altcoin

SushiSwap (SUSHI) Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkeziyetsiz borsalara piyasalarda kripto varlıklar ile yapılan işlemlerin artmasının ardından SushiSwap gibi projelere olan ilgi de artış yaşamıştır. SushiSwap, herhangi bir aracı gerekmeyen ve dağıtık yapıda çalışan merkeziyetsiz bir borsadır. Yeni nesil bu borsalardan olan SushiSwap, SUSHI olarak isimlendirilen bir token’a sahiptir. Bu yazımızda kriptoarena.com olarak, herkesin merak ettiği SUSHI Coin nedir, amacı ve kullanım alanları nelerdir, avantajları ve dezavantajları neler sorularına yanıt vermeye çalışacağız.

SushiSwap (SUSHI) Nedir?

SushiSwap, kullanıcıların kripto varlıklarını alıp satabilecekleri bir platformu işletmek için bir kullanıcı ağını teşvik etmeyi amaçlayan Ethereum üzerinde çalışan bir yazılımdır. Uniswap gibi platformlara benzer şekilde çalışmaktadır. Bu hedefe ulaşmak için bir dizi likidite havuzu kullanır. Ayrıca Kullanıcılar önce varlıkları akıllı sözleşmelere kilitler ve ardından tüccarlar bu havuzlardan kripto para birimleri alıp satarak bir token’ı bir başkasıyla değiştirir. SushiSwap, 2020 yılında geliştirilmiştir. Ayrıca kendine ait akıllı sözleşmelere sahip bir merkeziyetsiz borsadır. SUSHI ise bu platformun yerel token’ı olarak bilinmektedir.

Amacı ve Kullanım Alanları Nelerdir?

SushiSwap projesi temel olarak birçok amaçla yola çıkmıştır. Likidite sorunu bunun ilk önceliğidir. SushiSwap likidite sorununu çözmek için kurulmuş ve topluluk odaklı bir organizasyondur. Projenin çıkış açıklamasında, farklı likidite biçimlerinin piyasalarda merkezi olmayan bir şekilde bağlantı kuramaması veya bunun tam tersi olarak tanımlanan bir sorun olarak görülmektedir. Bu konuda diğer çözümler daha çok likidite sorununu çözmek için aşamalı ilerleme sağladığı açıklanmıştır. SushiSwap ise tek bir çözümle sınırlanmamaktadır. Birçok farklı merkezi olmayan pazar ve aracıyı birlikte kullanabilmektedir.

SushiSwap, artan sayıda merkezi olmayan finans (DeFi) platformundan biridir. Kullanıcıların bir merkezi operatör yöneticisine ihtiyaç duymadan kripto para ticareti yapmalarına olanak tanımaktadır. Ayrıca bu, SushiSwap yazılımıyla ilgili kararların yerel kripto para birimi SUSHI sahipleri tarafından alındığı anlamına gelmektedir. Varlığa sahip olan herkes, varlığın işleyişine ilişkin değişiklikler önerebilmektedir. Ayrıca diğer kullanıcılar tarafından sunulan tekliflere oy verme hakları bulunmaktadır.

SushiSwap, iki kripto varlığın arasında otomatikleştirilmiş ticaret likiditesi kurulduğu AMM olarak görev yapar. Bu özelliği ile SUSHI kullanım alanı da projenin yerel token’ı olması nedeniyle oldukça kullanılmaktadır. SUSHI, SushiSwap merkeziyetsiz borsasının yerel kripto para birimi olarak çalışır. Ayrıca bu amaçla kullanılır. Platformda birçok işlemi gerçekleştirmek için SUSHI’ye ihtiyaç duyulmaktadır. SUSHI sahipleri varlıklarını takas etmek, stake işlemleri gerçekleştirmek, kredi vermek için kullanabilir. Ayrıca likidite madenciliği faaliyetleri de yapmak mümkündür.

SushiSwap’taki tekliflerin ve oyların şu anda bağlayıcı olmadığı belirtilmektedir. Yani seçilen kişilerin protokolde uygulanmadan önce geçen teklifleri manuel olarak imzalamaları gerekmektedir. Ayrıca SushiSwap kullanıcıları yönetimi, oylamanın bağlayıcı olacağı ve kararların yazılımı tarafından otomatik olarak yürütüleceği bir DAO’ya taşımayı planlamaktadır. Son olarak, SUSHI sahibi kullanıcılar, ağda oluşturulan ücretlerin bir kısmını xSUSHI havuzunda stake ederek kazanabilirler.

Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

SushiSwap (SUSHI)’ın, diğer birçok projede olduğu gibi avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Projenin avantajları yakından incelendiğinde ilk olarak, kullanıcıların yönetişim güçlerini arttırması göze çarpmaktadır. Bu da akıllı sözleşmelere fon yatırmanın risklerini azaltmaktadır. İkinci olarak, AMM piyasasını çeşitlendirmektedir. Ayrıca yerel token ile katılımcılarına artırılmış ödül gibi ek özellikler sunmayı başarmıştır. Bu da diğer projelere kıyasla ön plana çıkmasını sağlamaktadır. Üçüncü olarak, aracı olmadan eşler arası işlem yapmayı mümkün kılar. Bu borsayı ve token’ını ön plana çıkaran bir özelliktir.

Dezavantajlarına gelecek olursak ilk olarak, SUSHI fiyatında görülen dalgalanmalar risk teşkil etmektedir. Merkeziyetsiz borsa olmasına karşın herhangi bir problem karşısında tamamıyla savunmasız kalacaktır. Ayrıca yönetim, sektörü yakından takip etmelidir. Kaçırılan bir trend veya güvenlik açığı borsaya zarar verebileceği gibi SUSHI yatırımcılarına da büyük zararlar verir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

SushiSwap (SUSHI) Nedir?