G7 Harekete Geçti: Dijital Paralar (CBDC) İçin İlk Somut Adım Atıldı

G7 konseyi yedi sanayileşmiş ülkeden oluşan Merkez Bankası Dijital Para ihracı için yol gösterici ilkeleri taslak olarak belirledi. G7 konseyi İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri’nden oluşuyor, ancak G7 üyelerinden hiçbiri henüz bir CBDC yayınlamadı. Taslak yönergelerin, esas olarak şeffaflık ve mahremiyete odaklanan 13 noktadan oluştuğu bildiriliyor. Taslak kurallar, Çarşamba günü Washington’da yapılacak olan finans şefleri toplantısında onaylanabilir.

Taslak yönergeler, son birkaç yılda dijital ödemelerin büyümesini ve genel olarak kripto para birimlerinin artan popülaritesini kabul ediyor. Taslak ayrıca, Çin CBDC’sinin bir gözetim aracı olduğu konusundaki endişeler arasında kullanıcı gizliliğine ve güvenliğine odaklanma ihtiyacından da bahsediyor. Taslak yönergeler, düzenlemenin bir ülkenin bağımsız bir kararı olmasına rağmen, dijital para (CBDC)’ların şunları yapması gerektiğini söyledi:

Ortak bir ilkeler dizisi belirleyin ve şeffaflık, hukukun üstünlüğü ve sağlam ekonomik yönetişim gibi ortak değerlerin temel öneminin altını çizen bu ilkeler, G-7 ve ötesinde bireysel CBDC’nin araştırılmasına rehberlik edebilir ve bilgi verebilir.

G7, CBDC Planlarını Artırmaya Yardımcı Olabilir mi?

CBDC’ler hakkındaki tartışmalar, Çin’in bu alandaki ilerlemesiyle birlikte arttı. Dünyanın en kalabalık eyaleti, yalnızca dijital Yuan’ın geliştirilmesini tamamlamakla kalmayıp, yaklaşık iki yıldır çeşitli kullanım örneklerini test etmek için ülke çapında pilot programlar yürüttüğü için dijital para uygulamasında yıl olarak oldukça ileride bulunuyor.

Dünyanın dört bir yanındaki ulusların çoğu, CBDC gelişimi için bağımsız olarak çalışıyor, ancak hepsi Çin’in yıllarca gerisinde. Böylece G7’nin CBDC’ye olan ilgisi, geliştirme sürecini hızlandırabilir ve ayrıca çeşitli ülkeler arasında sınır ötesi işlevselliklere yardımcı olacak ortak bir standart oluşturulmasına yardımcı olabilir.

Dijital para (CBDC)’lar ne işe yarar?

Mevcut finansal sistem açısından global ve dijital olarak gelişen dünyanın ihtiyaçları açısından CBDC’ler, finansal sistemlerin ihtiyaçlarına büyük fayda sağlamaktadır. Günümüzde anlık işlem gereksinimi artmışken, para aktarmada oldukça hızlı olan müşteri beklentilerini sağlamada yetersiz kalmaktadır. Geleneksel finansal sistemde para aktarım hizmetlerinde işlemlerin tamamlanması saatler, hatta günler alabilmektedir. Dijital para (CBDC)’lar ile tıpkı kripto paralar gibi dünyanın bir noktasından öbür noktasına dakikalar içerisinde para göndermek mümkün olmaktadır.

Merkez bankası dijital para birimleri ile işlem gerçekleştirirken aracılara para aktarırken ödene ücretler ortadan kaldırarak geleneksel para aktarım sistemlerine kıyasla çok daha düşük ücretler ile para göndermek mümkün olmaktadır. Kripto paralar ile ilgili olarak ortaya çıkan olumsuz bir durumda yasa dışı amaçlar için kullanımın ortadan kaldırılmasına olanak sağlamasıdır. Merkezi bir oluşum tarafından denetlenen CBDC’ler, yasa dışı kullanımın tespiti halinde fonlara el koymaya veya işlemleri bloke etmeye imkan veriyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!