Borsadaki Olası Bir Çöküş Bitcoin (BTC) Fiyatını Nasıl Etkiler?
Borsadaki Olası Bir Çöküş Bitcoin (BTC) Fiyatını Nasıl Etkiler?

Borsadaki Olası Bir Çöküş Bitcoin (BTC) Fiyatını Nasıl Etkiler?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin (BTC)’in halving döngüleri, varsayımsal bir COVID sonrası ekonomik krizden geçebilir mi, yoksa BTC’nin hisse senetleri ile ilişkilendirilmesi mi hedefleniyor? 2009 yılı hem Bitcoin’in doğuşu hem de Amerika Birleşik Devletleri borsasının benzeri görülmemiş bir boğa piyasası başlatmasıyla damgasını vurdu ve o zamandan beri neredeyse kesintisiz devam eden bir boğa piyasası devam ediyor. Ancak, bir çarpışmanın mırıltıları her zaman mevcuttur ve gürültü son zamanlarda daha da yükselmiştir.

Kovid-19’un ortadan kalkmayı reddetmesine karşın, hisse senetleri eşi benzeri görülmemiş miktarda hükümet desteğiyle yükselmeye devam ediyor. Ancak artık niceliksel genişleme politikaları artık uygulanmadığına göre, borsa çöküşünden bahsetmek doğru olur mu? Eğer öyleyse, bu Bitcoin (BTC) için talihsiz bir haber olabilir. Bitcoin ve hisse senetleri arasında güçlü bir korelasyon olduğuna dair işaretler olduğu iddia edilebilir. Peki, dip ABD hisse senetlerinden düşerse kriptoya ne olabilir?

Bir çökme olasılığı ne kadardır?

Kriptoyu resimden çıkarırken, bir çöküşün yakın olduğuna dair artan spekülasyon bir miktar haklı çıkabilir. Haziran ayında ABD’de enflasyon oranı beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşti. Bu arada, hükümet tahvil ihraç etmeye ve borç tavanını yükseltmekten söz edilen noktaya kadar daha fazla borç tahakkuk ettirmeye devam etti. Bunun gerekçesi, elbette, devam eden pandemi yardım çabasıdır. Ancak ABD hisse senedi fiyatları gibi diğer işaretler rahatlamaya gerek olmadığını gösterdiğinde hükümet ekonomiye para pompalıyor. Ekonomiye pompalanan tüm bu paranın bir noktada kuruması gerekiyor, bu da bir çöküşün kaçınılmaz sonuç olabileceğine dair haklı spekülasyonlara yol açıyor. Ağır bir düzeltme beklentilerinin haklı olduğunu düşünen Michäel van de Poppe, konuya ilişkin görüşlerini şöyle paylaştı:

Piyasalar aşırı derecede ısındığı için [borsa] çöküş şansı her geçen gün artıyor. Sadece hisse senetlerinde değil, emlak piyasalarında da benzer sinyaller veriliyor. […] Piyasa, orta sınıfın sıkıştığı Fed’den gelen delice miktarda baskının yarattığı bir balon aşamasına giriyor

AAX borsasında pazarlama müdürü olan Toya Zhang, bir çöküşün yaklaştığını kabul ediyor ancak zamanlamayı tahmin etmeye çalışırken dikkatli olunması konusunda uyarıyor. Zhang konuya ilişkin şunları belirtti:

Borsa düşüşlerinin ne kadar yaygın olduğu ve piyasanın bir şekilde aşırı değerli olduğu gerçeği göz önüne alındığında, bence borsa düşüşünün oldukça yüksek bir olasılığı var. Yine de kimse bunun tam olarak ne zaman olacağını söyleyemez.

Bitcoin hisse sentlerini takip ediyor ama ne kadar süreyle?

Bir soru da şudur: Mart 2020’de hem kripto hem de borsadaki son piyasa toparlanmaları ne kadar bağlantılıydı? Çoğu borsa analisti, toparlanmanın ne kadar hızlı ve öfkeli olduğuna şaşırdı. Her ne kadar S&P 500’ün teknoloji şirketlerine ağır bir şekilde çarptığı gerçeği, dünyanın ne kadar hızlı dijitale döndüğü düşünüldüğünde çok şeyi açıklıyor. Ancak kripto alanında anlatı biraz farklıydı. Kripto piyasası çöküşü için başka bir açıklamanın yokluğunda, çoğu insan Bitcoin (BTC)’in hisse senetlerini yansıtıyormuş gibi davrandığına şaşırdı. Sonuçta, varsayım her zaman BTC’nin ilişkisiz olduğu ve hisse senetleri ve değerli metaller gibi daha geleneksel varlık türlerine karşı bir koruma görevi göreceği yönündeydi.

