featured

Analiz: Merkez bankası dijital coinler Bitcoin için faydalı mı yoksa bir tehdit mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) kaçınılmaz olarak piyasaya sürülmesi Bitcoine ve bu dijitalleşen dünyadaki rolüne zarar mı verecek yoksa yardımcı mı olacak?

Facebook Libra adında bir dijital ödeme para birimi oluşturma planlarını duyurduğundan beri merkez bankacıları buna kendi icatlarıyla karşılık vermeye çalıştı.

Libra yasal sorunlarla karşı karşıyayken bir BIS raporu dünyadaki merkez bankalarının % 80inden fazlasının şu anda bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) geliştirdiğini belirtti.

Bir CBDCnin fikri ve amacı Bitcoinin temsil ettiği her şeyden temelde farklıdır. Bu nedenle topluluk birincil kripto para biriminin olası sonuçları hakkında spekülasyon yapıyor. Devlete ait bir dijital para birimi BTCnin online dünyadaki rolüne zarar verecek mi yoksa büyük girişinin sahnesini mi hazırlayacak?

Senaryo A: CBDCler Bitcoin İçin Kötüdür

CBDCler her gün kullandığımız nakit faturaları temsil edecek ancak adından da anlaşılacağı gibi yalnızca dijital olacak. Gelişmeleri ile ilgili hala pek çok bilinmeyen faktör bulunuyor. Hangi ülke ilk olacak hangi teknolojiyi kullanacaklar CBDCler perakende ödemeler için olacak mı yoksa olmayacak mı?

Bu sorular sonunda cevaplarını alacak. Bununla birlikte çoğu insan bir CBDCnin uygulanmasının hükümetlere gelecekteki tüm ödeme işlemlerini izlemek onaylamak veya askıya almak için mutlak kontrol sağlayacağından korkuyor.

Yetkililer kara para aklama gibi yasadışı faaliyetleri azaltabileceklerini ve hatta ortadan kaldırabileceklerini iddia ederek bu potansiyel sürekli gözetimi haklı çıkardılar.

Öte yandan bir CBDCnin kaçınılmaz olarak piyasaya sürülmesinin sektöre ve en tanınmış temsilcisi olan Bitcoine zarar vereceğine dair topluluk içinde endişeler ortaya çıktı.

Binance CEOsu Changpeng Zhao (CZ) geçtiğimiz günlerde iyi tasarlanmış bir CBDCnin ilk kripto para birimi için “tehdit” olabileceğini tahmin etti. Bu tür para birimlerinin çoğunun çok merkezi olacağını ve Bitcoin ile aynı özgürlüğü sağlamayacağını vurguladı.

Sonuç olarak dünya hükümetleri BTC kadar ademi merkeziyetçi bir şeyin rolünü azaltmaya meyilli olurken kendi icatlarını daha da ileriye taşıyacak.

Bitcoin’in teknik raporu bunu “elektronik eşler arası nakit sistemi” olarak tanımladı. Ancak dünyanın süper güçleri tarafından desteklenen tonlarca rekabete sahip olmak rolünü azaltabileceği ihtimalini beraberinde getiriyor. CBDClerin BTCden daha ucuz ve daha hızlı işlemlere olanak sağlamasının zarar getirmesi muhtemeldir.

Ek olarak değerleri Bitcoinler kadar dalgalanmayacak. Bu insanların işlem tamamlandığında değer kaybetmeyecek bir para birimi göndermeyi veya almayı tercih etmelerinin başka bir nedeni olarak görülüyor.

Senaryo B: CBDCler Bitcoine Ödeme Aracı Olarak Yardımcı Olacak

Öte yandan CBDCler geldiğinde sadece Bitcoin için kapıyı açabilecekleri anlatılıyor. Büyük kripto para birimi yöneticisi Grayscale Investment geçtiğimiz günlerde CBDClerin piyasaya sürüldüğünde “Bitcoinin küresel dijital ekonomideki rolünü vurgulayabileceğini” savundu.

Bunun nedeni kısmen insanların şu ana kadar gerekli olmayan dijital ödeme altyapısına aşina olmaları gerekmesidir. İnsanlar kendilerini bu konuda eğiterek Bitcoin ile devlete ait dijital para birimleri arasındaki önemli farkları bulabilecek.

“Bitcoin dijital olduğu için değil Bitcoin herkesin kullanımına açık kıt uzlaşmaz apolitik bir para birimi olduğu için özeldir.”

Senaryo C: CBDCler Bir Değer Deposu Olarak BTCye Yardımcı Olacak

İlk senaryonun gerçeğe dönüştüğü ve Bitcoinin elektronik eşler arası nakit sistemi olarak hizmet vermeyi bıraktığı varsayılırsa bu onun toplum için hiçbir değeri olmayacağı anlamına gelmez.

BTC bir adresten diğerine para transfer etmek için kullanılmak yerine birçok kişinin yıllardır tartıştığı şey olabilir – bir değer deposu.

Sonuçta Bitcoin en çok kabul gören değer varlığı deposu olan kıtlık gibi altın ile birkaç benzerlik paylaşıyor. İki varlığın fiyat performansı da son zamanlarda birbirine benziyor. COVID-19 mali krizi yalnızca artan korelasyonunu hızlandırdı.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell bile ikisini karşılaştırdı ve her ikisinin de bir değer deposunun spekülatif bir biçimi olduğunu belirtti.

Fidelity’nin kripto para birimi kolu olan Fidelity Digital Asset bu teze inananlar arasında yer alıyor. Bu yılın başlarında derlenen bir raporda şirket Bitcoini “ilham verici bir değer deposu” olarak adlandırdı.

Dolayısıyla BTC CBDCler nedeniyle gerçekten bir çevrimiçi ödeme kaynağı olarak başarısız oluyorsa benzersiz bir kurulum onu ​​başka bir duruma belki de günümüzün dijital dünyasında daha kritik bir role yönlendirecek.

Analiz: Merkez bankası dijital coinler Bitcoin için faydalı mı yoksa bir tehdit mi?