Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 3 Aralık'ta yapılan ikinci Döviz müdahalesinde 504 milyon dolar sattığını kamuoyuna duyurdu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 3 Aralık'ta yapılan ikinci Döviz müdahalesinde 504 milyon dolar sattığını kamuoyuna duyurdu.

TCMB, Doğrudan Döviz Müdahalesinin Detaylarını Açıkladı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 3 Aralık’ta yapılan ikinci Döviz müdahalesinde 504 milyon dolar sattığını kamuoyuna duyurdu.

TL’nin değer kaybetmesi ve doların yükselişi ile birlikte müdahale geldi

Geçtiğimiz günler Türk Lirasındaki hızlı değer kaybı ve doların ani yükseliş trendine girmesiyle birlikte, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), dövize doğrudan müdahale etmişti. Bugün itibariyle, dövize yapılan ikinci müdahalenin detayları TCMB tarafından resmi olarak paylaşıldı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre , 3 Aralık’ta yapılan ikinci doğrudan döviz müdahalesinde 844 milyon dolar TCMB tarafından satıldı. Merkez Bankası yaptığı ilk doğrudan müdahalede, spot piyasaya yaklaşık 700 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirmişti. Yapılan ilk müdahale sırasında 500 milyon dolara yakın olan işlem büyüklüğü, sonraki saatlerde piyasanın sakinleşmesiyle birlikte yaklaşık 200 milyon dolar olarak devam etmişti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 1 Aralık’ta döviz piyasasına 504 milyar dolarlık ilk müdahale gerçekleştirmişti. İkinci müdahalede toplamda 844 milyon dolar, üçüncü müdahalede 500 milyon dolar, dördüncü müdahale 2,5 milyar dolar ve son olarak beşinci müdahalede ise 2 milyar dolarlık satış yapıldı. Piyasaya dolar satışı yöntemiyle yapılan müdahalelerin toplamı ise 6 milyar doları aştı. Dolar, 10 Aralık’ta yapılan müdahale sonrası 13,95 seviyesinden 13,80 seviyelerine gerilemişti. Devamında ise yapılan müdahaleler ve yapılan dövize endeksli Türk lirası mevduat planı sonrası dolar 10 TL bandına kadar geri çekilmişti. Şuan TCMB tarafından paylaşılan güncel kurda ise dolar 11,67 TL iken euro 13,22 TL seviyelerinden işlem görüyor.

Döviz için yapılan müdahalenin ardından, kur korumalı vadeli mevduat açıklaması yapılmıştı

Kriptoarena.com olarak daha önce bildirdiğimiz gibi, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, kur korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduatının detayları da açıklanmıştı. Açıklamaya göre, TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranına bakılarak, yüksek olan oran üzerinden hesap yapılandırılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre söz konusu hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeli olacak. Hesaplarda uygulanan minimum faiz oranı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası politika faizi kadar olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Dövize endeksli Türk Lirası mevduatı sistemi şu şekilde açıklamıştı:

Ürün, gerçek kişilerce Türk Lirası vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanacaktır.
Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11:00’de USD döviz alış kuru yayınlayacaktır.
Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır
Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup; minimum faiz oranı TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacaktır

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

TCMB, Doğrudan Döviz Müdahalesinin Detaylarını Açıkladı!