İran’da Yasak Kalktı: Kripto Para Madenciliği Yeniden Başlıyor!
İran’da Yasak Kalktı: Kripto Para Madenciliği Yeniden Başlıyor!

İran’da Yasak Kalktı: Kripto Para Madenciliği Yeniden Başlıyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaklaşık 4 ay süren yasakların ardından. İran’da kripto para madenciliği resmen yeniden başladı. Mayıs ayında yaşanan ciddi elektrik kesintileri nedeniyle o dönemki devlet başkanı Hassan Rouhani, Eylül ayı sonuna kadar madencilik faaliyetlerinin yasaklandığını duyurmuştu.

Lisanslı kripto para madencileri faaliyetlerine devam edecek

İran, dünya kripto madenciğinin yüzde 7’sini temsil ediyor. Ülkenin en büyük sorunu kaçak madencilik faaliyetlerinin, lisanslılara oranla çok daha fazla olması. Kuraklığın yaşandığı bir dönemde barajlar elektrik üretme sıkıntısı yaşarken, madenciler de sık sık meydana gelen elektrik kesintilerinden sorumlu tutulmuş ve sonunda devlet madenciliği yasaklamıştı. ABD‘nin uyguladığı ekonomik ambargoya çözüm olarak görülen kripto para sektörü ivme kazanırken, ülkedeki madencilik operasyonlarının yüzde 85’inin kaçak olduğu bildirildi. Denetimler artarken, bundan sonra ise lisanslı madenciler hiçbir sorun yaşamadan faaliyetlerine devam edebilecekler.

İran Bitcoin (BTC) İle Ödemeleri Yasaklamaya Hazırlanıyor!
 

Konu, çevre ve enerji olunca, otoriter rejimler kripto para sektörünü kolayca hedef alabiliyorlar. İran’da yaşanan  elektrik kesintilerine madencilerin neden olduğu söylentileri kripto karşıtlığını tetiklemişti. Bu gelişme, İran’ın komşu ülke Afganistan’a elektrik ihracatını da durdurmasına neden olmuştı. Hafta başında ise ülkenin güvenlik güçleri büyük bir operasyon düzenlemiş ve terk edilmiş fabrikalar ile evler de dahil olmak üzere birçok yerde ASIC cihazlarına el koymuştı. Kripto para madenciliği faaliyetlerinin daha sıkı denetlenmesi bekleniyor.

Tahran borsa binasında skandal yaşanmıştı

Ancak bunların arasında en çok dikkat çeken gelişme ise Tahran Borsası binasında bulunan cihazlardı. Yakalanan makinelerin ardından 2018’den bu yana borsanın CEO’luğunu yapan Ali Sahraee görevinden istifa etmişti. Borsadan yapılan resmi açıklamada ise cihazların bir araştırma projesi için orada bulunduğu bildirilmişti. Haziran ayında 30 kripto para madencilik tesisinin lisans aldığı İran’da Ulusal Vergi Dairesi, kripto borsalarının da vergi vermesi konusunda bir kanun taslağı yayınladı.

Haziran ayında İran’ın başkenti Tahran’ın batısında, ülkenin en büyük kaçak kripto madenciliği çiftliğindeki 7 binden fazla cihaza el konularak işletmenin kapatıldığı bildirilmişti. Cihazlara el konulduğunu ve kripto madenciliği çiftliğinin mühürlendiğini belirten Rahimi, uzmanların hesaplamalarına göre, kripto para üretiminde harcanan elektriğin tüm cihazların aktif olarak çalışması halinde ülkedeki elektrik tüketiminin yüzde 4’üne tekabül ettiğini açıklamıştı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

İran’da Yasak Kalktı: Kripto Para Madenciliği Yeniden Başlıyor!