featured

Altın Fiyatları Şimdi Hangi Gelişmelerden Etkilenecek?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çarşamba günkü paylaşılan ABD Ekim ayı TÜFE raporu, hisse senetleri ve tahviller baskı altına girerken yatırımcıları eski ve yeni enflasyon riskinden korunmaya itiyor. Spot altın fiyatları yükselirken, gümüş yüzde 1’den fazla yükseldi. Piyasa analistleri değerli metalin bundan sonraki hareketleri ve etkileneceği gelişmeleri inceliyor.

Yüksek enflasyon yatırımcıları endişelendiriyor

Çevrim içi borsa şirketi Oanda’nın kıdemli piyasa analisti Ed Moya, Fed’in bir politika hatası yapabileceğini düşünen birçok insan olduğunu ve bu durumun birçok yatırımcıyı tedirgin ettiğini ifade ediyor. ABD Çalışma Bakanlığı çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ekim ayı tüketici fiyat endeksinin son otuz yılın en yüksek değeri görerek yıldan yıla yüzde 6,2 ve aylık yüzde 0,9 arttığını açıklamıştı. Açıklamanın ardından, Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz üzere, lider kripto para Bitcoin yeni ATH’sine ulaştı. Ayrıca spot altın fiyatları da yüzde 0,8 yükseldi.

Yüksek enflasyon değerleri, yatırımcıları, genellikle sabit bir miktar nakit ödedikleri veya tahvillerden daha iyi dayanabilecek alternatif yatırımlar aramaya yönlendirebilir. Bununla birlikte enflasyonun gelecekteki kazançların daha az çekici görünmesini sağdığı gibi hisse senetleri de özellikle önemli fiyatlandırma gücüne sahip olmayan şirketlere zarar verebilir. Öte yandan alternatif bir yatırım olan altın fiyatları yazım sırasında son 24 saatte yüzde 0,74 artışla 1862,36 dolardan işlem görüyor.

Altın fiyatları, enflasyonun artmasıyla yükseliyor

Fed yetkilileri ve birçok ekonomist yılın başlarında enflasyonun “geçici” olacağının kanıtlanacağını savundular. Ancak son raporlar trader’ların 2022’de merkez bankası zam oranlarına bahse girmesine neden oldu. Delos Capital Advisors baş yatırım stratejisti Andrew Smith ise enflasyonun yalnızca ikinci el araba satışlarına, giyime odaklanmadığını tüm tabanda bir genişleme görüldüğünü belirtiyor. Smith ayrıca artan enerji fiyatları ve tedarik zinciri sorunlarıyla birlikte sıkı bir işgücü piyasasının, varlık fiyatlarını daha da yükselttiğini düşünüyor.

Fed geçen hafta, “tapering” olarak bilinen bir süreç olan aylık varlık alımlarını azaltmaya başlayacağını duyurdu. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell enflasyon konusunda ılımlı duruşunu sürdürüyor. Ancak bu durum Hazine getirilerinin çarşamba günü tekrar sıçramadan önce düşmesine neden oldu. Öte yandan ABD dolar endeksi (DXY) çarşamba günü hafifçe yükseldi. Dolayısıyla enflasyon baskılarının küresel olduğu ve ABD ekonomik büyümesine ilişkin güvenin doları desteklediği anlaşılıyor. Altın fiyatları ve Bitcoin’e bağlı popüler borsa yatırım fonları daha yüksekti. Bitcoin vadeli işlemlerini izleyen ilk fon olan ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) %0,4 arttı. SPDR Gold Shares (GLD) %0.8 yükseldi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Altın Fiyatları Şimdi Hangi Gelişmelerden Etkilenecek?

Yorumlar kapalı.