Kriz Kâhini’nden Binance ve FTX İçin Önemli Yorum!

Kriz Kâhini’nden Binance ve FTX İçin Önemli Yorum!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yatırımcı Michael Burry, Binance ve FTX gibi kripto borsalarının denetimlerinin “Anlamsız” olduğunu söyledi.

Yatırımcı Burry’den Binance ve FTX denetimleri anlamsız açıklaması

2008 mali krizini tahmin etmesiyle ünlü hedge fon yöneticisi Michael Burry, Binance ve FTX gibi kripto para borsalarını denetleme sorununun, yeni bir tür kredi temerrüt takası kullanmaya başladığı zamankiyle aynı olduğunu söylüyor. “Denetçilerimiz iş başında öğreniyorlardı” diye tanımladı. Ardından bunun “iyi bir şey olmadığını” ekledi. Ünlü yatırımcı ve yatırım şirketi Scion Asset Management’ın kurucusu Michael Burry yaptığı açıklamada, Binance ve çöken borsa FTX dahil olmak üzere kripto para borsalarının rezerv kanıtı (POR) denetimlerinin anlamsız olduğunu söyledi. Burry, en çok 2007 ile 2010 yılları arasında ABD’de meydana gelen yüksek faizli mortgage krizini öngören ve bundan kâr sağlayan ilk yatırımcı olmasıyla tanınır. Burry, muhasebe firması Mazars Group’un kripto şirketleri için rezerv kanıtı denetimlerini durdurması hakkında yorum yaptı. Açıklamalarında şunları söyledi:

“Sorun bu. 2005 yılında yeni bir tür kredi temerrüt takası kullanmaya başladığımda, denetçilerimiz iş başında öğreniyorlardı. Bu iyi bir şey değil. Aynısı FTX, Binance vb. için de geçerli. Denetim esasen anlamsız.”

Binance

Burry’nin açıklamaları Fransız muhasebe firmasının, yoğun medya incelemesiyle ilgili endişeler Crypto.com, Kucoin ve Binance dahil olmak üzere şimdiye kadar yayınladığı rezerv kanıtı raporlarının piyasalara güvence vermediğine dair göstergeler nedeniyle kripto firmaları üzerindeki çalışmalarını askıya aldığını açıklayan Bloomberg’in bir makalesine atıfta bulunuyor. Haber, yakın zamanda Binance’in Mazars tarafından denetlenen POR’unu kınayan rakip kripto borsası Kraken’in CEO’su Jesse Powell’ın eleştirilerinin ardından geldi. Bu hafta, Binance’ten 3 milyar dolardan fazla fon çekilmiştir. Binance CEO’su CZ, CNBC ile yaptığı bir röportajda borsasının POR’u ile ilgili endişeleri dile getirmiştir. Bununla birlikte çoğu muhasebe firmasının kripto para borsalarını nasıl denetleyeceklerini bilmediğini de iddia etti. Yöneticiye, Binance’in defterlerini denetlemek için neden büyük finans firmalarından birini kullanmadığı sorulmuştur. Ardından kripto şirketinin denetçilere dosya ve veri sağlayıp sağlayamadığı soruldu. Bununla birlikte Binance CEO’su şu cevabı verdi:

“Birçoğu kripto borsalarını nasıl denetleyeceklerini bile bilmiyor.”

Mazars, Binance Denetimini Web’den Kaldırdı

Mazars, şimdilik kripto borsaları için POR denetimleri yapmamaktadır. Ancak şirket görünüşe göre Binance’ın POR’unu internetten kaldırdı. Mazars tarafından yayınlanan Binance denetimini ziyaret edildiğinde sayfa “sunucunun yeri tespit edilemiyor” diyor. Crypto.com’un denetimi hala web üzerindedir ve kaldırılmamıştır.

Binance

Kripto borsası Kucoin için hazırlanan Mazars POR denetimi, web’de yayında. Crypto.com’un ve Kucoin’in POR denetimlerinin Binance’in POR denetiminden farkı vardır. Bu fark Crypto.com ve Kucoin’in belgelerinin kendi web sitelerinde barındırılmasıdır. Daha önce kriptoarena.com olarak belirttiğimiz üzere 22 Kasım 2022’de Bitcoin blok yüksekliği 764.327’de tamamlanan Binance denetimi, yalnızca Mazars web sitesinde barındırılmıştır. Mazars Group durum hakkında yorum yapmadı. Ayrıca kripto firmaları için POR denetimleri yapmayı neden durdurduğunu açıklamadı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Kriz Kâhini’nden Binance ve FTX İçin Önemli Yorum!