Vitalik Buterin'den Terra (LUNA) Yönetimine Kritik Çağrı!

Buterin’den Önemli Açıklama: Ethereum Ağındaki Yüksek İşlem Ücretleri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Ethereum (ETH)’un yüksek işlem maliyetleri son zamanların en çok konuşulan konularından biri haline geldi. Bu sorun, ETH katilleri olarak adlandırılan diğer projelerin ivme kazanmasına neden oldu.  Vitalik Buterin, bu sorunu çözmek için ETH yazılım geliştirici Ansgar Dietrichs ile yeni bir öneri ortaya koydu. EIP-4488 olarak adlandırılan teklif, Katman 2’de yaşanan işlem ücretlerine kısa vadeli bir çözüm olarak önerildi.

Buterin, ücretlerin birçok kullanıcı için hala çok pahalı olduğunu kabul ediyor

Güncelleme, toplama maliyetinde yaklaşık 5 kat azaltmayı hedefliyor ve her slot yaklaşık 1 MB teorik sınırı olan bir blokta ne kadar verinin bulunabileceğine dair sınır getirdi. EIP-4488 yaklaşık üç gün önce Buterin ve Dietrichs tarafından Ethereum İyileştirme Önerisi adında Github sistemine aktarıldı. Yüksek işlem maliyetlerine odaklanan çözümlerden biri, Ethereum’un güvenliğinden yararlanan ancak maliyetleri azaltan Katman 2 ölçeklendirme seçenekleriydi. Bununla birlikte, bunlar bile son aylarda giderek daha pahalı hale geldi. Vitalik Buterin, L2’ler için gas ücretlerini düşük tutmaya çalışan yeni bir teklifle geldi, ancak bu çözüm de geçici olacağa benziyor. Buterin, EIP 4488′ güncellemesi ile Katman 2 çözümlerinin maliyetleri büyük oranda düşürmesine rağmen, toplu kabul için fiyatların hala yeterince düşük olmadığını kabul ediyor. Buterin, “Bu nedenle, maliyetleri daha da azaltmak ve ekosistem çapında Ethereum’a geçişi teşvik etmek için kısa vadeli bir çözüm gerekiyor” açıklamasını yaptı.

 

 

Polygon gibi Ethereum için Katman 2 ölçeklendirme seçenekleri, temel olarak ”Optimistic Rollups” veye ”zero-knowledge (ZK)-Rollups” sistemlerine dayanır. Sharding ile birlikte, Ethereum 2.0’ın ölçeklendirmek için kullanacağı birincil yöntemdir.  Sharding, veritabanı bölümlemenin türlerinden birine verilen isimdir. Yatay bölümleme olarak da tanımlanabilir. Sharding, büyük bir veritabanının daha küçük, uğraşması daha kolay parçalara ayrılması şeklinde gerçekleştirilir. Bu sayede performans artar ve sorgu yanı süresi kısaltılmış olur.

 

Ethereum gas ücretleri: ”Sharding” bu sorunu çözebilir!

”Optimistic Rollups, Ethereum üzerindeki ücretleri 3-8 kat düşürürken, daha iyi veri sıkıştırmaya sahip ‘zero-knowledge (ZK)-Rollups temel katmandan 40-100 kat daha düşük ücretlere sahiptir. Buterin, çok daha düşük olmasına rağmen, bu ücretlerin birçok kullanıcı için hala çok pahalı olduğunu kabul ediyor. Uzun vadede, ”sharding” bu zorluğu çözecektir. Buterin şu açıklamayı yaptı:
Ancak, sharding, uygulamayı ve dağıtmayı tamamlamak için hala önemli miktarda zaman alacaktır. Bu nedenle, maliyetleri daha da azaltmak ve ekosistem  Ethereum’a geçişi teşvik etmek için kısa vadeli bir çözüm isteniyor.
UK Investing.com'a Göre Etehreum Fiyatı Bu Seviyeye Ulaşacak
 
EIP-4488, gas maliyetini düşürerek bir çözüm sağlayacaktır. Ancak, gas maliyetinin tek başına düşürülmesi, yeni bir güvenlik endişesi doğuracaktır. Buna karşılık, maksimum blok boyutunu yaklaşık 1,9 MB’den 10 MB’a çıkaracaktır. Buterin, “Bu, Ethereum p2p ağ katmanını benzeri görülmemiş düzeyde gerginliğe ve ağı kırma riskine itecektir” ifadesini kullandı. Bu nedenle, gas maliyetini azaltmak işe yaramaz. EIP-4488, bir blokta olabilecek toplam işlem çağrı verileri için bir sınır ekleyerek bunu çözer. Daha fazla kripto para haberi için, Kriptoarena.com adresini takip edebilirsiniz.

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Buterin’den Önemli Açıklama: Ethereum Ağındaki Yüksek İşlem Ücretleri!