featured

Nouriel Roubini ve Arthur Hayes Taipei’de karşı karşıya geldi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İktisatçı ve kripto paralara karşı söylemleri ile tanınan Nouriel Roubini (“Dr. Doom”) ile BitMEX CEOsu Arthur Hayes  Taipei şehrinde karşı karşya geldi. 2019 Asya Blok Zinciri Zirvesindki tartışma kripto para birimlerinin aldatmaca mı yoksa gelecek mi olduğu üzerine yoğunlaştı. Roubini ve Hayes sıklıkla zıt görüşler ile birbirleriyle karşı karşıya geldiler.

Roubini  kripto para birimi endüstrisinin dolandırıcılarla dolu olduğunu söyledi ve ekledi  Bitcoin “güvenli değil merkezileşmemiş ve ölçeklenemez bile değil” dedi. 

Hayes bitcoin’in 220 milyar dolarlık piyasa kapitalizasyonunu olduğunu söyleyerek sistemin içinde hatalar olmasına rağmen asla hacklenemeyeceğini söyledi ve ekledi  Bitcoininizi bir borsada asla saklamayın. Varlıklarınızı güvence altına almak için kendi anahtarlarınızı kullanın ”dedi 

CEO Ölçeklenebilirlik konusunda  kredi kartlarının ve geleneksel bankacılığın on yıllarca sürdüğünü söyleyerek Bitcoin için on yıllık ilerlemenin “etkileyici” olduğunu belirtti. 

Roubini dünyanın kripto para birimlerine ihtiyaç duymadığını ve yapay zeka (AI) Nesnelerin İnterneti (IOT) işleri “düzelteceğini” söyledi. Dr.Doom ayrıca Hindistandaki Birleşik Ödemeler Arayüzü (UPI) ve Çindeki Alipay gibi gelişmekte olan ülkelerde dijital geleceğe yön verecek ödeme girişimlerine dikkat çekti ve bu .oktan kripto paralara  ihtiyacımız yok diyerek tartışmayı alevlendirdi.

Öte yandan Hayes fiziksel paranın “elimizden alınacağından” dünyanın “analogdan dijitale” geçme seçeneğine ihtiyacı olduğunu söyledi. Hayes WeChat Pay gibi bu ödeme girişimleri “çok uygun” ancak tüm işlemleriniz Tencent ve Çin hükümeti tarafından izleniyor.gizlilik önemlidirdedi.

CEO kriptonun bugün dünya nüfusunun “% 1inin elinde olmasından dolayı” çok popüler olmadığını kabul etti. 50 yıl içinde eğer Alibaba Facebook ve Google her şeyi kontrol ederse insanlar büyük şirketler tarafından kontrol edilmeyen bu şeyi seveceklerdir.

Roubini ise dediği şeyleri tekrarlayarak kripto dünyasında finansal gizlilik ölçeklenebilirlik güvenlik olmadığını söyledi. Top 10da olan çoğu token geçen yıl % 95-99 oranında  değerkaybetti. Bitcoin bir haftada% 30 düştü

Hayes Bitcoi ve kripto pazarı dünyadaki tek gerçek serbest pazar diyerek bundan beş yıl sonra kripto pazarının“trilyon dolar değerinde olacağını belirtti. Görüşlerini yineleyen Roubini “hepsi sıfır olacak  ve insanların bitcoin ethereum ve monero gibi kripto para birimlerine sahip olacakğı başarısız para müzeleri olacağını vurguadı. Bununla beraber kripto borsalarındaki sahte hacimler düzenleyici belirsizlikler ve Facebookun yaklaşmakta olan Libra kripto para biriminden bahsetti.

Roubini ve Hayes de Libranın “kripto para birimi olmadığını” söylemesine rağmen Roubini Librayı“kripto başarısızlığının bir simgesi” olarak gördüğünü belirtti. Hayes ise insanların Libra ile iyi ve kötü deneyimler yaşayacağını söyledi. Hayes Libranın “ticari ve merkez bankalarını imha edeceğini” düşündüğünü söylemişti.

Nouriel Roubini ve Arthur Hayes Taipei’de karşı karşıya geldi