featured

2008 Krizini Bilen Ekonomist Uyardı: Bitcoin (BTC) Değil Arsa Satın Alın!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin (BTC) zaman içinde değer kazandı ve elektronik para birimi olarak ortaya çıkıp birçok kişi tarafından değer deposu olarak lanse edildi. Bununla birlikte, ünlü bir yazar, ekonomist ve istatistikçi olan Nassim Taleb’e göre Bitcoin, bir saadet zincirinden başka bir şey değil. Ekonomist yatırımcılar uyardı:

“Eğer enflasyondan korunmak istiyorsanız arsa satın alın, zeytin yetiştirin. Fiyatı düşerse elinizde en azından zeytinyağı olur. Fakat Bitcoin’in bir bağlantısı bulunmuyor.”

Siyah Kuğu kitabıyla tanınan Nassim Taleb, Bitcoin ve enflasyon arasında bir ilişki olmadığını söyledi.  İngiliz gazetesi The Sunday Times, Siyah Kuğu’yuı II.Dünya Savaşı’ndan bu yana en etkili on iki kitaptan biri olarak tanımladı.

Nassim Taleb, CNBC’nin Squawk Box programına konuk oldu. Bitcoin güvenli bir liman olarak değerlendirilmeye başlamışken, Taleb bunun aksini savundu. Ünlü yazar, “Bitcoin fiyatı hiperenflasyon varken bile sıfıra gidebilir.” diyor ve Bitcoin ile enflasyon arasında hiçbir bağlantı olmadığı iddiasında bulunuyor.

Taleb, Bitcoin’in iyi bir kriptografik sistem olduğunu ancak ekonomik herhangi bir şeyle bağlantısı olması için bir sebebi olmadığını söyledi.

Taleb, güvenli sığınak anlatısının Bitcoin hodlers tarafından yapılan bir hile olduğunu söyledi.

Yüksek Volatilite Büyük Sorun

Yazar, önceden Bitcoin’in bir para birimi olabileceğini ve para transferlerinde kullanılabileceğini düşünüyordu. Fakat yazar, Bitcoin’in çok volatil olduğunun kanıtlandığını ve spekülatif bir araç haline geldiğini belirtti.

Bu nedenle Taleb, Bitcoin’in doların yerini alamayacağını çünkü bu kadar volatil bir şeyin fiat paranın yerine geçemeyeceğini belirtiyor.

“Bugün yüzde 5, ayda yüzde 20 oranında artan ya da azalan bir şey para birimi olamaz. Bu yüzden başka bir şeydir.” diyen Taleb, Bitcoin’i lale çılgınlığına benzetti.

Nassim Taleb, fiat para birimine alternatif olarak herhangi bir hükümete bağlı olmayan Bitcoin aldığını ama sonra sattığını söylüyor. BTC’nin hükümete bağlı olmayan bir para birimi değil, spekülasyon olduğunu fark ettiğini belirten Taleb, “Oyun gibi. Gerçekten hiçbir şey değil. Başka bir oyun yaratıp para birimi diyebilirsiniz.” dedi.

 

2008 Krizini Bilen Ekonomist Uyardı: Bitcoin (BTC) Değil Arsa Satın Alın!