featured

Bitcoin halving fiyatlara nasıl yansır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tekrar merhabalar… Uzun süre oldu size buradan seslenmeyeli. Eski alışkanlık… Ama seviyorum metin olarak bir şeyleri ortaya çıkarmayı. Bu konuda “söz uçar yazı kalır” şeklinde bir sözümüz de var malumunuz… Ancak teknolojiyle birlikte inanın sözün uçacağı bir mecra da kalmadı artık…

Bir çoğunuz haberdardır diye tahmin ediyorum KriptoArena’nın youtube kanalından. Artık analizlerimi yorumlarımı ve fikirlerimi bu kanaldan görüntülü olarak sizinle paylaşıyorum… Belki takip etmek yorumlarımı ve analizlerimi dinlemek isterseniz diye linkini paylaşıyorum burada tekrar

KRİPTOARENA’NIN YOUTUBE SAYFASI İÇİN BURAYA TIKLAYIN…

Gelelim bugünkü konumuza… Kripto para piyasasının 4 senede bir heyecanla beklediği tarih yaklaşıyor. Bu yazıyı kaleme aldığımız 5 Aralık 2019 tarihi itibariyle tam 5 ay kaldı kaldı bu önemli güne. Tarih Mayıs 2020… 

Bu tarihten önce de sırasıyla 28 Kasım 2012 ve 9 Temmuz 2016 tarihlerinden gerçekleşti Bitcoin halving… 

İsterseniz çok kısa Bitcoin halving nedir diye soralım… Kısaca ripto para birimlerinin yaratılma hızının düşürülmesi süreci olarak adlandırılıyor. Amaç aslında Bitcoin’e süreklilik kazandırmak. Bunun yanında madencilik gelirleri yarıya inmesi de bir diğer hedef. Her 4 senede bir yapılıyor.

Peki fiyata etkisi var mı? 

Burada incelemek istediğim aslında bu. Acaba Bitcoin fiyatının halvin (yarılanma) öncesi ve sonrası nasıl bir seyir izliyor? Geçmişte bu konuyla ilgili 2 tarih var elimizde… İsterseniz onlara bakalım kısaca…

2016 tarihi önemli…

Aslında ilk 28 Kasım 2012 biliyorsunuz. Ancak bu tarihteki etkinliğe bakmak çok doğru sonuçlar vermeyecektir bize. Malumunuz bu tarihte Bitcoin dana yeni yeni finans piyasaları içerisinde yer buluyordu. Bu sebeple kendi dengesini henüz oluşturmamış bir enstrüman vardı karşımızda. 
O sebeple 2016 tarihindeki halving öncesi fiyat hareketleri bizin için daha yön gösterici olacaktır. 

Şimdi önümüzde 5 aylık bir süreç var. Şu an de Bitcoin fiyatı 7 bin 400 dolar seviyelerinde seyrediyor. Fiyat konusunda mihenk taşımız bu olsun…

Dönelim 2016 tarihine… Şubat 2016’da Bitcoin halving etkinliğine şimdi olduğu gibi 5 aylık bir süre vardı. O tarihte Bitcoin’in fiyatı 370 dolar seviyesindeydi… Halving tarihi olan 9 Temmuz’da ise 664 dolar seviyesini test etti en yüksek olarak. Prim yaklaşık yüzde 113… Bu iki tarih arasında da en yüksek 789 dolar seviyesi görüldü halving’e 3 hafta kala… 

Üç önemli not…

    Bitcoin 2016 yılında halving’e 5 ay kala süreçte şubat döneminde gördüğü seviyenin altına hiç düşmedi
    En yüksek seviyesini 789 dolar ile halving’e 3 hafta kala test etti…
    Halving sonrası 570 dolarlı seviyelere kadar geriledi ve sonra yükselişine devam etti

Gelelim günümüze… Şimdi aslında bizim gibi ekonomistlerin yaptığı aslında bin nevi geçmiş deneyimleri alıp şimdiki şartları da ekleyerek geleceğe uyarlamaktır çok kısa bir ifadeyle… 

Net bir şey söylemek zor…

Ancak Bitcoin hala yeni yeni kendini kabul ettirmeye çalışan bir enstrüman… Bu sebeple geçmiş dönemde yaşanan hareketlerin geleceğe uyarlanması diğer enstrümanlar gibi net bir sonuç vermeyebilir. 

Şimdi yukarıdaki analize göre önümüzdeki 5 aylık süreçte bu etkinliğin vereceği ivme ile Bitcoin’de yukarı yönlü bir hareket beklememiz gerekir. Ancak bunu az önce belirttiğim sebepte dolayı net oyarak söyleyemiyorum. 

Ama şu bir gerçek ki Bitcoin halving şimdiden kripto para dünyasında bir heyecan yaratıyor. Heyecanlı bir piyasanın nasıl bir seyir! Göstereceğini yakında göreceğiz…

Bol kazançlar
Soru ve görüşleriniz için: @MCobanAnaliz
Mehmet ÇOBAN
 

Bitcoin halving fiyatlara nasıl yansır?