SEC VanEck’in Bitcoin (BTC) ETF’si ile İlgili Kararını Erteledi
SEC VanEck’in Bitcoin (BTC) ETF’si ile İlgili Kararını Erteledi

SEC VanEck’in Bitcoin (BTC) ETF’si ile İlgili Kararını Erteledi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fiziksel olarak desteklenen Bitcoin ETF’sinin onaylanması konusunda SEC’den bir cevap bekleyen pek çok şirketten biri olan VanEck, Grayscale’in sıkıntılarını artıran vadeli işlem destekli bir Bitcoin ETF’si için başvuruda bulundu. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), VanEck’in fiziksel destekli Bitcoin ETF’sini inceleme sürecini son kez uzattı.

SEC, Bitcoin ETF kararını son kez erteledi

Çarşamba günü, SEC, VanEck Bitcoin Trust’ın hisselerini listelemek ve takas etmek için önerilen kural değişikliğini gözden geçirmek için ek 60 gün belirlediğini söyleyerek bir uzatma bildirimi yayınladı. Bu, başvurunun onaylanıp onaylanmayacağını belirleyen son tarih olarak 14 Kasım 2021 belirliyor. VanEck’in Bitcoin Trust’ını listeleme başvurusu bu yıl mart ayında Cboe BZX Exchange tarafından yapıldı. Ancak, komisyonun kararını açıklaması, başvuru tarihinden itibaren 180 güne kadar sürebilir ve “uygun” görüldüğü takdirde ek 60 güne kadar izin verilir. Bildirimde bu kez, komisyonun başvuruya ilişkin kararını vermek için daha uzun bir süre ayırmayı uygun bulduğu belirtiliyor.

SEC Başkanı Gary Gensler kısa süre önce ajansın CME tarafından yönetilen ek bir güvenlik seviyesi sunduğu için vadeli işlem destekli bir Bitcoin ETF’sine daha açık olduğunu dile getiriyor. Ayrıca, vadeli işlemler, yatırımcıların teminat olarak ticaret yapmak için marj üzerine nakit koymalarını ve CME durumunda, miktarın en az %35’ini gerektiriyor. Gensler geçen ayın başlarında şu açıklamayı yapmıştı:

Yatırım Şirketi Yasası kapsamında ETF’ler ile ilgili başvurular olacağını tahmin ediyorum. Diğer federal menkul kıymetler yasalarıyla birleştirildiğinde, bu yasa önemli yatırımcı korumaları sağlar. Bu önemli korumalar göz önüne alındığında, özellikle CME tarafından işlem gören Bitcoin vadeli işlemleriyle sınırlıysa, personelin bu tür başvuruları incelemesini sabırsızlıkla bekliyorum.

Grayscale, uyarı veriyor

Gensler’in açıklamalarından bu yana VanEck ve Invesco dahil en az yedi firma Bitcoin vadeli işlemlerini başlatmak için başvuruda bulundu. Sektör uzmanları, bir BTC ETF’sinin Ekim veya Kasım ayına kadar SEC onayı almasını bekliyor. SEC’in BTC ETF kararını geciktirmesi, en büyük dijital varlık yöneticisi Grayscale yöneticilerini sabırsızlandırıyor. Şirketin CEO’su Michael Sonnenshein bu hafta CNBC ile yaptığı röportajda şunları ifade ediyor:

Spot bir üründen önce vadeli işlemlere dayalı bir ürünün piyasaya girmesine izin vermek SEC’in öngörüsüzlüğü olur.

SEC, Winklevoss kardeşler tarafından ilk BTC ETF’sinin sunulduğu son 8 yılda henüz tek bir kripto ETF’sini onaylamamış olsa da Kanada hali hazırda bir dizi Bitcoin ve Ethereum ETF’sini onaylamış durumda. Kanada ve Kuzey Amerika’nın 747 milyon dolarlık varlığa sahip Bitcoin’i takip eden ilk ETF’si Purpose BTC ETF (BTCC), iki ay sonra piyasaya sürülen ve 1,2 milyar dolarlık varlığa sahip rakipleri 3iQ CoinShares Bitcoin ETF’yi (BTCQ) takip ediyor. Öte yandan kapalı uçlu bir Bitcoin Trust’a sahip olan Grayscale, aynı zamanda ürününü bir ETF’ye dönüştürmek istiyor. Şirketin CEO’su Sonnenshein bu konuda şu ifadeleri kullanıyor:

Vadeli işlem destekli bir ETF, GBTC’nin bir ETF’ye dönüşme yeteneği olmadan piyasaya çıkarsa, bugün on milyarlarca dolar değerinde GBTC’yi doğrudan elinde tutan yatırımcılara ve yatırım yapan yatırımcılara zarar verme potansiyeline sahiptir. GBTC’ye yatırım fonları, emeklilik hesapları ve diğer yerlerde.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

SEC VanEck’in Bitcoin (BTC) ETF’si ile İlgili Kararını Erteledi