featured

2020 yılında, en iyi bankalar 635 milyar dolar kaybetti

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Buy Shares adlı finansal eğitim sitesinin hazırladığı rapor banka hisselerinin yatırımcıların artan enflasyon ile ilgili endişeleri ve pandeminin küresel ekonomiye olumsuz etkisi gibi nedenlerle 635 milyar Dolardan fazla kayba uğradığını bildirdi. Yalnızca kripto para piyasasının 354 milyar Dolar değerinde olduğu göz önüne alındığında bu rakam tüm kripto pazarının iki katı büyüklükteğindedir.

Rapor koronavirüsün Çinde patlak verdiği Aralık 2019dan Ağustos 2020ye kadar hisse senedi değerlemelerini takip etti. ABD bankalarının en büyük düşüşe maruz kaldığını Japonya Post Bankası gibi Japon kurumlarının nispeten daha az düşüşler kaydettiğini belirtti.

Bu dönemde % 56.26lık bir düşüş gören ABD Bankası Wells Fargo en kötü tabloyu yansıtan isim oldu. Ardından bunu % 46.16 ile İspanyanın Banco Santander ve % 30.16 ile JP Morgan Chase adlı başka bir ABD Bankası izledi. Bununla birlikte JP Morgan Chase Dolar değerlemesi açısından 131 milyar Dolardan fazla kayıp yaşarken Wells Fargo ise 128 milyar Dolar kaybetti.

Çin bankalarını incelemek gerekirse ülkenin sanayi ve ticaret bankası 73 milyar Doların üzerinde % 27 kayıp yaşarken Bank of China da 30 milyar dolarlık bir kayıpla geriledi. İlk dört Çin Bankası raporda belirtilen rakamlara göre toplam 179 milyar Dolar kaybetti.

Japonya ve Fransa diğerlerine göre daha iyi bir durumda yer aldı. Japonya merkezli ülkenin en büyüğü Mizuho Financial Group 4 milyar Dolarlık bir kayıpla % 11.33 ile tüm önde gelen küresel bankalar arasında en az yüzde değişimine sahip oldu. Fransa merkezli olan Credit Agricole ise % 30 düşerek 12 milyar dolarlık bir kayıp yaşadı.

Rapor merkez bankalarının Mart ayında yaptığı hızlı müdahalenin çoğu bankayı daha da durgunlaştırdığını belirtti. Bunlar merkez bankalarının para arzını artırmak için Menkul Kıymetler satın aldıkları niceliksel genişleme tekniğinden daha fazla fiat basmaya kadar uzanıyordu.

Bankaların yeniden değer kazanmak için dijital bankacılığa ve dijital para birimlerine yönelmesi dijital bekleniyor. Bu konuyla ilgili olarak bankalar devlet destekli dijital para birimleri ile deney yapıyor. Bazı bankalar fiat para birimlerine güçlü bir rakip olarak kripto para birimlerinin 2030 yılına kadar yükselişe geçeceğini düşünüyor.

2020 yılında, en iyi bankalar 635 milyar dolar kaybetti