Nijerya Merkez Bankası Dijital Para İçin Tarih Verdi!

Nijerya Merkez Bankası (CBN) perşembe günü Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) girişimini paydaşlara sundu ve CBN’nin Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) pilot projesinin 1 Ekim’de başlayacağını açıkladı. ‘GIANT’ olarak da bilinen CBDC projesi, özel işletmeler tarafından kullanılacak Blockchain tabanlı ürünlerin, çözümlerin ve uygulamaların geliştirilmesi için açık kaynaklı bir proje olan hyper-ledger temelli Blockchain üzerinde çalışacak.

CBN’nin dijital para birimi (CBDC) kapsayıcı ve verimli olacak

Nijerya Merkez Bankası (CBN) bilgi teknolojisi direktörü Rakiya Mohammed, CBN’nin 2017’den beri kendi merkez bankası dijital para birimlerini kurma ve kullanma çabalarını sürdürdüğünü açıkladı. Merkez Bankası ayrıca CBDC lansmanını desteklemek için küresel verileri paylaştı. Merkez Bankalarının yüzde 80’inden fazlasının kendi bölgelerinde CBDC’lerin kurulması ve kullanılmasını sağlamak için süreci başlatmak üzere çalışmaya başladığını savundu.

Bununla birlikte, tüm projenin açıklanmasından önce Nijerya Merkez Bankası, 2021 yılında proof-of-concept yürütmeye karar verdi. CBN’nin CBDC lansmanı, sınır ötesi ticareti hızlandıracak ve teşvik edecek ve bankanın operasyonlarının makro yönetimine izin verecek. Ek olarak, CBN’nin dijital para biriminin, finansal çeşitlilik ve eşitliği, etkili para politikasını, sistematik ödemelerin tutarlı bir şekilde geliştirilmesini, gelir vergisi tahsilatını, havale gelişimini ve odaklanmış sosyal müdahaleyi teşvik edeceği de vurgulanıyor.

Pek çok ülke kendi CBDC’lerini başlatmayı planlıyor

Nijerya, şu anda kendi CBDC’lerini etkinleştirme sürecinde olan pek çok ulustan biri oldu. Hindistan Merkez Bankası (RBI), CBDC’sinin yaklaşmakta olan lansmanını açıklayan bir başka ülke. Hindistan merkez bankası, merkez bankası tarafından verilen dijital para birimlerinin aşamalı olarak piyasaya sürüldüğünü açıkladı. Nijerya gibi, Hindistan hükümeti de tüm CBDC projesini kullanıma sunmadan önce birkaç pilot proje yürütmeyi planlıyor.

BAE Merkez Bankası (UAECB), CBDC’sinin piyasaya sürülmesinden sonra ilk 10 banka arasında olmayı hedefliyor. BAE Merkez Bankası, BAE’nin finansal hizmetler sektöründe dijital dönüşümü teşvik etmek için CBDC’yi başlatarak Uluslararası Para Fonları (IMF) ve Dünya Bankası’nın ayak izlerini takip ediyor ve aynısını yapmak için gelişmiş yapay zekâ ve büyük veri çözümleri kullandığını duyurdu. İngiltere Merkez Bankası Finansal İstikrardan sorumlu Başkan Yardımcısı ve Ödemeler ve Piyasa Altyapıları Komitesi Başkanı Jon Cunliffe, İtalya’daki G20 toplantısı için hazırladığı raporda şunları ifade ediyor:

CBDC’ler (merkez bankası dijital para birimleri) ‘temiz bir sayfa’ ile başlama fırsatı sunuyor. Merkez bankalarının sınır ötesi boyutu hesaba katması çok önemli.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!