featured

Dünya Altın Konseyi, Önemli Bir Rapor Sundu!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) perşembe günü yayınladığı bir rapora göre, külçe altının talebi sekiz yılın en yüksek seviyesine çıkmasına ve dördüncü çeyrek için yatırım talebinin iki katından fazla artmasına rağmen, küresel altına yönelik yatırım talebi 2021’de yüzde 40’tan fazla düşüş yaşadı. İşte WGC’nin raporuna ilişkin detaylar…

Dünya Altın Konseyi’nin raporu değerli metale ilişkin neler söylüyor?

Altının madenciliğinden yatırıma kadar endüstrinin tüm alanlarında çalışan ve amaçları altına yönelik talebi teşvik etmek ve sürdürmek olan Dünya Altın Konseyi (WGC) geçtiğimiz gün önemli bir rapor yayınladı. WGC’nin raporunda, yatırım talebinin karşıt güçlerin oluşturduğu bir ortamda karıştığı ve yüksek enflasyonun, yatırımcıların dikkatini çekmek için artan getirilerle rekabet ettiği ortaya kondu. Rapora göre külçeler ve altına dayalı borsa yatırım fonlarını içeren altına yönelik toplam yatırım talebi geçen yıl yüzde 43 azalarak 1.007 mt’a geriledi.

Bu segmentte, yıllık külçe yatırımı yüzde 31 artarak sekiz yılın en yüksek seviyesi olan 1.180 mt’a ulaşırken, küresel altın borsasında işlem gören fonlar geçen yıl 173 mt’luk çıkış görerek toplam holdinglerde yüzde 5 düşüş yaşandı. WGC’nin raporuna göre 2021 yılının tamamı için yatırım, mücevher, teknoloji ve merkez bankası talebini içeren altına yönelik toplam talep, neredeyse yüzde 50 artarak 10 çeyreğin en yüksek seviyesine ulaştı. Dünya Altın Konseyi’nin küresel araştırma başkanı Juan Carlos Artigas geçtiğimiz günlerde verdiği demeçte konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullanıyor:

Çoğu zaman altının davranışı faiz oranları veya dolar gibi birkaç tekrar eden etkene bağlı olsa da gerçek şu ki altın çok boyutludur. Altın ETF çıkışlarına rağmen, külçe, teknoloji, mücevherat ve merkez bankası talebindeki güçlü büyümeyle desteklenen genel talep toparlandı.

WGC raporuna göre merkez bankaları altına büyük yatırımlar yaptı

Rapora göre, geçen yılın ikinci yarısında külçe yatırımları dünya genelindeki yüksek enflasyon okumaları yatırımcıları altının enflasyondan korunma ve servet koruma varlığı olarak rolüne odaklanmasını sağladığı için iyi bir ivme yakaladı. Külçe altınlara olan ilginin neredeyse tamamen tek yönlü olduğu ve geri satış faaliyetinin çok sınırlı olduğu bildirildi. ABD’de, külçe yatırımcıları, yıllık yüzde 69 artışla 2021’de rekor bir oran olan 117 metrik ton altın satın aldı. Raporda, ABD Darphanesi’nin 2009’dan bu yana en güçlü külçe satış yılını kaydettiği belirtildi.

Kriptoarena.com olarak daha önce bildirdiğimiz üzere merkez bankaları geçen yıl 2020’den yüzde 82 ​​daha yüksek bir oran olan 463 metrik ton altın biriktirdi. WGC’nin raporunda bunun küresel altın rezervlerini yaklaşık 30 yılın en yüksek seviyesine çıkardığı ifade ediliyor. Kıymetli metal fiyatları 2021’de yüzde 4 düşerken, yıl için ons başına ortalama 1.799 dolar fiyatı 2020’ye göre yaklaşık yüzde 2 daha yüksekti. Öte yandan yazım sırasında değerli metal gün içinde yüzde 0,62 oranında düşüş kaydederek 1785,88 dolardan işlem görüyor. Bunlara ek olarak WGC’den Artigas altına yönelik son olarak şunları ortaya koyuyor:

Geçen yıl altının ikili doğasının güzel bir örneğiydi. Bir önceki yıla göre ortalama yüzde 2 daha yüksek olan 2021’deki performansı, teknolojideki önemli bir bileşenden son derece likit bir yatırım riskinden korunmaya kadar altının birden çok amacını yansıtıyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Dünya Altın Konseyi, Önemli Bir Rapor Sundu!