Kazakistan İnterneti Kesti: Bitcoin (BTC) Fiyatı Etkilenebilir!
Kazakistan İnterneti Kesti: Bitcoin (BTC) Fiyatı Etkilenebilir!

Kazakistan İnterneti Kesti: Bitcoin (BTC) Fiyatı Etkilenebilir!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Uzmanlara göre, Kazakistan’da devam eden protestolar nedeniyle, Bitcoin (BTC) kısa vadede daha fazla volatilite yaşayabilir. Ülkede devam eden şiddetli protestolar, hükümetin istifasyıla sonuçlandı. Cumhurbaşkanı, internet hizmetlerinin kapandığını duyururken, Bitcoin hashrate’i yüzde 12 oranında düştü.

Önceki veriler, Bitcoin fiyatının etkilendiğini ortaya koyuyor

Hashrate’teki önemli bir düşüşün geçmişte Bitcoin fiyatını etkilediği için piyasa hala oynaklık belirtileri için gözlemleniyor. Kazakistan, Bitcoin hashrate’ine katkıda bulunan en büyük ikinci ülke olarak dikkat çekiyor. Çin’e komşu olan Orta Asya ülkesi, ABD’nin ardından ikinci konumda. Rusya ise üçüncü sırada yer alıyor. Kazakistan, Bitcoin  hashrate’in yüzde18’ini oluşturuyor. BTC hashrate oranındak düşüş, The Block Crypto araştırma başkan yardımcısı Larry Cemak tarafından açıklandı. Ülke, protestolara yol açan bir enerji kriziyle karşı karşıya kaldı. Haberlere göre, hükümetin gaz fiyatını iki katına çıkardığını açıklamasının ardından, binlerce protestocu sokaklara döküldü. Birçok Kazak, ülkenin petrol ihracatçısı olması nedeniyle hükümetin bu hareketini anlamsız buldu.

 Protestocular, ülkenin en büyük şehirlerinden biri olan Almatı’da kamu binalarına saldırarak ve havaalanını ele geçirerek, büyük bir kaosa neden oldu. Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev tarafından ilan edilen olağanüstü hal bile protestoları bastırmak için yeterli olmadı. Hükümet şimdi halkın taleplerine boyun eğiyor. Cumhurbaşkanı Çarşamba günü hükümetin istifasını kabul etti ve daha önce başbakan yardımcısı olan Alikhan Smailov’u başbakan vekili olarak atadı. Protestocular ülkedeki Bitcoin madencilerinin güvenliği konusunda endişelerini dile getiriyor. Yakıt fiyatı nedeniyle protestolar başlamadan önce ülke, kışın artan enerji talebi ve elektrik kesintileri nedeniyle, Bitcoin madencilerinin enerji tüketimini azaltmaya çalışıyordu. Kasım ayında, ülkenin elektrik şebekesi operatörü KEGOC, kayıtlı madenciler için elektriği karneye bağlayacağını söyledi. Şirket, şebeke arızaları olması durumunda ilk bağlantısı kesilenlerin madenciler olacağını söyledi.

 Kazakistan, madenciler üzerindeki baskısını artırıyor

Benzer şekilde, devlet kurumları da kayıt dışı Bitcoin madencilerini ülkenin kapsamlı madenci kayıt politikasına dahil etmek için düzenlemeler yapıyor. Hükümet, bu politikayı, madencilerin geçen yıl Çin‘den Kazakistan’a göç etmesiyle kontrolden çıkan büyümenin ardından madencilik endüstrisini düzenlemenin bir yolu olarak tanıttı.

 

 Bitcoin fiyatı, BTC madenciliği hashrate oranındaki keskin düşüşe rağmen, son birkaç haftadır işlem gördüğü aralıkta kalmaya devam etti. BTC şu anda günde yüzde 7 düşüşle 43.198 dolar civarında işlem görüyor. Bitcoin’in fiyatı son 2 haftada 51.600 ila 43 bin dolar arasında değişti. Ancak piyasa katılımcıları, fiyatların bu yıl yeni zirvelere çıkacağı konusunda genel olarak iyimser.

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Kazakistan İnterneti Kesti: Bitcoin (BTC) Fiyatı Etkilenebilir!