Stratejist Açıkladı: Bitcoin Yatırımı İçin En İyi Strateji Hangisi?

Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC)’e yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, yatırım için hangi Bitcoin stratejisinin fiyattan bağımsız olarak en iyi sonucu vereceğini merak ediyor. İşte stratejistlerin en iyi BTC yatırımı için önerileri…

“DCA stratejisi, Bitcoin yatırımı için daha güvenli”

Bitcoin (BTC), Kasım 2021’de 69.000 dolarlık rekor seviyeye ulaştıktan altı ay sonra yüzde 55’ten fazla düştü. Büyük düşüş, yatırımcıları BTC’yi daha ucuzken, yaklaşık 30.000 dolarda mı almaları yoksa başka bir piyasa satışını mı beklemeleri gerektiği konusunda bir çıkmazda bıraktı.

Uzmanlar bunun başlıca nedenini, Federal Rezerv’in son yüzde 0.5’lik faiz artırımına rağmen faiz oranlarının daha düşük olmasına bağlıyor. Bununla beraber, küresel fon yöneticileri arasındaki nakit varlıkları yüzde 6,1 artarak 11 Eylül saldırılarından bu yana en yüksek seviye olan 83 milyar dolara yükseldi. En son yayınlanan Bank of America verilerine göre bu durum, en büyük emeklilik, sigorta, varlık ve hedge fon yöneticileri arasında riskten kaçınmayı gösteriyor. Carl B. Menger de dahil olmak üzere birçok kripto analisti, fiyatı dip arayışındayken Bitcoin pazarında daha büyük satın alma fırsatları görüyor. Ancak, yatırımcıların bir piyasaya girmek için büyük bir meblağ yatırdığı bir toplu yatırım (LSI) önermek yerine, sıradan yatırımcı için “dolar maliyeti ortalaması” veya DCA olarak adlandırılan, görünüşte daha güvenli bir alternatif var.

DCA stratejisi, yatırımcıların nakit varlıklarını on iki eşit parçaya bölmeleri ve her ay her parça ile Bitcoin satın almaları olarak tanımlanabilir. Başka bir deyişle, yatırımcılar fiyatları düştüğünde daha fazla BTC satın alırlar ve fiyatları yükseldiğinde aynı varlıktan daha az satın alırlar. Örneğin, CryptoHead’in DCA hesaplayıcısına göre, Aralık 2017’de zirveye ulaştıktan sonra her ay Bitcoin’e yatırılan bir dolar –yaklaşık 20.000 dolar– yatırımcılara 163 dolar kümülatif getiri sağladı. Bu durum, tutarlı yatırımlardan yaklaşık yüzde 200 kâr anlamına geliyor.

Bitcoin için DCA simülatörü

Stratejist Menger ise Bitcoin (BTC)’i belirli bir dolar karşılığında düzenli olarak satın almanın yatırımcıların “Dünya üzerindeki tüm yatırım yöneticilerinin ve firmalarının yüzde 99,99’unu yenmesine” neden olabileceğini iddia ediyor.

Yatırımcılar, DCA stratejisi hakkında şüpheli

Geleneksel piyasa getirileri ise DCA’yı optimal yatırım yöntemi olarak desteklemiyor. Analistler LSI stratejisinin daha iyi olduğu şu şekilde açıklıyor; Örneğin Vanguard, 1926’dan itibaren her 12 aylık aralığa bakan 60/40 portföy üzerinde yaptığı bir çalışmada, bir kerede yatırımların DCA’dan üçte iki oranında daha iyi performans gösterdiğini ve takvim yılı bazında ortalama yüzde 2,4 olduğunu buldu. Bu durum ise 2015 yılına kadar sürdü.

Bir diğer yandan bu durum, Mayıs ayında S&P 500 endeksi ile günlük pozitif korelasyonu 0.96’ya yükselen Bitcoin’in gelecekte DCA ve LSI stratejileri arasında benzer sonuçlar gösterme olasılığını yükseltiyor. Bu nedenle, sabit bir nakit miktarıyla düzenli olarak Bitcoin’e yatırım yapmak, her zaman her şey dahil yönteminden daha iyi kazanç sağlamayabilir.

BTC/USDT günlük grafiği

Bazı uzmanlar ise LSI ve DCA’nın karşımını öneriyor. Buckingham Wealth Partner’ın baş araştırma görevlisi Larry Swedroe, yatırımcıların LSI ve DCA’nın bir karışımı anlamına gelen “bardağın yarısı dolu” bakış açısıyla yatırım yapmaları gerektiğine inanıyor. Analist, SeekingAlpha’da konu hakkında şu sözleri söylüyor:

“Paranızın dörtte birini şimdi, geri kalanını da önümüzdeki üç çeyreğe yatırın. Aylık gelirinizin altıda birini altı ay veya iki ayda bir yatırın.”

Daha fazla Bitcoin haberi için Kriptoarena.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!