featured

2013 te Bitcoin i Şeytan Diye Eleştiren Nobel Ödüllü New York Times Yazarı Ekonomist ten Yeni Açıklamalar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2008de Nobel ekonomi ödülünü alan New York Times yazarı ve Princeton üniversitesi profesörü ünlü Amerikalı ekonomist Paul Krugman o dönemki bir röpörtajında Bitcoini dikkate almamıştı. Krugman Bitcoinin on yıldır piyasada olmasına rağmen para olma niteliğine sahip olmadığına inanıyordu.

Krugman da birçokları gibi Bitcoinin altın gibi olduğunu belirtmişti. Önde gelen fenomenler varlığın yüksek enflasyon riskine karşı bir korunma olabileceğini düşünüyorlardı. Ekonomist insanların kullanılmamasına rağmen insanlarındijital varlığa değer verdiğini iddia etti. Krugman böyle bir görüşün kripto para birimlerinin geleceğin egemen para birimleri olacağına inanan bu düşünceye“tekno-özgürlükçü görüş” adını verdi.

 Aralık 2017de Bitcoin fiyatları rekor seviyeye yükselirken Krugman kripto para biriminin bariz bir balon olduğunu söyledi. Fiyatlarının arttığını çünkü Bitcoinin “kimsenin gerçekten anlamadığı süslü teknolojik bir şey” olduğunu söyledi.

Bitcoin: Şeytan

Krugman 2013teki ilk boğa koşusundan bu yana Bitcoini eleştirdi ve hatta o zamanlar varlığa “şeytan” adını verdi. Ekonomist o zamanlar BTC’nin istikrarlı değer kaynağı konusunda da ikna olmamıştı.

Daha sonra New York Timesda 2011 tarihli bir köşe yazısında yine Bitcoin hakkında bir makale yazdı; makale bitcointalk.org forumunda yorum yapan ShapeShift CEOsu Erik Voorhees de dahil olmak üzere pek çok kişiden eleştiri aldı:

Aman Tanrım!!!! Krugman Bitcoin hakkında bir makale yazdı!  Bu aslında ciddi bir haber! Ve Bitcoinciler sevinmeli çünkü Krugman Bitcoine karşıysa Bitcoin kesinlikle başarılı olacak!!

Eleştiri muhtemelen Krugmanın daha önce yanlış tahminlerde bulunmasından kaynaklanıyordu. 1998 tarihli bir makalede ekonomist İnternetin gelecekteki rolünü sorguladı. Ekonomist İnternetin dünya ekonomisi üzerindeki etkisinin faks makinelerinden daha büyük olmayacağını iddia etmişti o zamanlar. 

Son olarak Krugman “Bitcoini faturalarını ödemek için çok az kişi kullanıyor ancak bazı insanlar onu uyuşturucu satın almak ve seçimleri alt üst etmek İçin kullanıyor.” demişti. 

Geçtiğimiz günlerde Bitcoin için hala aynı görüşleri savunup savunmadığı hakkında bir soruyu cevaplayan Krugman Goldman Sachs JP Morgan ve BlackRock gibi  finans kurumları blockchaine giderek ilgi göstermelerinin ve Bitcoinin saygın kurumlar tarafından benimsenmesinin kendini de şaşırttığını söyleyerek Ekvadorda elektrik faturalarını Bitcoinle ödeyen köylülerden Spotify Airbnb Paypal gibi platformların bu tenolojiyi benimseyip desteklemerine kadar birçok gelişmenin artık Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin hayatımızın bir parçası olduklarının bir göstergesidir dedi. Doların daha da değer kaybedeceğini belirten ekonomist Bitcoinin giderek daha popüler olacağına inandığını ifade etti. 

2013 te Bitcoin i Şeytan Diye Eleştiren Nobel Ödüllü New York Times Yazarı Ekonomist ten Yeni Açıklamalar