kripto para

Rusya Sınır Ötesi Ödemeler İçin Bitcoin Kullanmayabilir! İşte Nedeni

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya’nın sınır ötesi ödemeler için kripto para kullanma fikrini zorlamasına rağmen, hükümetin bu tür işlemler için benimsemeyi planladığı belirli dijital varlık hala belirsizliğini koruyor. Yerel avukatlar ve Fintech yöneticilerine göre, Rus yetkililerin sınır ötesi işlemler için Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimlerinin kullanımını onaylamaları pek olası değil. İşte detaylar…

“Rusya Merkez Bankası sınır ötesi işlemleri kontrol etmeli!”

Yerel hukuk firması KKMP’nin kıdemli ortağı Elena Klyuchareva’ya göre, Rusya’nın Bitcoin veya benzeri herhangi bir kripto para biriminin sınır ötesi ödemeler için kullanılmasına izin vermesi “son derece sorgulanabilir” çünkü bu tür varlıkların “kontrol edilmesi zor”. Klyuchareva, sınır ötesi kripto ödemeleriyle ilgili mevzuatta yapılan değişiklik taslaklarının henüz mevcut olmadığını vurgularken, raporlar yalnızca Rusya Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı’nın konuya ortak bir yaklaşım üzerinde anlaştığını belirtiyor. Avukat verdiği röportajda, Rusya tarafından sınır ötesi ödemeler için kullanılan kripto para biriminin büyük olasılıkla yerel olacağını ve böylece Rus düzenleyicilerin bu tür işlemleri düzgün bir şekilde izleyip kontrol edebileceğini söyledi. Ayrıca, yalnızca bankalar gibi büyük kurumsal oyuncuların sınır ötesi ödeme yapma gerekliliklerine uyabileceğini de öne sürdü.


Bir diğer yandan tartışılan konular arasında hangi kripto para birimi olacağı da halen belirsiz. Emet Hukuk Bürosu’nun kıdemli ortağı Eduard Davydov’a göre, Rusya diğer ülkelerden gelebilecek tüm olası baskıları ortadan kaldırırken sınır ötesi anlaşma için bir kripto para birimi seçmeli. Bu nedenle, Davydov, Tether (USDT) veya USD Coin (USDC) gibi büyük stablecoin’ler de dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanan kripto para birimlerinin “bu tür gereksinimleri karşılamayacağını” varsaydı. Dünyanın en merkezi olmayan kripto para birimi olan Bitcoin, böyle bir bağlamda daha uygun görünebilir, ancak BTC aynı zamanda yüksek oynaklık, sınırlı ölçeklenebilirlik ve küresel yaptırımlara karşı savunmasızlık gibi bir dizi sorunla da ilişkilidir.

“Bitcoin, merkezi olmayan yapısı nedeniyle uygun görünüyor ancak oynaklık çok yüksek”

InDeFi Smart Bank’ın CEO’su ve kurucu ortağı Sergey Mendeleev, Bitcoin gibi merkezi olmayan kripto para birimlerinin, Rusya’nın kripto sınır ötesi ödemeleri için daha az volatil olmaları durumunda yalnızca iyi bir seçim olacağına inanıyor. Mendeleev ayrıca, yabancı işletmelerin Rus rublesi ile sabitlenmiş bir kripto para biriminde ödemeleri kabul edeceği bir durumu hayal etmenin zor olduğunu söyledi. “Her durumda, işletmeler herhangi bir para birimini tek bir tıklamayla Bitcoin’e veya Tether’e çevirebilecekler” diye ekledi.

altcoin

CEO ayrıca, Rus düzenleyicilerin “büyük blok zincirlerinde en azından ABD doları sabit paralarının” katılımıyla dış ekonomik faaliyete izin vermek için yeterli cesarete sahip olacağını umduğunu dile getirdi. ​​Mendeleev, InDeFi Smart Bank’ın Eylül 2022’de tam da bu fikri basitleştirmek adına merkezi olmayan bir kripto ruble projesi oluşturduğunu açıkladığını vurguladı.

İran, dünya çapında benzer deneyime sahip birkaç ülkeden biri

Rusya, yerel kripto borsalarının yanı sıra yerel kripto ödemelerini yasaklarken, sınır ötesi kripto ödemelerine izin veren dünyadaki birkaç ülke arasında yer alıyor. Bununla birlikte, kriptoya benzer bir yaklaşım benimseyen bir hükümet örneği olarak hizmet edebilecek birkaç ülke var. Davydov, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı’nın Ağustos ayı sonlarında ithalat için kripto kullanımını onaylamasına atıfta bulunarak, ABD yaptırımları altındaki İran’ın buna iyi bir örnek olabileceğini öne sürdü. İranlı yetkili, yeni önlemlerin İran’ın ülkeyi esasen küresel bankacılık sisteminden çıkaran küresel ticaret yaptırımlarını hafifletmesine yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.

 

Üst düzey bir hükümet ticaret yetkilisi, Ağustos ayında İran’ın ilk uluslararası ithalat siparişini 10 milyon dolar değerinde kripto para kullanarak verdiğini bildirdi. Bu arada İran, sakinlerinin Bitcoin gibi kripto para birimleri kullanarak ödeme yapmasına resmi olarak izin vermiyor. İran merkez bankası ilk olarak 2019’daki taslak kripto düzenlemelerinde ülke içindeki ödemeler için kripto kullanımını yasakladı. Rusya’da olduğu gibi, kripto para birimi yatırımı İran’da yasa dışı olmaya devam ediyor.

Daha önce kriptoarena.com olarak bildirildiği gibi, Rus hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Batı’nın ekonomik yaptırımları arasında kriptoda sınır ötesi ödemeleri benimsemekle giderek daha fazla ilgilenmeye başladı. Rusya Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı, bu tür ödemelere izin vermek için politikalar ve kurallar üzerinde işbirliği yaparken, merkez bankası yerel kripto ödemelerinin ve kripto borsalarının yasallaştırılmayacağını vurguladı.

Bu Sınavı Geçemeyen Bitcoin ve Kripto Para Alamayacak!

Rusya parlamentosunun alt meclisindeki finans komitesi başkanı Anatoly Aksakov’a göre, Rusya 2023’te sınır ötesi kripto ödemelerine başlayabilir. Bildirildiğine göre, işletmelerin sınır ötesi yerleşimler için kripto para birimini ister kendi başlarına seçebileceklerini öne sürdüler. Ether (ETH) veya Bitcoin veya başka bir dijital para birimi olacaktır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Rusya Sınır Ötesi Ödemeler İçin Bitcoin Kullanmayabilir! İşte Nedeni