriwanakoon, Ericsson’da çalışmış eski bir yazılım mühendisidir. Ek olarak Boston Colsulting Group’ta danışmanlık yapmaktadır.

Diğer yandan bir başka kurucu Paul Chonpimai, Band Protocol’ün CPO’su olarak görev almaktadır. Geçmişte Tripadvisor’da mühendis olarak görev almıştır. Son olarak protokolün CTO’su konumundaki Suriyakarn ise geçmişte Dropbox’ta yazılım mühendisliği yapmıştır.

Band Protocol (BAND) Nasıl Çalışır?

Protokol, zincir dışı internet veri kaynakları ve blok zincirler arasında bir aracı görevi görmektedir. Band; merkeziyetsiz uygulamalardan gelen veri taleplerini alıp internetin diğer bölümlerinden gelen veri akışlarını kullanarak bilgileri iletir. Bu; tüm işlemlerin doğrulanmasına olanak tanıyan Band’in kendi zinciri kullanılarak yapılmaktadır.

Band Protocol’ün en önemli bileşenlerinden biri doğrulayıcılardır. Doğrulayıcılar, adlarından da anlaşılacağı üzere protokoldeki işlemlerin doğrulanmasından sorumludur. Ayrıca bu doğrulayıcılar (validators), blok zincirine işlemler eklemektedir. Doğrulayıcı olmak için kullanıcıların BAND tokenine sahip olması gerekmektedir. Bununla birlikte kullanıcılar, BAND tokenlerini doğrulayıcılara devredip doğrulayıcı ödüllerinin bir kısmını alma şansına da sahiptir. Protokol, doğrulayıcı olmak için en çok BAND tokenine sahip ilk 100 adayı seçmektedir. Ancak doğrulayıcıların uyması gereken bazı kurallar (her zaman çevrimiçi olma vb.) bulunmaktadır. Bu kurallara uymayan doğrulayıcılar ise BAND tokenlerini kaybedebilmektedir.

Band Protocol’ün (BAND) Toplam Arzı ve Mevcut Fiyatı Nedir?

Coingecko verilerine göre Band Protocol’ün (BAND) toplam arz miktarı 100,000,000 BAND olarak görülmektedir. Platformun piyasa değeri 70 milyon doların üstündeyken son 24 saatlik ticaret hacmi ise 24 milyon dolar civarındadır. Platformun tokeni BAND şu anda 1,69$’lık fiyata sahiptir. Bununla birlikte Nisan 2021’de 22,83$’a ulaşmış ve rekor kırmıştır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Band Protocol Nedir? BAND Ne İşe Yarar?