featured

Avrupa'da Ekosistemi Tehdit Eden Yengeç İstilası

Avrupa'da, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin en kötü 100 yayılmacı türü arasında yer alan kıllı yengeçlerin istilası altında. Bu istilacı tür, 18 AB ülkesinde ekosisteme ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa’nın doğal dengesini bozan kıllı yengeçlerle mücadelede bilim insanları ön saflarda yer alıyor.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) kıllı yengeçleri dünyanın en kötü 100 yayılmacı türü arasında sınıflandırmasının ardından, Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkeden 18’inde bu istilacı türler ekosistemi tehdit ediyor.

Kıllı yengeçlerin nehirlerdeki besin zincirini bozması, kerevit vebasını yayması ve kıyılarda erozyonu artırması gibi zararları Avrupalı bilim insanları tarafından vurgulanıyor.

Bu istilacı tür, geniş bir besin yelpazesine sahip olmanın yanı sıra karada ve tatlı suyun yanı sıra tuzlu sularda da yaşayabilme özelliğine sahip. Üstelik, dişi kıllı yengeçler tek bir seferde 250 bin ila 1 milyon yumurta üretebiliyorlar.

AB ülkelerinde ekonomik kayıplara neden olan bu istilacı yengeçlerle mücadelede bilim insanları çeşitli yöntemler geliştiriyorlar.

Belçikalı araştırmacılar tarafından geliştirilen etkili bir tuzak yöntemi, nehirlerdeki yengeç popülasyonunu kontrol altına almada önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Anvers Üniversitesi ve Flaman Çevre Ajansı tarafından geliştirilen bu tuzaklar, yengeçleri etkili bir şekilde yakalayarak ekosistemi koruma amacını taşıyor.

Bu yöntemle Belçika’da 2018’den bu yana yaklaşık 3 milyon istilacı yengeç yakalandı ve ekosisteme verdiği zararlar minimize edilmeye çalışılıyor.

Ancak yengeçlerin imhası konusunda farklı yaklaşımlar bulunuyor. Almanya’daki Alfred Wegener Enstitüsü’nden Björn Suckow’a göre, Belçika’da yengeçler dondurularak imha ediliyor. Almanya’da ise yengeçlerin öldürülme yöntemi kanunlar çerçevesinde belirleniyor; ya kaynatılarak ya da elektrik akımı verilerek öldürülüyorlar.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Avrupa’da Ekosistemi Tehdit Eden Yengeç İstilası