Ethereum (ETH)’a Ağır Suçlamalar: Hayalperestlik, Dolandırıcılık!

Bitcoin (BTC) geliştiricisi Peter Todd, Ethereum (ETH)’un kurucusu Vitalik Buterin’in ya hayalperest ya da insanlara sürekli yalan söyleyen bir dolandırıcı olduğunu iddia ediyor.

Projenin, sınırları ve potansiyeli hakkında yalan söyleniyor

Tod’un iddiaları, Ethereum’un yılda yaklaşık 85 terabayt depolaması gereken ölçeklenebilirlik planları ile ilişkili. Bu Todd’un Ethereum’a yönelik ilk eleştirisi değil. Uzman, 2019’da da benzer suçlamalarda bulunmuştu. Ethereum’un Blockchain’i Bitcoin’den yaklaşık üç kat daha büyük olmasına rağmen, ETH çok daha genç bir proje. Peter Todd ve Ethereum arasındaki hikaye çok eskilere dayanıyor. Todd, 2019’da projenin bir aldatmaca olduğunu ve kurucularının muhtemelen ölçeklenebilirliğe atıfta bulunarak projenin potansiyeli hakkında yalan söylediğini iddia etmişti. Todd’un değindiği bir başka nokta da, ETH’nin büyük bir bölümünün kurucularında olmasına neden olan ön madencilik süreci.

Todd, 2019’da “internetarchive’ın böyle bir dolandırıcılık projesinin reklamını yaptığını görmek üzücü. ETH, esasen, sistemi ve potansiyeli hakkında yalan söyleyen bir dizi kurucu tarafından sunulan devasa bir hisse senedidir. Dolandırıcılığı hedefleyen bir projenin reklamını yapmaktan tamamen uzak durmalısınız.” açıklamasını yapmıştı. 2022’de Todd, bu sefer özellikle Ethereum’un lideri Vitalik Buterin’e atıfta bulunarak, onu dolandırıcılıkla suçladı. Uzman, Vitalik’in, Ethereum ETH 2.0 ile hisse kanıtı teknolojisine (PoS) geçtiğinde ağı desteklemek için bazı kullanıcıların sabit disklere (HD) yatırım yapabileceğini iddia ettiği bir videoya yanıt verdi. Todd’a göre, ETH Blockchain’i, kullanıcıların depolaması için büyük değil.

Ethereum kurucusu, ne ile suçlanıyor?

Ethereum kurucusu Vitalik “Bir kullanıcı ayda 100 dolarlık bir sabit disk satın almaya devam ederse, onu saklayabilir. Önemseyen kullanıcılar zinciri saklamayı göze alabilirler, yani yılda 85 Terabayt iyidir, çok da önemli değil, ancak bu sayıyı daha yükseğe çıkarırsanız, sorun yaratmaya başladığı nokta gelecektir.” ifadesini kullandı. Todd, bu planların gerçekçi olmadığını söylüyor ve “Her ay 100 dolarlık bir HD başlangıç ​​bile değil. Yedeklemeye ihtiyacım var; Dizüstü bilgisayarımda bunun üzerinde çalışabilmek istiyorum; Arıza süresi durumunda, düzeltmeleri vb. kolay ve hızlı bir şekilde test etmek istiyorum. Vitalik ya hayal görüyor ya da yalan söyleyen bir dolandırıcı.” ifadelerini kullandı.
Bitcoin‘in saniyede daha fazla işlemi desteklemek için bloklarının boyutunu artırmamasının ana nedenlerinden biri, merkeziyetsizlik faktörüdür. Bir Blockchain ne kadar büyük olursa, o kadar az insan onu tamamen saklayabilir. Karşılaştırıldığında, bugün Bitcoin’in Blockchain boyutu yaklaşık 383 GB iken, Ethereum’unki boyutu 1,1 TB’dir. Bitcoin 13 yaşında ve Ethereum sadece 7 yaşında. Ethereum zaten iyi bir durumda ve  ETH 2.0’ın gelmesiyle çok daha hızlı artacak.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!