featured

Altın Fiyatı İlginç Hareketler Sergiliyor: Peki Sırada Ne Var?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altın fiyatı, Rusya-Ukrayna arasındaki jeopolitik kriz kötüleşirken güvenli liman talebiyle gün içinde ABD ticaretinde keskin bir şekilde yükseldi. Piyasa uzmanlarına göre Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz çok değişken ve metal piyasaları konuyla ilgili en son haber manşetlerine tepki vermeye devam edecek. Deneyimli analist Jim Wyckoff bu etkenleri göz önünde bulundurarak altına ve gümüşe yönelik analizlerini paylaşıyor.

Dünyanın gözü Rusya ile Ukrayna savaşındayken piyasalarda gerginlik devam ediyor

ABD ve Avrupa’nın, Batı’nın çeşitli Rus bankalarını kaldırması da dahil olmak üzere Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’ya ciddi yaptırımlar uygulaması sonrasında Rusya Devlet Başkanı Putin’in askeriyeyi yüksek nükleer alarma geçirdiği öğrenildi. Bu haberlerin ardından, yeni hafta başlarken piyasa kaygısı çok yüksek görünüyor. Analist Jim Wyckoff’a göre bu, dünya çapında emtia ticaretinin akışını daha da bozabilir. Altın fiyatı ise güvenli liman talebiyle keskin bir şekilde yükseldi. Rusya Merkez Bankası, yurt içi değerli maden piyasasından değerli metalin alımına başlayacağını açıkladı. Rusya, Rus rublesinin ABD doları karşısında rekor düşük seviyeye inmesiyle iki yıllık altın alım kesintisine son verdiğini duyurdu. Dahası Rusya Merkez Bankası ana faiz oranını yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkarmak zorunda kaldı.

Hem SocGen SA hem de Credit Suisse AG, Rusya’dan emtia ticaretini finanse etmeyi durdurdu. Bununla birlikte, en büyük beşinci altın sahibi olan Rusya dünya rezervlerinin yüzde 20’sini oluşturuyor. Öte yandan Rus ve Ukraynalı yetkililer, dört günlük savaşı sona erdirmeyi amaçlayan müzakereler için dün bir araya gelirken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, toplantıdan pek bir şey çıkacağına inanmadığını belirtti. Piyasa, Putin’in bundan sonra ne yapacağını merak ediyor. Görünüşe göre Ukrayna ordusu Putin’in düşündüğünden daha sert bir direniş gösteriyor. Dahası Batı’dan gelen güçlü ekonomik yaptırımlar, Rus ekonomisini hızla felç ediyor ve Batı’ya yönelik Rus siber saldırıları yakında olası görünüyor. Putin kendini görünüşte köşeye sıkıştırmışken, Rusya ile ABD arasında bir nükleer savaşın çıkabileceğine yönelik endişeler artıyor.

Analiste göre altın fiyatı ve gümüş için izlenmesi gereken seviyeler

Değerli metalin teknik göstergelerini inceleyen analist Jim Wyckoff, nisan ayı vadeli altının boğalarının kısa vadeli genel teknik avantaja sahip olduğunu ancak bitkin ve fiyat duraklamasına ihtiyaç duyduğunu düşünüyor. Günlük grafiklerde fiyatlar hala yükseliş eğiliminde görünüyor. Analiste göre boğaların bir sonraki yukarı yönlü fiyat hedefi, nisan vadeli kontratlarını şubat ayının zirvesi 1.976,50 dolardaki ana direncin üzerinde kapatmakken ayıların bir sonraki kısa vadeli aşağı yönlü fiyat hedefi, vadeli işlem fiyatlarını 1.850,00 dolar seviyesindeki sağlam teknik desteğin altına itmek. Analiste göre altın fiyatı için ilk direnç, 1.935,20 dolarda ve ardından 1.950 dolarda görülüyor. İlk destek 1.900 ise dolarda ve ardından 1.895,50 dolarda görülüyor.

Altın fiyatı için analizlerini paylaşan Wyckoff daha sonra gümüşe yönelik tahminlerini sunuyor. Wyckoff’a göre günlük grafiklerde fiyatlar yükseliş trendinde görünürken gümüş vadeli işlem boğaları genel olarak kısa vadeli teknik avantaja sahip olabilir. Kriptoarena.com olarak sıklıkla analizlerine başvurduğumuz analiste göre gümüş boğalarının bir sonraki yukarı yönlü fiyat hedefi, fiyatları şubat ayının zirvesi olan 25,705 dolar ile sağlam teknik direncin üzerinde kapatmak ve ayılar için bir sonraki aşağı yönlü fiyat hedefi, fiyatları 23,00 dolardan sağlam desteğin altında kapatmak. İlk direnç 24,88 dolarda ve ardından 25,00 dolarda görülüyor. Bir sonraki destek 24,00 dolarda ve ardından geçen haftanın en düşük seviyesi olan 23,755 dolarda görülüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Altın Fiyatı İlginç Hareketler Sergiliyor: Peki Sırada Ne Var?