Dikkat! Dolandırıcılar 1 Milyar Dolarlık Kripto Çaldı!

Son zamanlarda artan kripto dolandırıcılıkları nedenleriyle Federal Ticaret Komisyonu (FTC), kripto dolandırıcılarının bir milyar dolarlık yasa dışı kârlarını elde etmek için kullandıkları teknikleri yatırımcılarla paylaştı. İşte detaylar…

Dolandırıcılıkta en çok kullanılan kripto para: Bitcoin

Federal Ticaret Komisyonu (FTC), kripto dolandırıcılarının tekniklerini paylaşırken yayınlanan yeni bir tüketici koruma raporuna göre, geçen yılın başından bu yana 46.000’den fazla kişi kripto para dolandırıcılığına 1 milyar dolardan fazla zarar verdi ve kurbanlar ortalama 2.600 dolar kaybetti. Raporda, hırsızlara ödeme yapmak için hangi dijital varlıkların kullanıldığını açıklayan Federal Ticaret Komisyonu (FTC), kullanılan kripto paraları şu şekilde özetliyor; Bitcoin (BTC) yüzde 70 ile büyük çoğunluğu oluştururken, onu yüzde 10 ile stabilcoin Tether (USDT) ve yüzde 9 ile altcoin Ethereum (ETH) takip ediyor.

FTC, dolandırıcıların bankacılık gözetimi eksikliği, bir işlemin geri alınamaması ve ortalama tüketicinin kripto ve blockchain teknolojisi hakkında bilgi eksikliği nedeniyle planları için kripto paraları kullanmayı tercih ettiğini söylemeye devam ediyor.

Sahte yatırım fırsatları, dolandırıcılık yöntemlerinde zirvede!

Komisyonun yatırımcıları korumak ve bilgilendirmek amacıyla yayınladığı raporda şu sözler dikkat çekiyor:

“2021’den bu yana FTC’ye bildirilen tüm kripto dolandırıcılık kayıplarının 575 milyon dolarlık kısmı, diğer herhangi bir dolandırıcılık türünden çok daha fazla, sahte yatırım fırsatlarıyla ilgiliydi…

2021’den bu yana bildirilen 133 milyon dolarlık kripto kaybıyla ikinci sırada iş dünyası ve devlet kimliğine bürünme dolandırıcılıkları var. Bu dolandırıcılıklar, sözde yetkisiz bir Amazon satın alımıyla ilgili bir metinle veya Microsoft’tan bir güvenlik uyarısı gibi görünen endişe verici bir çevrimiçi açılır pencereyle başlayabilir.”

Komisyonun paylaştığı raporda dijital varlık dolandırıcılarının yaptığı dolandırıcılık işlemleri sonucunda ortaya çıkan kayıp miktarı yıllara göre hazırlanmış bu raporda bulunuyor. Rapor ise şu şekilde karşımıza çıkıyor.

Raporda ayrıca, tüketicilerin yatırımlarının büyümesini izleyebildiği ve hatta güven kazanmak için nominal bir test geri çekebildiği görünüşte bazı dolandırıcılık yöntemlerinin ne kadar karmaşık olduğuna dair örnekler de veriliyor.

Grafikte görüldüğü üzere birinci sırayı “Investment Related Fraud” yani yatırımla alakalı dolandırıcılıklar üstlenirken, ikinci sırada “Romance Scams” yani sahte bir kimlikle kurbanın sevgisini ve güvenini kazanarak yapılan dolandırıcılıklar yer alıyor. Üçüncü sırada ise “Business Imposters” yer alıyor. Bu dolandırıcılık yönteminde bir dolandırıcı, şirketinize ait gibi görünen bir e-posta adresi ayarlar ve ardından dolandırıcı, bu e-posta adresini kullanarak mesajlar gönderir. Son sırada ise “Goverment Imposters” yer alıyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!