En son deneyimlere dayanarak tarih, 2021’de borsalar çökerse kripto piyasalarının da bunu takip edeceğini gösteriyor. Alternatif bir senaryo, borsanın çökmesi ve yatırımcıların fonları hemen kriptoya taşıması olabilir. Mart 2020’nin geri görüşünün faydası olmasa bile, bu pek olası görünmüyor. Kripto, finansal krizde güvenli bir sığınak olarak test edilmemiş, kötü şöhrete sahip değişken bir varlık olarak hala bir üne sahiptir. Ancak, çöküşten sonra olanlar, piyasa korelasyonları hakkında daha ilginç bir tartışmaya yol açabilir. Ya bu sefer borsalar otomatik kurtarma moduna geçmezse? Pandemi etkisinin artık piyasalarda fiyatlandığı ve geçen yılın Mart ayına göre çok daha az belirsizlik olduğu düşünüldüğünde, bu senaryo makul bir varsayım.

ABD hisse senetlerinde uzun süreli sabit veya düşüş dönemi olursa Bitcoin ne yapar?

“Bitcoin hisse senetleriyle ilişkisizdir” argümanının en güçlü öncülü, Bitcoin’in fiyat hareketlerini herhangi bir dış ekonomik güçten çok daha zorlayıcı bir şekilde belirleyen kendi piyasa döngülerine sahip olmasıdır. Bu mercekten bakıldığında, hisse senedi piyasalarının Mart 2020’den sonra toparlanıp toparlanmadığına bakılmaksızın, BTC’nin yine de tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmaya devam edeceği tahmin edilebilir.

Ancak PlanB tarafından geliştirilen stok akış modeline göre BTC, fiyatlar sınırlar içinde kalmak için mücadele ediyor. Bununla birlikte, son ralli, modelin tutunduğu ve fiyatların şu anda sürdürülebilir bir toparlanma için önemli vaatler gösterdiği anlamına geliyor. Dolayısıyla, borsalardaki kargaşa kriptoda kaosa neden olsa bile, Bitcoin piyasası döngülerinin nihayetinde görünüşte demir kaplı fiyat kontrollerini sürdürebileceğini öngören veriler var.

Zıt güçlerin mücadelesi

Kısa vadeli bir çöküş olursa, şu ana kadar Bitcoin fiyatının takip edemeyeceğine dair bir kanıt yok. Bunun 2021’de olacağını varsayarsak, daha sonra olacaklar, Bitcoin’in piyasa döngüleri ile uzun süreli ekonomik gerilemenin etkileri arasında bir mücadeleye dönüşebilir. Bununla birlikte, birincisinin etkisinin ikincisinden bir birim bile daha ağır basabileceğini varsayarsak, Bitcoin’i güvenli bir liman varlığı olarak çekici hale getirecektir (diğer birçok alternatifin yokluğunda). Her şey kötüye gidiyorsa, BTC’nin yalnızca yatırımcıları cezbetmek için değerini koruması gerekir. Ancak, Bitcoin (BTC)’in halving döngüsünün, uzun süreli bir piyasa düşüşünün etkisini tamamen ortadan kaldırabildiğini varsayalım. Bu durumda BTC, bir gerileme sırasında önemli getiri fırsatı sunan tek varlıklardan biri olabilir. Konu hakkındaki düşüncelerini paylaşan danışmanlık firması Quantum Economics’in kurucusu ve CEO’su Mati Greenspan, şunları söyledi:

Kripto varlık sınıfının kısa geçmişinde, token piyasası büyük ölçüde hisse senetleri ve emtialar gibi diğer risk varlıklarıyla aynı doğrultuda hareket etti. Özellikle merkez bankası para basımına iyi tepki verme eğilimindedirler. Yine de büyük ölçüde erken geliştirme aşamasında olduğu için kriptoda büyüme için çok daha fazla alan var. Dolayısıyla hisse senetlerinin zirveye ulaştığını görsek bile bunun dijital varlıklar üzerinde kalıcı bir etkisi olacağını düşünmüyorum.

Sonuç olarak, kazaların kısa vadeli olaylar olduğunu hatırlamakta fayda var. Acı verici olabilirler, ancak daha uzun vadeli görünüm, işlerin daha ilginç hale geldiği yerdir. Makroekonomi toparlanırken hisse senetlerinin sürekli bir ayı piyasasına girdiğini varsayalım. Bu durumda, kripto para dibe vurduktan sonra yatırımcılar için bir pazarlık fırsatına kolayca dönüşebilir. Bu nedenle, kısa vadeli bir korelasyondan kaçınmak zor olsa da kriptonun uzun vadede piyasaları alt etmesi için her türlü şans var.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Borsadaki Olası Bir Çöküş Bitcoin (BTC) Fiyatını Nasıl Etkiler?