featured

Bitcoin (BTC) Fiyatı ile S&P 500 Endeksinin Korelasyonu Tavan Yaptı. Peki, Bu Ne Anlama Geliyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mart, tarihsel olarak kripto piyasası için genel olarak iyi bir ay olmadı. Lider kripto para biriminin son günlerdeki performansı bu istatiksel değerlendirmeyi haklı çıkarıyor. Bitcoin’in fiyatı dün ivme kazandıktan sonra şu anda düşüş gösteriyor. Bununla birlikte, kripto para birimi hala kritik bir seviyede duruyor.

An itibriyle, Bitcoin’in fiyatı, son 24 saatte yüzde 6,5’luk bir kayıpla 47.191 dolardan işlem görüyor. Haftalık grafikte kayıp yüzde 2,6 ‘da ve aylık grafikte BTC hala yüzde 46,7’lik bir kazanç gösteriyor. Piyasa değeri 1 trilyon dolardan 913 milyar dolara düştü.

Birçok analist ve tüccar, geleneksel piyasa ile Bitcoin’in performansı arasındaki ilişkinin son günlerde arttığı konusunda hemfikir. Bunlardan biri Charles Edwards. Twitter üzerinden, BTC ile S&P 500 arasındaki korelasyonun 2020’lerin Mart ayındaki, “Kara Perşembe” sinden bu yana en yüksek seviyede olduğunu belirtti. Edwards, yatırımcılara ABD Merkez Bankası, tahvil faizleri ve borsadaki oynaklık ile ilgili haberleri takip etmelerini tavsiye etti.

Bu doğrultuda, Deribit Insights analisti Ben Lilly, yatırımcılara, Nasdaq’ın performansını yakından takip etmelerini öneriyor. Analist, bu endekste destek hattının altına düşmenin BTC’nin fiyatını olumsuz etkilemesini bekliyor. Yukarı çıkması veya desteği tutması tam tersi bir etkiye sahip olacaktır.

Analist, geleneksel piyasanın yükseliş ivmesini ve dolayısıyla BTC’nin yükseliş ivmesini yeniden kazanması olasılığı üzerine, gün içinde Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell tarafından yapılacak olası açıklamalara dikkat edilmesini önerdi. Powell’ın, Covid-19 salgınının uyguladığı ekonomik baskıyla mücadele etmek için Nisan 2020’de açıklanan politikaları sürdürmesi bekleniyor.

Özellikle, analistler, “Workedia” da belirtildiği gibi, ABD’deki bankaların “ne kadar kaldıraçlı” olabileceğini belirleyen ”Ek Likidite Oranı” (SLR) ile ilgili güncellemeleri duymayı bekliyorlar. Tüccar, hisse senedi piyasasının ve tahvil piyasasının seyrini belirlemede SLR’nin “en önemli değişken” haline geldiğine inanıyorlar.

Powell’ın Fed politikalarını uzatmak için 17 Mart’a kadar vakti var, ancak Wall Street Journal ile yapacağı online bir etkinlik sırasında bir ilerleme olacağını ima edebilir. Tüccar, Workedia, “SLR muafiyetinden olumlu bir şekilde bahsedilmesinin” geleneksel pazarda bir patlamaya neden olacağına ve korelasyonu nedeniyle Bitcoin’in fiyatını artırabileceğine inanıyor.

Ek Likidite Oranı, tahvil piyasasında bir istikrar veya şiddetli, piyasa çapında bir çöküş arasındaki fark anlamına gelebilir.

Bu arada, tüccar Michaël van de Poppe, BTC desteğini 49 bin dolar olarak belirledi. Bu seviye kaybedilirse, van de Poppe fiyatın 45 bin dolara kadar düşmesini bekliyor. Aksi takdirde, Bitcoin’in 55 bin dolar  seviyesine doğru devam ederek 52 bin dolar yeniden almaya çalışacağı daha yüksek bir olasılık var.

Bloomberg: Bitcoin Boğa Koşusu Henüz Başlamadı

Bloomberg Intelligence’ın Mart ayındaki son raporu, uzun vadeli Bitcoin sahiplerinin fonlarını 40 bin dolard’dan satma eğiliminin düşük olduğunu belirtiyor. Bu nedenle rapor, BTC fiyatının daha fazla değer kazanması için destek olduğuna işaret ediyor. Aynı zamanda Bloomberg, mevcut pazarın zirveye ulaşmaktan çok uzak olduğunu ve 2016-2017 rallisi ile daha karşılaştırılabilir olduğunu belirtiyor:

”Grafiğimiz, 2016’daki benzer bir dip noktaya benzeyen, geçtiğimiz yıl içinde zincir üzerinden aktarılan toplam Bitcoin arzının yüzdesini gösteriyor. Günlük madencilik arzını yarıya indirmek, 2020 ve 2016 arasındaki ek bağlantıdır. Yüzde 40’ın hemen altında, bir yıllık aktif arz 2017 ve 2013’te ulaşılan neredeyse yüzde 60’tan çok uzak”

Bitcoin (BTC) Fiyatı ile S&P 500 Endeksinin Korelasyonu Tavan Yaptı. Peki, Bu Ne Anlama Geliyor?