featured

Avrupa’nın devinden ‘Dijital Euro’ açıklaması

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya Maliye Bakanlığı kısa süre önce dijital Euro üzerine bir durum raporu yayınladı ve 8 Temmuzda Digital Programlanabilir Euro başlıklı 28 sayfalık bir makalede Avrupa Birliğinin önerilen Merkez Bankası Dijital Para Birimi ile ilgili tavsiyelerini verdi.

Makale dijital Euroyu tanımlamaya nedenlerine ve faydasına yoğunlaşıyor ve  toptan ve perakende Euro ile iki aşamalı bir sunum öneriyor. Almanya Maliye Bakanlığı Çinin şu anda bu alanda lider olduğunu ve Avrupa bloğunun farklı aktörler (sanayi şirketleri ticaret dernekler ticari bankalar Deutsche Bundesbank ve Almanya) arasında ortak bir söylem aracılığıyla kendi dijital para birimini uygulamak için acil önlemler alması gerektiğini kabul ediyor. Avrupa Merkez Bankası Böyle bir dijital Euronun uygulanması için gerekli olan Avrupa yasal çerçevesi hala çok uzakta duruyor.

Programlanabilir Dijital Euro

Ayrıntılı durum belgesine göre programlanabilir dijital Euro geleneksel finansal sistemin sınırlamalarını telafi edecek ve ödeme sürelerini önemli ölçüde iyileştirecektir. Dijital Euro sınır ötesi ödemeler dış ticaret finansmanı Endüstri 4.0 (makine ekonomisi lojistik) finans sektörü sermaye piyasası vb. alanlarda kullanım örnekleri bulacaktır. Rapor Uluslararası Ödemeler Bankasının (BIS) anketinden bahsediyor. Ocak 2020de 66 merkez bankasına  dijital para birimleri üzerinde çalışıyorlar mı ve bunu başarmaya ne kadar yaklaştıklarına dair bir  anket yapıldı. Sonuçlar şaşırtıcıydı merkez bankalarının yüzde 80i  dijital para birimleri ile ilgili bazı çalışmalara katıldıklarını söylerken yüzde 10u   dijital para birimlerini   yayınlamaya “çok yakın” olduklarını söyledi.

Belge dijital Euronun dijitalleşme istikrar anonimlik maliyet tasarrufu sağlayacağını ve işlem sürelerini kısaltacağını belirtiyor. Bununla birlikte dijital bir Euronun piyasaya sürülmesinin tüm finans sektörünün istikrarı ve verimliliği için “kapsamlı etkileri” olabileceği ve daha fazla analizin gerekli olduğu konusunda da uyarıda bulunuyor. Ayrıca resmi olmayan ekiplerin düzenlenmemiş dijital para birimi oluşturma girişimlerini de kapsar – örneğin USD destekli Tether merkezi olmayan çoklu teminatlı DAI stabilcoin ve ünlü Libra projesi gibi stabilcoinler. Ayrıca Merkezi Olmayan Finansın (DeFi) artan kullanımının ve öneminin farkındadır.

Merkez Bankası Dijital Para Birimi Hakkında

Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) merkez bankaları tarafından verilen ve yönetilen “FIAT ama blockchainde” eşdeğeri olarak düşünülebilir. Çoğu FIAT gibi aynı merkezi şekilde çalışacaklar ve arzı artı diğer parametreler bir ülkenin parasal yönetim organı tarafından sıkı bir şekilde düzenlenecek. Programlanabilir olma ve dijital olarak gönderilme / kullanılma özelliğine sahip olacaklardır.

Avrupa’nın devinden ‘Dijital Euro’ açıklaması