featured

Arweave, yeni kar paylaşım token modelinin ters ICO ları çalıştırmayı mümkün kıldığını söyledi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkezi olmayan web hizmetleri için bir platform olan Arweave geliştiricilerin oluşturdukları sahipsiz uygulamalardan para kazanmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış yeni bir token planı başlatıyor.

“Blockweave” adı verilen Blockchain benzeri bir veri yapısına dayanan platform Arweavenin içerik oluşturucularının verileri kalıcı hale getirecek şekilde depolamayı mümkün kıldığını söylediği benzersiz bir kez ödeme fiyatlandırma modeli sunuyor.

Proje Andreessen Horowitz Union Square Ventures ve Coinbase Venturestan yatırımlar çekti. Arweave CEOsu Sam Williamsa göre Blockweavedan kaynaklanan “permaweb” zaten yaklaşık 250 uygulamaya ev sahipliği yapıyor. 

Artık uygulama geliştiricileri kullanıcı bir işlem oluşturduğunda küçük ipuçları gönderen bir sistem ekleyebilecek. (örneğin birisi merkezi olmayan bir blog oluşturma platformuna yeni bir yayın gönderdiğinde) Bahşiş parası “kâr paylaşım token” indeki sahiplik paylarına göre birden fazla kişiye orantılı olarak dağıtılacak.

Williams geliştiricilerin kar paylaşım tokenlerini satıp ticaretinin de mümkün olacağını söyledi:

“Bu aslında ters bir ICO modeli. Bir ICO ile bir takım olacağı fikrine sahiptiniz ve yatırımcılar bir sistem kurup başlatmak için takıma güvendi ve daha sonra satın aldığınız tokenler bir şekilde bu sistemde değerli olacak.” dedi.

Öte yandan Williams kâr paylaşım tokenleriyle: “Halihazırda canlı olan bitmiş bir iş modelinden pay alıyorsunuz” dedi . Çok önemli bir şekilde geliştiricilerin hizmeti veya iş modelini değiştirme gücüne sahip olmadığı için bunun geliştirme ekibine “sıfır güven” koymayı gerektirdiğini söylüyor.

Bu yatırımcıların “her gün size verilen mikro temettü” nin güvenilir ve öngörülebilir bir akışının yanı sıra ikincil pazarlarda token ticaret seçeneği satın aldıkları anlamına geliyor.

Geliştiriciler hizmet yayınlandıktan sonra hizmeti değiştiremeseler de aynı kar paylaşımını onurlandıran yeni bir hizmet oluşturmakta özgür olduklarını belirtti.

Williams kâr paylaşım tokenlerini “kurucuları web hizmetleri oluşturmak için teşvik etmenin temelde yeni bir yolu” olarak görüyor. Günümüzün web teşvikleri web hizmetleri yaratıcılarının kullanıcılarını nasıl “ürünleştireceklerini” anlamaya yönlendirirken token modeli kullanıcıları güçlendirmek için tasarlandı.

Her iki durumda da Arweavenin kar paylaşımı tokenleri modeli de çoğu hala hangi kripto coinlerini menkul kıymet olarak düzenlenmeyi hak ettiğini belirlemeye çalışan dünyadaki düzenleyicilerden dikkatle incelenecek.

Ancak Williama göre kar paylaşım tokenleri en az bir net şekilde farklı olacak. ABDde Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) bu belirlemeyi esasen yatırımcıların başkalarının çabalarına geliştirme ekibine dayanan “makul bir kâr beklentisi” olup olmadığını soran Howey Testine dayanarak yapıyor. 

Arweave söz konusu olduğunda geliştiriciler hizmeti yayınlandıktan sonra değiştiremiyor. Williams “Gerektiğinde ürünü oluşturan herhangi bir kurucunun aktif yönetim görevlerine bağımlılık olamaz” dedi. “SECin bununla ne yapmayı seçtiği uzun vadede maalesef tahmin edebileceğimiz veya kontrol edebileceğimiz bir şey değil” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Arweave, yeni kar paylaşım token modelinin ters ICO ları çalıştırmayı mümkün kıldığını söyledi