featured

Kripto para yasağının arkasında ne var?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin insanların hayal gücünü etkilemeye başladıktan beri kripto para birimlerine artan bir ilgi var. Facebook kendi kripto para birimini yaratırken hükümetler bu gelişmeyi para basma konusundaki tekelini tehdit ettiği için yakından izliyorlar.

Kripto para birimlerini nasıl tanımlıyorsunuz?

Kripto para birimleri merkezi olmayan teknolojiye dayanan ve blockchain adı verilen bir platformda çalışan e-paralar. Blockchain para sahipleri tarafından güncellenen ve tutulan tüm işlemleri kaydeder. Teknoloji insanların adlarını veya bankalar gibi bir finansal aracıyı kullanmak zorunda kalmadan dijital olarak ödeme yapmalarını ve para depolamalarını sağlıyor. Bitcoin gibi kripto para birimleri madeni para üreten sayısal sorunları çözmek için bir bilgisayar kullanmayı içeren bir “madencilik” işlemi ile oluşturulur. Bitcoin piyasaya sürülen ilk kripto para birimlerinden biriydi ve 2009da kuruldu.

Gerçek para biriminden farkı nedir?

Kripto para birimleri gerçek paralar gibi hükümetler tarafından basılmazlar. Dünya çapındaki merkez bankaları kağıt para basıyor ve kağıda para değeri veriyor. Bu süreçte basılan para değerini devlet fiat yoluyla elde eder bu nedenle kağıt paraya fiat para birimi de denir. Kripto para birimleri söz konusu olduğunda madencilik süreci boyunca herkesin oluşturabileceği için para yapma süreci tekelleştirilmez.

Kripto paralar değerlerini nasıl elde ediyor?

Herhangi bir para birimi mal veya hizmetle takas edilebiliyorsa ve bir değer deposu ise (zaman içinde satın alma gücünü koruyabilir) o zaman bir değere sahiptir. Kripto para birimleri fiat para birimlerinin aksine değerlerini borsalardan alır. Topluluğun kripto para birimlerinin talebi ve arzı açısından katılım derecesi değerlerinin belirlenmesine yardımcı olur.

Kripto para yasağının arkasında ne var?

Bazı hükümetler kripto para birimlerinin altında yatan teknolojinin potansiyelini kabul etse de çoğu şüpheci kalıyor ve bazıları da yasaklıyor. Devletler Bitcoinin ve diğerlerinin sermaye kontrollerini atlatmak veya para aklamak için kullanılabileceğinden korkuyorlar. Dahası yasadışı satın alımlar veya diğer suç faaliyetleri için kullanılabilirler. Bazı denetleyiciler sistemik kaygılarını tartıştılar ve şu sonuc vardılar: Merkez bankalarının kendi ekonomileri üzerindeki kontrolünü istikrarsızlaştırabilir veya zayıflatabilirler.

Sonuçta para kontrolü devlet tarafından sona erecek mi?

Küresel finansal sistemin mevcut yapısı merkez bankalarını merkeze oturtarak ekonomilerin ayrılmaz bir parçası haline getirmektedir. Bu egemenliğin fiat para birimi basma üzerindeki tekeli yoluyla gerçekleşir. Facebookun Libra projesi ilanıyla bunun benimsenmesini ve kullanımını düzenlemenin potansiyel yollarını bulmak için tartışmalar sürüyor. Hükümetler ve merkez bankaları kripto para biriminin kullanımını yasaklamak veya caydırmak için düzenlemeler kullanırken devletin para basma tekelinden vazgeçmesi de olası değildir.

Kripto para yasağının arkasında ne var?