Sarsılan global finans sisteminde, Bitcoin, ABD doları için bir tehdit oluşturuyor mu?

Dünya çapında daha fazla milyarderin Bitcoin'e yatırım yapması, aslında geleneksel finans sisteminin can çekiştiğinin bir göstergesi.
Kripto para piyasası, dünyanın rezerv para birimi olan dolara olan güven zedelendikçe daha yaygın olarak benimsenmeye ve popüler olmaya devam ediyor.
Büyük servet sahibi bireylerden Bitcoin'e olan ilginin artması, ihmal edilemeyecek kadar önemli bir seviyeye ulaştı. Bitcoin, henüz başlangıç aşamalarında olmasına rağmen, daha fazla yatırımcı Bitcoin'i değer deposu olarak görmeye başladı.
ABD dolarındaki problemler daha yeni başlıyor
Bir rezerv para birimi olarak ABD dolarının gerekliliğine dair soru, geleneksel finans alanındaki birçok yatırımcının ve yöneticilerin aklına gelmiştir. BlackRock CEO'su Larry Fink, merkezi olmayan bir dijital para biriminin küresel finansal sistem için bir tehdit oluşturduğunu düşünüyor.
Bir yandan Bitcoin değer kazanmaya devam ederken, önde gelen para birimlerinden bazıları satın alma güçlerini kaybediyor. Örneğin, 1700 yılında 1 dolardan fiyatlandırılan mal veya hizmetler bugün yaklaşık 53 dolar değerinde.
Stanley Druckenmiller ve Paul Tudor Jones gibi milyarderler de Bitcoin'i enflasyona karşı bir koruma olarak gördüklerini belirtrek bunun büyük bir başarı olduğunu yinelediler.
Bitcoin belirsizlik dönemlerinde artar
Pandemi döneminde ağır bir darbe alan mevcut ekonomik yapı yok olmanın eşiğinde olabilir. Blockchain endüstrisine artan ilgi, bankaları ve kağıt paraların modasının geçmiş olduğunun bir kanıtı. Bitcoin gibi dijital varlıklar parasal sisteme girdiği için artık küresel bir rezerv para birimine ihtiyaç yoktur.
Hükümetler, mali piyasalardaki ilişkilerini korumak için çaresiz bir şekilde itibari para birimlerini dijitalleştirmenin yollarını tartışmaya koyuldular.
İngiltere Merkez Bankası eski valisi Mark Carney, dış ilişkiler konseyinde yaptığı konuşmada, dijital para birimlerine kıyasla fiat para eksikliğini kabul etti.
Carney, "Covid'in hızlandırdığı şeylerden bir tanesi, ödeme konusunda meydana gelen yeniliklerin önemini pekiştirmek oldu. Bunun merkezinde, merkez bankası dijital para birimlerine doğru bir hareket olacak, "dedi.
Hong Kong İcra Kurulu Başkanı Carrie Lam'a uygulanan parasal yaptırımlar, merkezi olmayan bir dijital para birimi ihtiyacını ortaya koyuyor. Lam, ABD'nin,onu küresel bankacılık sisteminden ilişkisini kestiğini ve onu "nakit yığınları" tutmaya zorladığını doğruladı.
Son olarak, Bitcoin, ABD doları karşısında önemli miktarda değer kazanmakla yetinmedi, aynı zamanda altın dahil geleneksel finans piyasalarında diğer tüm varlıklardan daha iyi bir performans gösterdi. Bu eğilim devam ederse, sektörün önde gelen teknik analistlerinden bazıları BTC'nin önümüzdeki yıllarda 300.000 Dolar 'a kadar çıkabileceğini iddia ediyor.