Gümüş mü Altın mı? Kıdemli Analist Seviyeleri Belirledi!

Pazartesi günü öğlen ABD işlemlerinde güçlü kazançlar kaydediyor. Gümüş daha iyi performans gösterdi ve altı haftanın en yüksek seviyesine ulaşırken, altın üç haftanın en yüksek seviyesine ulaştı ve 1.700 dolarlık kilit seviyenin üzerine çıktı.  Aralık ayı altını en son 27,40 dolar artışla 1,699,20 dolardan, aralık gümüşü ise 1,516 dolardan 20,555 dolara yükseldi. Kriptoarena.com olarak makalelerimizde görüşlerine sıkça yer verdiğimiz kıdemli analist Jim Wyckoff’un görüşlerini aktarıyoruz…

Piyasalara genel bakış ve altın fiyatlarını etkileyen faktörler

Piyasa, tarihin hisse senedi ve finansal piyasalar için kayalık olabileceğini gösterdiği Ekim ayına başlamak için huzursuz. Yatırım bankası Credit Suisse’in ciddi mali sıkıntı içinde olabileceğine dair raporlar ve söylentiler dolaşıyor. Küresel borsalar bir gecede çoğunlukla düştü. Anakara Çin’deki pazarlar tatil nedeniyle kapatıldı. ABD hisse senedi endeksleri, geçtiğimiz Cuma günü yeni hareket için en düşük seviyelere ulaştıktan sonra düzeltici toparlanmalar nedeniyle gün ortasında daha sert. Broker SP Angel bu sabah bir e-posta gönderiminde şunları söyledi:

Merkez bankaları tarafından küresel bir likidite sıkılaştırması, kredi sektörünü vuruyor ve bir kredi sıkışıklığının ortaya çıkmaya başladığına dair işaretler var. Barclays ve Bank of America da dahil olmak üzere bankalardan oluşan bir sendika, talep eksikliği nedeniyle geçen hafta 3,9 milyar dolarlık bir borç teklifini iptal etti.

Bloomberg, Goldman Sachs, Bank of America ve Credit Suisse de dahil olmak üzere bir grup sigortacının, daha yüksek getiriler ve düşük talep nedeniyle özel sermaye şirketlerine borç paketinde 1 milyar doların üzerinde olduğu tahmin edilen zararı aldığını bildirdi. ABD yatırım sınıfı tahvillerindeki çıkışlar, altı hafta boyunca toplam 22,3 milyar dolarlık geri çekilmenin ardından geçen hafta kaydedilen üçüncü en büyük çıkışını gerçekleştirdi. Büyük Avrupa bankalarındaki kredi temerrüt takasları Eylül ayında yükseldi ve Credit Suisse’in CEO’su bankanın “kritik bir an” ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Son birkaç gündür birçok haber kaynağı, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna ile savaşını kaybetmenin çaresiz durumunda ve giderek daha hoşnutsuz bir Rus kamuoyunun ortasında göründüğü gibi, Rusya’nın taktik nükleer silah kullanma ihtimalinin artması üzerine yazılar yazdı.

Altın ve gümüş gibi kıymetli metaller fiyat artışı eğiliminde

Oxford Economics, gümüşte yüzde 4 ila yüzde 6 tahsisinin önümüzdeki beş yıl içinde en uygun olacağını söyledi. Büyük bir küresel yatırım bankası çökmenin eşiğinde olabilir ve dünyanın en nükleer savaş başlıklarına sahip ulusun diktatörü sırtını duvara yaslarken, aynı zamanda büyük küresel ekonomiler enflasyonla mücadele ediyor ve durgunluktan endişe duyuyorsa, giderek artan sayıda halkın altın ve gümüşe sahip olmayı tercih ettiği görülüyor. Altın ve gümüş boğalarının bu hafta takip eden fiyat gücünü göstermesi önemli olacak ve bu da her iki metalde de sürekli fiyat artış eğilimlerinin gelişebileceğini öne sürmeye başlayacak.

Piyasalar, İngiltere hükümetinin pivotuyla bir miktar rahatladı. Bugün kilit dış piyasalar, ABD dolar endeksinin son kazanımlardan düzeltici bir geri çekilme ile düştüğünü görüyor. Nymex ham petrol fiyatları keskin bir şekilde yükseldi ve varil başına 83.00 dolar civarında işlem görüyor. Yatırımcıların Çarşamba günü OPEC karteli toplantısını bekledikleri ve üretimi günde 1 milyon varil azaltabilecekleri belirtildi. Bu arada, 10 yıllık ABD Hazine notunun getirisi yükseliyor ve şu anda yüzde 3.593’e ulaşıyor. ABD Hazine piyasaları da Pazartesi günü güvenli liman teklifini yakalıyor.

Teknik altın analizi

Teknik olarak, Aralık ayı altın vadeli işlem fiyatları bugün üç haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Altın vadeli işlem ayıları hala genel olarak yakın vadeli teknik avantaja sahiptir. Fiyatlar günlük çubuk grafikte altı haftalık bir düşüş trendinde. Boğaların bir sonraki yukarı yönlü fiyat hedefi, 1.750,00 dolardaki sağlam direncin üzerinde bir kapanış üretmek. Ayıların bir sonraki kısa vadeli aşağı yönlü fiyat hedefi, vadeli işlem fiyatlarını Eylül ayının en düşük seviyesi olan 1,622.20 dolardaki sağlam teknik desteğin altına itiyor. İlk direnç bugünün en yüksek seviyesi olan 1,703.20 dolarda ve ardından 1,725.00 dolar seviyesinde görülüyor. İlk destek 1.675,00 dolardan, ardından bugünün en düşük seviyesi olan 1.666,50 dolardan görülüyor.

Teknik gümüş analizi

Aralık ayı gümüş vadeli işlem fiyatları bugün altı haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Gümüş boğalar ve ayılar genel olarak yakın vadeli teknik oyun alanına geri döndüler, ancak boğalar kendi taraflarında momentuma sahipler. Gümüş boğaların bir sonraki yukarı yönlü fiyat hedefi, fiyatları sağlam teknik direncin üzerinde 22,00 dolardan kapatmaktır. Ayılar için bir sonraki aşağı yönlü fiyat hedefi, Eylül ayının en düşük seviyesi olan 19,00 dolarlık sağlam desteğin altında kapanış fiyatları. İlk direnç 21.00 dolarda ve ardından 21.50 dolarda görülüyor. Bir sonraki destek 20.00 dolar ve ardından 19.50 dolarda görülüyor.

Teknik bakır analizi

Aralık ayı N.Y. bakır bugün 30 puan düşüşle 340.95 sentten kapandı. Fiyatlar bugün seansın en yüksek seviyesine yakın bir yerde kapandı. Bakır ayılar genel olarak kısa vadeli teknik avantaja sahiptir. Fiyatlar günlük çubuk grafikte beş haftalık bir düşüş trendinde. Bakır boğalarının bir sonraki yukarı yönlü fiyat hedefi, Eylül ayının en yüksek seviyesi olan 369.25 sentte fiyatları sağlam teknik direncin üzerine itmek ve kapatmak. Ayılar için bir sonraki aşağı yönlü fiyat hedefi, fiyatları Temmuz ayının en düşük seviyesi olan 315.55 sentte sağlam teknik desteğin altında kapatmaktır. İlk direnç geçen haftanın en yüksek seviyesi olan 347,45 sentten, ardından 350,00 kuruştan görüldü. Önce bugünkü en düşük 335,20 kuruş, ardından 330,00 kuruşta destek görülüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!