Dijital Türk Lirası Yolda! Gelecek Yıl Hayata Geçirilmesi Planlanıyor
Dijital Türk Lirası Yolda! Gelecek Yıl Hayata Geçirilmesi Planlanıyor

Dijital Türk Lirası Yolda! Gelecek Yıl Hayata Geçirilmesi Planlanıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dijital Türk lirası ile ilgili çok önemli bir adım 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ile atıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda Blockchain tabanlı dijital Türk lirasının 2022 yılında uygulamaya konulacağı ifade ediliyor. Dijital Türk lirasının hukuki altyapısının ise ekonomi reform takvimine göre bu yılın sonunda hazır olması planlanıyor.

Dijital Türk lirasında süreç nasıl işliyor?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 15 Eylül’de teknolojik ortaklar ile Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu’nun kurulduğu duyuruldu. Platformun amacı olarak, ulusal para birimi Lira’nın dijital bir versiyonunun kurulması olduğu bildirildi. Aynı proje için iki savunma ve teknoloji şirketi ile ayrı anlaşmalar imzalandı.

Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda, Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi birinci faz pilot bulguları hazırlandı. Çalışmanın sonuçlarına göre daha geniş katılımlı ve ileri düzey pilot testlerin yapılması üzerinde duruluyor. Ayrıca dijital Türk lirası gereksinimlerine göre mevcut ve ileri teknolojilerin kullanımı, programlanabilir para ve çevrim dışı ödemeler gibi hizmetlere yönelik teknolojik altyapı oluşturulması planlanıyor. Program kapsamında dijital lira uygulamasının diğer sistemler ile nasıl entegre edileceği konusunda da çalışma başlatılıyor. Birinci faz pilot uygulama çalışmalarına yönelik test sonuçlarının 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacağı belirtiliyor.

TCMB dijital lira için platform oluşturmuştu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dijital lira denemeleri ve geliştirme süreci için ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu. Dijital Türk lirası birinci faz çalışmalarından elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirilerek ve ileri aşama fazlara geçilmesi amaçlanıyor. TCMB, Blockchain teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda testlerin yapılacağı belirtiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın Mart ayında açıkladığı ekonomi reform takvimine göre,
dijital liranın hukuki altyapısının oluşturulması ve dijital bankacılık lisanslamalarına imkan tanıyan düzenlemenin yürürlüğe girmesi için çalışmaların 31 Aralık 2021’e kadar tamamlanması öngörülüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Dijital Türk Lirası Yolda! Gelecek Yıl Hayata Geçirilmesi Planlanıyor

Yorumlar kapalı.