Dogecoin (DOGE) İşte Bu 10 Sebepten Ötürü Çakıldı!
Dogecoin (DOGE) İşte Bu 10 Sebepten Ötürü Çakıldı!

Dogecoin (DOGE) Bu 10 Sebepten Ötürü Çakıldı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dogecoin, sadece altı aylık bir sürede, yüzde 27 binlik bir getiri sağladı. Ne yazık ki, DOGE rüyası sona eriyor gibi görünüyor. Analist Sean Williams’a göreyse, bu durum satın alma fırsatı değil. İşte sebepleri…

İşletmelerin yalnızca çok küçük bir kısmı Dogecoin kabul ediyor

Dogecoin son derece sınırlı gerçek dünya kullanımına sahip. Dünya çapında yalnızca yaklaşık 1.400 işletme, Dogecoin’i bir ödeme şekli olarak kabul ediyor. Williams’a göre, geniş kitlelerce benimsenme gerçekleşmeden önce altcoin’e yatırım yaptıklarını sananlar ise yanılıyor. Dogecoin’in yaklaşık 1.400 işletmeye ulaşması sekiz yıl aldı ve dünya çapında tahminen 582 milyon yatırımcı var.

Ortalama günlük Blockchain işlemleri düşüyor

Dogecoin’in Blockchain’indeki günlük işlem sayısına yakından bakıldığında Temmuz 2020 ile Mayıs 2021 arasında sürekli olarak ortalama 35.000 ila 55.000 günlük işlem yaptığı görülebilir. Ayrıca, haziranda Blockchain’inde günlük yalnızca 20.000 ila 35.000 işlem gerçekleştirdiği de görülebilir. Analiste göre, Visa’nın saniyede yaklaşık 24.000 işlem gerçekleştirebildiği göz önüne alındığında, Dogecoin’in geç kullanımı gülünç görünüyor.

İşlem ücretleri diğer popüler altcoin’lerden çok daha yüksek

Dogecoin hype’ının ana ilkelerinden biri, işlem ücretlerinin Big Two, Bitcoin ve Ethereum’dan belirgin şekilde düşük olmasıydı. Bu doğru olsa da Dogecoin’in işlem ücretleri de diğer rakip (ve popüler) tokenlerden önemli ölçüde daha yüksektir. Stellar, Litecoin, Cardano, Ripple gibi altcoin’ler Dogecoin’den daha düşük işlem ücretlerine sahip. Bu altcoin’ler ayrıca işlemleri Dogecoin’den daha hızlı doğrular ve çözer.

Kripto alanına giriş için hiçbir engel yok

Görünürde sonsuz bir yeni kripto para birimi arzı ve düzenli olarak tanıtılan Blockchain projeleri var. Williams’a göre kripto alanına giriş engeli bulunmadığından, Dogecoin’in rekabet avantajlarından yoksun olduğu gün gibi ortada.

Musk’ın tweetlerinin somutluğu yok

Elon Musk, Dogecoin için itici bir güç oldu. Ancak, ağ verimliliğini artırmak için Dogecoin geliştiricileriyle birlikte çalıştığını açıklaması dışında, Musk’ın kripto parayla ilgili diğer tweet’lerinin ve meme’lerinin kesinlikle hiçbirinin arkasında herhangi bir dayanak yoktu. Ayrıca, “Dogefather”ın daha önce Bitcoin’de taraf değiştirdiğini belirtmekte fayda var. Bu nedenle Dogecoin’i tüm kalbiyle desteklemeye olan inancına ihtiyatla yaklaşmak gerekir.

Çin ayak diremeye devam ediyor

Dogecoin trendinin raydan çıkmasının bir başka nedeni de Çin’deki Bitcoin madenciliğine yönelik baskıydı. Bitcoin, Dogecoin’den tamamen farklı bir token olsa da Çin, yuan’a karşı rekabet eden herhangi bir kripto para birimi istemiyor. Gayri safi yurtiçi hasıla açısından dünyanın en büyük ikinci ülkesi olan Çin’in eylemleri, kripto alanında dalgalanmalar yaratıyor.

Madencilik enflasyonu sürekli olarak “hodlers” değerini düşürüyor

Madenciliğin neden olduğu kalıcı token enflasyonu bu kripto para birimi için başka bir soruna neden oluyor. Belirgin bir yılda, kripto para birimi madenciliğinden 5,2 milyar Dogecoin oluşturulacaktır. 2021’de bu, yaklaşık yüzde 4’lük dolaşım arz enflasyonuna yol açması bekleniyor. Ancak ABD’deki enflasyon oranının yüzde 4’ü aşmasının üzerinden on yıldan fazla zaman geçti. Dogecoin sahipleri pozisyonlarının seyrelerek sürekli azaldığını görüyorlar.

Dogecoin merkeziyetsizlikten yoksun

Kripto para birimlerinin esas amacı hiçbir büyük kuruluşun bir ağ üzerinde önemli bir kontrol sergilememesi olarak nitelendirilen merkeziyetsizliği sağlamaktır. Ne yazık ki, Dogecoin bu merkeziyetsizlik çabasında başarısız oluyor. En az 1 dolar değerinde Dogecoin’e sahip olan 3 milyondan fazla adrese rağmen, sadece 95 adres tüm bekleyen token’lerin yüzde 66,01’ini kontrol ediyor. Bu Dogecoin balinaları satarsa, DOGE fiyatını kolayca düşürebilirler.

Kâr marjı büyük bir sorun yaratıyor

Kripto borsalarında kaldıracın artması, Dogecoin’in felakete mahkûm olmasının bir başka nedenidir. Marj, yatırımcıların karlarını artırabilseler de zamanlamaları yanlışsa kayıplarını da büyütebilir. Bu son derece değişken varlıklar üzerinde önemli marj kullanımına izin veren aracı kurumlar sayesinde Dogecoin yatırımcılarının yok olması an meselesi.

Dogecoin balonu eninde sonunda patlayacak

Yatırımcılar bir sonraki büyük teknoloji hakkında ne kadar heyecanlı olursa olsun, söz konusu teknolojinin benimsenmesi hiçbir zaman yüksek beklentilere uymuyor. Blockchain parlak bir geleceğe sahip olabilirken, işletmeler denenmiş ve gerçek ödeme altyapılarından uzaklaşmaya isteksizler. Tanımlanabilir herhangi bir rekabet avantajı olmayan Dogecoin, patlamayı bekleyen bir balona benziyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Dogecoin (DOGE) Bu 10 Sebepten Ötürü Çakıldı!