featured

2024 Türk Savunma Sanayisinde Neler Yaşanacak?

Güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarına yönelik yerli çözümler, yurt dışına olan bağımlılığı azaltma hedefi ve muharebe sahasında teknolojik avantaj elde etme amacıyla 2024 yılında Türk savunma sanayisinde bir dizi önemli gelişme yaşanacak.

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güvenlik güçlerinin taleplerini karşılamak ve savunma sanayisindeki dışa bağımlılığı en aza indirmek adına yapılan çalışmalar, 2024 yılında da hız kesmeden devam edecek.

Milli muharip uçak KAAN, önemli bir kilometre taşı olan ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Bu proje kapsamında yapılan çeşitli testlerin ardından KAAN’ın, birkaç hafta içinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor.

Ayrıca, insansız savaş uçağı ANKA III, jet eğitim uçağı HÜRJET ve ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-2’nin testleri sürdürülecek, teknolojik üstünlük sağlamak adına yeni adımlar atılacak.

Bayraktar KIZILELMA, Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olarak seri üretime geçecek. Düşük radar kesiti ve agresif manevra kabiliyeti ile dikkat çeken bu sistem, güvenlik güçlerine önemli bir güç avantajı sağlayacak. Ayrıca, Bayraktar TB3 SİHA’nın TCG ANADOLU gemisine konuşlandırılması için çalışmalar yapılacak.

Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek ilk milli fırkateyn TCG İSTANBUL’un yanı sıra, MİLGEM projesinin devamı niteliğindeki 6., 7. ve 8. gemilerin inşası sürecek.

Yerli savunma sistemleri arasında yer alan GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi ve CENK hava savunma radarı gibi ürünler, TCG İSTANBUL ile birlikte envantere girecek.

Milli kara ve hava motorları arasında yer alan TUNA’nın kullanıldığı VURAN 4×4 araçları, Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek. Ayrıca, askeri turbodizel motoru PD170, AKSUNGUR ile envantere girecek.

Savunma sanayisinde yazılım alanında çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. HAVELSAN’ın “dijital birlik” konseptine dahil olan kamikaze insansız deniz aracı ÇAKA DAY-KİDA için çalışmalar sürdürülecek. Ayrıca, Karma Sürü Operasyon Merkezi’nin geliştirilmesi ve test edilmesi, insansız hava, kara ve deniz araçlarının birlikte görev yapabilmesine olanak tanıyacak.

Yurt dışı lisans bağımlılığını azaltma hedefi doğrultusunda yapılan çalışmalar kapsamında KOVAN ve Açık Kaynak Veri Yönetim Platformu ODAK yaygınlaştırılacak.

Ayrıca, Biyometrik Veri Yönetim Sistemi Projesi kapsamında nitelikli ve niteliksiz parmak izi tanıma sistemleri tamamlanacak, güvenlik güçlerine yeni yetenekler kazandırılacak.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

2024 Türk Savunma Sanayisinde Neler Yaşanacak?