featured

2017’yi yeniden yaşatabilecek olay

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya bu yıl kripto paralar alanında çok önemli adımlar atıyor. Eylül ayında  ülkenin en büyük ikinci hisse senedi piyasası konumunda olan Boerse Stuttgart kripto para birimleri için yeni bir alım satım platformunu piyasaya sürdüğünü duyurmuştu. 

29 Kasım’da ise Almanya’nın en yüksek tirajlı finans ve ekonomi gazetelerinden Handelsblatt Alman Federal Parlementosu Bundestag’ın onayladığı yeni bir yasa tasarısı ile ülkede bankaların 2020 yılında Bitcoin ve diğer kripto paraları saklayabileceğini ve alıpsatabileceğini yazdı.

16 Eyaletin onay vermesinin ardından yasalaşacak tasarıya göre bankalar ve diğer mali kurumların müşterileri online hizmetler kapsamında tek bir tuşa tıklayarak geleneksel menkul değerler hisse senetleri ve bonoların yanı sıra kripto paralar ile de işlem yapılabilecek.

Bu tasarının yasalaşması kripto para piyasasının 2017’den sonra beklediği  büyük sıçramayı gerçekleştirmesinin önünü açabilir. 

Her şeyden önce bu yasa geleneksel finans sisteminin temeli olan bankacılık yapısı ile kripto paraların entegre olması anlamına gelecek. Her türlü ekonomik aktivitenin ön koşulu ‘güven’ unsurudur. Geleneksel sistem ve kripto paralar bir araya gelecek. Banka müşterisi alışkın olduğu banka hesabının yanında kripto para hesabına da kolayca ulaşabilecek. Böylece Bitcoin vb paralara karşı mevcut ön yargılar da ciddi şekilde erozyona uğrayacak. 

Tasarının hazırlanması için lobi faaliyetlerinde bulunan Alman Bankaları Birliği yasanın arkasındaki itici güç gibi görünüyor. Tasarı kripto paraları bankacılık sistemi çerçevesine alarak bu yeni teknolojik araçlar ile özellikle kara para aklanması ve terör finansmanı gibi yasa dışı aktivitelerin yapılmasını engellemeye çalışıyor. Bankalar müşterierine kripto para hizmeti sunmayabaşladığında kripto paralara yöneltilen ‘suç aracı olma’ iddiası da önemli ölçüde zayıflayacak.

Yine bankalar bu işi kendileri istediği için müşterilerine kripto paralar hakkında çok daha geniş olanaklarla bilgilendirme yapacak. Komisyon kazanmak amacı ile müşterilerinin bu yeni hizmetleri kullanmasını kolaylaştıracak her türlü yöntemi de deneyecek. 

Almanya gibi dünya ekonomisinin lider ülkelerinden birinin bankacılık sisteminin böyle bir çalışmayı başlatması; diğer tüm dünya ülkelerinin bankaları için örnek teşkil edecek. Başka ülkelerdeki bankacılar da bu yeni sektörde faaliyet göstermek için kendi ülkelerinde kanun yapıcılara baskı uygulayacak.

2017 Yılında Bitcoin 1000 $’dan 20.000 $’a kadar tırmanmıştı. Bu müthiş hareketin arkasında yine dünyanın lider ekonomilerinden Japonya’nın Bitcoini yasal ödeme aracı olarak kabul etmesi ve Japon hedge fonlarına kripto para piyasalarına giriş için yeşil ışık yakılması yatıyordu.

2019 Yılında kurumsal yatırımcıların piyasaya her gün daha fazla giriş yaptığına dair bir çok veri bulunuyor. 2020’de ise Mayıs ayında Bitcoin’de ‘Ödül Yarılanması’ gerçekleşecek. Yani aslında Bitcoin üretme maliyeti ikiye katlanacak. Fiyatı yukarı doğru itebilecek bu iki önemli olayın yanında Alman bankalarının 10 milyonlarca müşteriye başta Bitcoin olmak üzere kripto para alımsatım ve saklama hizmeti başlatması da 2017’de Japonya’da olan hadiselere benzer şekilde kripto para piyasaları için çok olumlu etki yapabilir diye düşünüyorum.

2017’yi yeniden yaşatabilecek olay